Яжте повече протеини, като добавите тези 7 храни към вашата диета
Протеините са една от най-важните части на всеки хранителен план. Ето защо е много важно да добавите повече протеини към вашата диета. В крайна сметка това е един от основните енергийни източници за тялото ви и също играе важна роля в множество системи на организма.
Това всъщност е основен градивен елемент на здравословния метаболизъм и също така участва в образуването на мускулна маса.
Яденето на повече протеини ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго, което е добър начин да отслабнете, без да се чувствате гладни непрекъснато.
Те също така играят водеща роля в областта на красотата, като помагат на косата и кожата ви да бъдат здрави.
Най-доброто от всичко е, че можете да ги откриете в много различни видове храна, така че е лесно да го включите в редовната си диета.
По-долу ще ви дадем 7 интересни варианта.
1. Пармезан
Сиренето пармезан е важен източник на висококачествен протеини, който ще увеличи енергийните ви нива и ще ви накара да се чувствате сити.
- 100 грама пармезан съдържа 38 грама протеин. Ето защо това сирене е чудесен вариант за посрещане на ежедневните изисквания на тялото ви.
- Не забравяйте обаче, че съдържа и мазнини, така че яжте го умерено.
2. Сушена шунка
Сушената шунка е друг начин да получите в някои протеини, въпреки че трябва да се консумират умерено.
- Тя съдържа 21 грама протеин в 100 грама и е с по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с други деликатеси.
3. Тон
Рибата тон е вкусна и питателна, съдържаща голяма доза протеини и сравнително малко калории.
- 100 грама риба тон съдържат 21.5 грама протеини, в допълнение към омега-3 мастни киселини и минерали.
- Добавянето й към вашата диета най-малко два пъти седмично ще ви помогне да контролирате апетита и да поддържате в добро здраве сърцето и мускулите.
Вижте още: 3 лесни и вкусни рецепти с риба
4. Пилешки гърди
Пилешките гърда са постно месо, което може да бъде чудесно допълнение към вашата редовна диета.
- То е с ниско съдържание на калории и осигурява 22 грама протеин на 100 грама.
- Докато можете да получите протеини от всякакъв вид пилешко месо, гърдите са особено препоръчителни, защото имат по-малко мазнини.
5. Соя
Тъй като соята е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества, тя е силно препоръчителна храна, ако се опитвате да отслабнете.
- Тя съдържа повече протеини, отколкото всяко друго бобово растение, с 30 грама протеини на 100 грама.
- Трябва да се яде с умереност и под наблюдението на диетолог, тъй като е свързана с проблеми с щитовидната жлеза.
6. Ядки
Бадемите и другите видове ядки са чудесен избор за контролиране на апетита.
- Те съдържат 20 грама протеин на 100 грама и са значителен източник на омега-3 мастни киселини, както и антиоксиданти.
- Те могат да се консумират всеки ден, стига да е в умерени количества.
- Всъщност, те са страхотни като лека закуска за всеки, който иска безопасно да се отърве от няколко килограма.
Прочетете още: Ползите за организма от ежедневната консумация на бадеми
7. Добавете желатин към вашата диета
В днешно време има всякакви видове желатин на пазара. Това е не само подходящ за бюджета вариант; той също така осигурява на организма високо количество основни хранителни вещества.
- Всеки 100 грама осигуряват 84 грама протеини заедно с големи количества витамини и минерали.
- Тъй като съдържа протеини, той се среща и в добавките.
- Най-хубавата част е, че не съдържа много калории и спомага за поддържането на здрави мускули и стави.
Желатинът може дори да се използва локално, за приготвянето на маски за косата или кожата.
Колко често ядете храната, която споменахме по-горе? Протеините са много важни за вашата диета, затова опитайте да ядете повече от него и не забравяйте да ги балансирате с други хранителни групи и хранителни вещества.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Jin Hur S., Jo C., Yoon Y., Youn Jeong J., Taik Lee K., Controversy on the correlation of red and processed meat consumption with colorectal cancer risk: an asian perspective. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (21): 3526-3537.
- Yan Z., Zhang X., Li C., Jiao S., Dong W., Association between consumption of soy and risk of cardiovascular disease: a meta analysis of observational studies. Eur J Prev Cardiol, 2017. 24 (7): 735-747.