Всичко за ендодонтията в денталната медицина

Знаете ли за ендодонтията в денталната медицина? Това е процедура, която е решаваща при лечението на кариес в напреднал етап. Прочетете тази статия за да научите повече за нея!
Всичко за ендодонтията в денталната медицина

Написано от Ana María Fuentes Turrión

Последна актуализация: 09 август, 2022

Някога чували ли сте за ендодонтията в денталната медицина? А за коренов канал?

Ендодонтията или кореновият канал е дентално лечение, което се използва когато вредата от кариеса е напреднала и зъболекарите повече не могат да дърпат и да поставят заместител. Това е предимно защото е твърде близо до пулпата или зъбния нерв. Веднага щом кариеса стане много дълбок, те водят до некроза на зъбното парче и възпаление на нерва. Това е познато като пулпит.

Зъбната пулпа е нерва на зъба. Намира се в най-вътрешната част, осигурявайки васкуларизация и инервация на зъбното парче. Когато се засегне поради някаква причина, причинява временна или продължителна болка. Обикновено започва да се проявява с дискомфорт при ядене и чувствителност към студ или топлина. Това е известно като „обратим пулпит“. Обаче, когато болката е продължителна, удължена или се увеличава през нощта, тогава знаем, че е „необратим пулпит“.

Други причини за извършването на това лечение може да са зъбна травма, износване или зъбна ерозия, или заболявания като бруксизъм.

Методи използвани в ендодонтията

Преди да направят коренов канал, лекарите трябва винаги да се опитат да запазят парчето с по-леко методи като:

 • Предпазване на пулпата: Това е лечение, което се извършва, използвайки нещо подобно на временен пълнеж. То им позволява да възстановят парчето пълноценно докато третират увреждането на пулпата, което е все още обратимо.
 • Покритие на пулпата: Това е начин за изолиране на откритата пулпа поради почистването на кариеса под запълването. Зъболекарите използват слой от медикаментозна изолация.
 • Пулпотомия: Това лечение е за частично премахване на повърхностната част на пулпата, покривайки откритите части с медикаментозни съставки.

Ендодонтията: Процедурата на кореновия канал

Ендодонтията: зъболекар и пациент

Ендодонтиката е процедура, при която зъболекарят премахва целия зъбен нерв от засегнатата част. Те използват местна упойка за това.

Това е пълното премахване на денталния нерв от засегнатото място. Лекарите го извършват под пълна упойка, премахвайки нервите от кореновите канали с клещи за зъби. Клещите за зъби може да са ръчни. Те работят, правейки въртеливи движения с ръката или под формата на ендодонтен мотор, който се върти на ниски обороти.

Стъпките, които те следват са:

 • Местна упойка на парчето за лекуване.
 • Отваряне на парчето докато не стигне пулпата.
 • Премахване на нервите от проводите и тяхното дезинфектиране.
 • Запълване на проводите със смола или пластмаса.
 • Контролен рентегнов преглед за потвърждаване, че лечението е минало успешно.
 • Реконструкция на зъбното парче.

Ендодонтията и денталната медицина при децата

Лекарите винаги ще опитат да извършат пулпотомия преди да направят коренов канал. Ако тоева не е възможно, тогава те опитват лечение, наречено „пулпектомия“. Това е еквивалента на ендодонтия, но при краткотрайни или бебешки зъби.

Пулпектомията е също така пълно премахване на пуплата, следвано от дезинфекция, инструментация и запълване на кореновия канал.

Разликата е, че не е възможно да се премахане цялата пулпа от проводите на бебешките зъби, оставяйки приблизително 4 мм на края му. По този начин, зъболекарят предотвратява евентуално увреждане на постоянния зъб, който се образува под бебешкия зъб.

Ендодонтия при денталната медицина: Странични ефекти

Като при всички видове медицински лечения, има странични ефекти или последствия върху зъбното парче, сред тях са:

 • Чупливост и по-голяма опасност от счупване.
 • Определена промяна в оттенъка и полупрозрачността на зъба.
 • Понякога, малък радиопрозрачен белег, който представлява постоянно възпаление на върха на корена.

След ендодонтия

Жена със зъбобол

Нормално е болката да отмине след като сте били подложени на ендодонтия. Обаче, понякога дискомфорта може да продължи за няколко дни.

След коренов канал, болката трябва да изчезне след като зъбния нерв си е отишъл. Обаче, е много често срещано за дискомфорта да продължи докато тече лечението, приблизително два или три дни след операция.

Обаче, има някои случаи, при които ендодонтията не е решаващо лечение. Това може да бъде поради грешка при извършването на процедурата, човешка грешка, специфичната анатомия на всеки зъб, инфекции и т.н. Ако е така, най-ефективното лечение е да се направи отново. При повторната процедура, зъболекарите премахват запълването на проводите, почистват ги отново и ги залепват след това. По този начин, можете да избегнете изваждането на зъбното парче.

Като заключение, това лечение може да ви позволи да държите зъб в устата си дори когато е много увреден. Това е много ефективно!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Abbott PV. Endodontics – Current and future. J Conserv Dent. 2012;15(3):202–205. doi:10.4103/0972-0707.97935
 • Tabassum S, Khan FR. Failure of endodontic treatment: The usual suspects. Eur J Dent. 2016;10(1):144–147. doi:10.4103/1305-7456.175682
 • Kishen A, Peters OA, Zehnder M, Diogenes AR, Nair MK. Advances in endodontics: Potential applications in clinical practice. J Conserv Dent. 2016;19(3):199–206. doi:10.4103/0972-0707.181925

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.