Вулварната болка: какво трябва да знаете?

Имате ли усещане за парене в областта на вагината? Има ли възпаление? Възможно е болката във вулвата да се дължи на състояние, наречено вулводиния. Това засяга женските гениталии и днес бихме искали да ви кажем какво представлява и как да се лекувате.
Вулварната болка: какво трябва да знаете?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вулварната болка е усещане за парене, пулсиране, което е резултат от възпаление в гениталната област на жената. За съжаление, това засяга около 16% от женското население. Днес бихме искали да ви разкажем за това състояние, за да можете да идентифицирате симптомите му и да предприемете незабавни действия, ако трябва.

Нека разберем как вулводинията може да повлияе на качеството ви на живот и как може да се отрази и на сексуалния ви живот. Също така бихме искали да ви дадем няколко полезни съвета как да се справите с това.

Вулварната болка: Кога трябва да отидете на лекар?

Вулварната болка: жена се държи за гениталиите

Влагалището е една от най-деликатните зони на жената и лесно може да се раздразни или да се получи гъбична инфекция.

Може да има много причини за вулварната болка. Например, почистването и натискането твърде силно с тоалетна хартия, може да доведе до дразнене и парещи болки. Обърнете внимание, че алергията към латекс (презервативи) може да доведе до подобни симптоми.

Въпреки това може да искате да знаете дали трябва да се консултирате с гинеколог, тъй като може да имате вулводиния. Не забравяйте, че ранната диагноза е важна.

Симптоми на вулварната болка

Причината, поради която вулводинията се счита за хронична болка, е, че продължава около три месеца, според медицинската литература за това състояние.

Затова незабавно отидете на лекар, ако имате следните симптоми за повече от няколко дни:

  • Парене, обикновено придружено от усещане за щипене и пулсираща болка.
  • Усещане за сърбеж, което не можете да облекчите по никакъв начин (например, като измиете областта с подходящ сапун).
  • Болезнени сексуални отношения (те са често срещани при жени с вулводиния).

Нека изясним, че тези симптоми могат да бъдат хронични или да се случват само в определени моменти. Например, когато докосвате мястото или по време на секс.

Независимо от това, ако тези симптоми не отшумят, трябва да се консултирате с лекар. Те ще могат да поставят диагноза и да ви назначат лечение, за да можете да го излекувате възможно най-бързо.

Причини за вулварната болка

Жена държи един блистер с хапчета

Вулводинията може да бъде страничен ефект на контрацептивите, както и предупреждение за основно заболяване.

Според някои проучвания това са някои от най-честите причинители на вулварната болка:

  • Херпес: лезии, които причиняват рани в областта на вулвата.
  • Алергии: поради използването на мокри кърпички или латексови презервативи.
  • Хормони: хормонални промени поради кърмене или приемане на контрацептиви.
  • Ендометриоза: Това е наличието на ендометриална тъкан извън матката.

Това са само част от причините за вулводиния, които биха могли да доведат до вагинизъм. Тоест, това може да доведе до неволни контракции на мускулите на влагалището. Те понякога са резултат от безпокойство и страх в очакване на болката, която ще се появи по време на полов акт.

Ако това е вашият случай, тогава се консултирайте с вашия лекар.

Възможни лечения

Не се притеснявайте твърде много, ако отидете на лекар поради симптомите, които имате и ви поставят диагноза вулводиния. Има много доказани лечения за това.

Ако имате ясни признаци на тревожност и очакване на болка при полов акт, тогава трябва да обмислите възможността за терапия. Всичко може да се промени!

Какво обаче се случва, ако проблемът е външен?

За щастие има много алтернативи като анестетици и противовъзпалителни кремове, които можете да опитате. Ако обаче причините са по-сериозни, като ендометриоза, тогава трябва да помислите за хирургическа намеса.

Решение на проблема

Жена на преглед при генеколог

Можете да получите отговори на всички въпроси, които може да имате, като се консултирате с лекар специалист.

Както виждате, има много решения на заболяването вулводиния. Имайте предвид, че всеки човек е различен и причините са много разнообразни. Каквото и да правите, не се опитвайте да скриете това състояние, нито да мълчете за него. Можете да се отървете от сексуалния дискомфорт, скоро след като се консултирате с лекар и започнете лечението!

Ето защо е много важно да ходите на преглед поне веднъж годишно. Заслужавате да се насладите пълноценно на сексуалния си живот! Доверете се на лекар специалист сега, когато знаете, че има много решения за вулварната болка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. salud pública de méxico52(2), 148-155.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Chalela, J. G., & Gaitán-Duarte, H. (2016). Vulvodinia: clasificación, etiología, diagnóstico y manejo. Revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de obstetricia y ginecología58(3), 222-231.
  • Vieira-Baptista, Pedro, & Silva, Joana Lima. (2016). Alterações à classificação da dor vulvar persistente: (vulvodinia). Acta Obstétrica e Ginecológica Portuguesa10(1), 12-14. Recuperado em 03 de abril de 2019, de http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1646-58302016000100003&lng=pt&tlng=pt.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.