Вкусни рецепти със спанак, които трябва да добавите към вашата диета
Спанакът е листен зеленчук, който принадлежи към семейството amaranthaceae. Произходът му е от далечна Персия. Днес се отглежда на брега и в умерен климат. Искате ли да научите няколко вкусни рецепти със спанак?
- Това е много хранителен зеленчук с много ползи за вашето здраве. Някои от неговите свойства са факта, че:
- Това е нискокалорична храна.
- Съдържа високо количество витамин А, В9, К и фолиева киселина.
- Съдържа желязо, калций, фосфор и магнезий.
- Също така съдържа флавоноиди, каротеноиди и високо количество калий.
Защо трябва да ядете спанак
Има безброй причини да ядете спанак. Ето само някои от тях!
Спанакът:
- Предпазва от очни заболявания.
- Укрепва имунната система.
- Полезен е за кожата и мукозните мембрани.
- Препоръчва се по време на бременност и кърмене, тъй като съдържа фолиева киселина.
- Подпомага правилното кръвното съсирване.
- Полезен е за здравето на костите.
- Подобрява храносмилането ви.
Какво чакате? По-долу ще ви дадем няколко вкусни рецепти със спанак. Не забравяйте, че в кухнята се съчетава добре с всичко! Не се страхувайте да го добавите към различни видове ястия; има вкус, който се комбинира добре с други храни.
Прочетете и: 3 салати с ананас подходящи за вечеря
Лазаня със спанак
Ако искате да удивите гостите си на вечеря и да приготвите ястие, което е вкусно и питателно, лазанята със спанак е идеалният избор.
Съставки
- Кори за лазаня (250 гр.)
- Спанак (200 гр.)
- Нарязани гъби (300 гр.)
- 2 скилидки чесън
- 1 лук
- 3 супени лъжици зехтин (45 гр.)
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 чаша бяло вино (150 мл.)
- Сирене (150 гр.)
- 1 зелена чушка
- Доматен сос
- Бял сос
Приготовление
- За да започнете сгответе корите лазаня в тенджера с вода и малко сол.
- По същия начин гответе спанака за 3 минути и след това изцедете.
- Докато пастата се готви, обелете и накълцайте чесъна.
- След това добавете една супена лъжица зехтин в тиган и задушете чесъна.
- След това добавете спанака и подправете на вкус.
- В друг тиган добавете втората супена лъжица зехтин, половината от нарязания лук и гъбите. След като омекнат, добавете бялото вино.
- Гответе, докато виното се изпари и подправете.
- Сега, с последната супена лъжица зехтин, задушете останалата част от лука заедно с нарязаната чушка.
- След това добавете доматения сос и подправете със сол и черен пипер.
- След това поставете корите лазаня като първи слой в чинията, покрийте със слой от гъбeната смес и след това друг слой кори.
- След това добавете слой спанак и друг слой кори.
- След това добавете сместа с чушка и последния слой кори.
- Изсипете белия сос и сиренето.
- Накрая печете на 400 градуса за 20 минути. Добър апетит!
Салата със спанак и ягоди
Нито едно ястие не е пълноценно без вкусна салата. Тази вкусна комбинация ще зарадва вашите вкусови рецептори с нейната сладост и киселост от ягоди и спанак.
Съставки
- Спанак (250 гр.)
- Ягоди (200 гр.)
- Козе сирене (250 гр.)
- Орехи (100 гр.)
- Сокът от 4 лимона (40 мл.)
- 1 супена лъжица зехтин (15 гр.)
- Сол и черен пипер на вкус
Приготовление
- Започнете с това да измиете спанака и ягодите добре.
- След това нарежете наполовина ягодите и орехите.
- Нарежете и сиренето на малки парченца.
- Добавете всички съставки в купа.
- След това пригответе винегрет в малък съд, като добавите зехтина, лимоновия сок, солта и пипера и разбъркайте.
- За да завършите, изсипете винегрета в салатата и се насладете на тази вкусна комбинация.
Вижте още: 7те най-вредни добавки към салатата
Солен спанак със шунка
Много хора не са фенове на зелените зеленчуци. Но ако ги комбинирате с други съставки дори няма да забележите, че чинията имате спанак. Яйцата и шунката са чудесен начин да започнете деня си, но спанакът ще ви даде енергията, от която наистина се нуждаете.
Съставки
Приготовление
- За да започнете, добавете зехтина в тиган и настържете скилидките чесън, цели и необелени.
- След това добавете спанака и солта на вкус.
- Гответе на слаб огън за 10 минути.
- След това добавете шунката и внимателно разбъркайте още 5 минути.
- Накрая добавете 4 яйца, разбити и е готово да сервирате.
И така, с коя рецепта със спанак ще започнете?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Song, W., Strack, R. L., Svensen, N., & Jaffrey, S. R. (2014). Plug-and-play fluorophores extend the spectral properties of spinach. Journal of the American Chemical Society. https://doi.org/10.1021/ja410819x
- Ozkan, I. A., Akbudak, B., & Akbudak, N. (2007). Microwave drying characteristics of spinach. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.10.026
- Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g