Вторично удавяне при децата

Белодробният оток може да не дава никакви признаци на проблем в началото, но часове и дори дни по-късно е способен да причини смърт
Вторично удавяне при децата

Последна актуализация: 17 декември, 2018

Какво е вторично удавяне?

С идването на лятото е нормално да чуете за нещастни удавяния в басейни и на плажове. Това е една тъжна реалност, която засяга както възрастни, така и деца, но на малките трябва да се обърне специално внимание.

Следете движенията им, когато влизат във водата, и се уверете, че в басейна има решетка в мястото над филтъра. Свеждането на тези съществени рискове до минимум е от жизненоважно значение за децата да плуват безопасно.

Сигурни сме, че винаги изтръпвате, като чуете за тези ужасни инциденти, в които деца са загубили живота си заради удавяне.

Въпреки това съществува и друг вид нещастен случай, който не е толкова добре познат, но отнема живота на няколко деца всяка година.

Става дума за вторично удавяне. Този случай може да засегне деца и възрастни, които почти са се удавили, спасени са и „съживени”.

Връщат се у дома, като се чувстват нормално, но след часове или няколко дни започват да се чувстват много изморени, лягат да спят и никога не се събуждат. Звучи ужасно, но е истина.

Бихме искали да ви разкажем за вторичното удавяне заради вашата безопасност и тази на децата ви.

Вторично удавяне: тихата смърт

Плуване

Ще започнем, като ви разкажем една история, която се случи наскоро. Линдзи Куджава е известна с оригиналния си блог за рецепти, умения, лични размисли на една майка и т.н.

Хъфингтън Пост и други медии скочиха почти веднага след историята и скоро тя беше отразена в собствения й блог: синът й едва не се е удавил в басейн по време на парти. Бил е под водата в продължение на няколко секунди и за щастие са го съживили.

Всичко е изглеждало добре, но дори и да е така, Линдзи се обадила на педиатъра, за да каже какво се е случило и оставила съобщение на телефонния секретар. Била е изненадана от бързата реакция на специалиста, който й казал да заведе детето в спешното отделение възможно най-скоро.

Когато Линдзи отишла да вземе сина си, видяла, че всичко, което той иска да прави, е да спи. Чувствал се много уморен и започна да куца. Нещо се било случило. След няколко теста в болницата информацията не можела да бъде по-ясна.

Дробовете на детето били раздразнени и възпалени от химикалите във водата на басейна. Кислородните нива падали с всяка измината секунда. Той се давел, без дори да го осъзнава.

Лекарите били в състояние да спасят детето, след като му отдали необходимото медицинско внимание и грижи. Късметът му бил резултат от бързата реакция на лекарите, педиатъра и Линдзи Куджава, която била достатъчно загрижена да информира почти веднага лекаря на детето си за това, което се е случило.

Но не всички истории имат такъв щастлив край. Много деца умират по този начин. След почти удавяне до 3 дни могат да преминат без никакви ясни симптоми на проблем, който ще доведе до трагедия.

Нещата, които трябва да знаете за вторично и сухо удавяне

Вторично удавяне
 • Сухо удавяне настъпва, когато тялото и мозъкът се “усещат” така, сякаш ще вдишат вода. Това води до спазъм на ларинкса, който се затваря като начин за защита на тялото. Водата не може да влезе, но и да излезе, оставяйки жертвата да си отиде без кислород.
 • Вторично удавяне често се случва, когато водата влезе в белите дробове и се застои. Детето може да се възстанови, но задържаната вода скоро се превръща в случай на белодробен оток. Белодробният оток може да не дава никакви признаци на проблем в началото, но часове и дори дни по-късно е способен да причини смърт.
 • Също трябва да имате предвид, че водата в басейните съдържа много химикали. Ако се задържи в белите дробове, може да ги възпали и раздразни.
 • Хлорът е силен бронхиален дразнител.
 • След инцидент с удавяне детето може да изхвърли част от водата и да се съживи, но все още да има малко вода, останала в белите дробове. След няколко часа тази вода възпалява бронхите, което води до оток, и като следствие понижава нивата на кислород в кръвта.

Препоръки

Плуващо бебе
 • Ако детето ви е претърпяло инцидент на удавяне, дори и видимо да се възстанови, това е без значение: все пак го заведете в спешното отделение.
 • Никога не губете от поглед децата си, докато са във водата.
 • Научете ги да плуват възможно най-рано.
 • Дори и да сте сигурни, че са добри плувци, все пак може да им прималее или да не се почувстват добре, така че по-добре е да играете полицай и да наблюдавате внимателно движенията им.

Радвайте се на водата с децата си през лятото, но имайте предвид информацията, която току-що научихте.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Secondary drowning in children.                                                                       ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7427600
 • Dry and secondary drowning: The signs every parent needs to know. (n.d.).
  osteopathic.org/osteopathic-health/about-your-health/health-conditions-library/childrens-health/Pages/secondary-drowning.aspx

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.