Вкусна напитка за детоксикация на цялото тяло

Консумирайте я в продължение на 15 дни, след това направете 2 месеца почивка
Вкусна напитка за детоксикация на цялото тяло

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Воденето на здравословен начин на живот е важно за здравето на човека и за оптималното функциониране на органите. Какво включва това? Балансирана диета, много физически упражнения и практикуване на полезни навици. Прекалено много хора в наши дни не осъзнават значението на тези изисквания. Те не разбират, че спазването на нездравословна диета, воденето на заседнал начин на живот, практикуването на вредни навици и въздействието на околната среда водят до натрупването на токсини в цялото тяло. Малко по малко това води до влошаване на работата на органите.

Когато в тялото се натрупат токсини, имунната система отслабва, а това го прави уязвимо към различни заболявания. Освен това много от жизненоважните органи могат да спрат да функционират правилно, а това върви ръка за ръка с проявата на хронични и трудни за лечение болести.

Именно поради това е добре да знаете колко важно  е да прочиствате цялото тяло. Детоксикацията трябва да бъде част от начина на живот. В допълнение към това е препоръчително да практикувате полезни навици.

В днешната статия ще споделим рецептата за една много мощна детоксикираща цялото тяло напитка. Тя стимулира процеса на елиминиране на токсините и отпадните вещества.

Какво представлява тази детоксикираща цялото тяло напитка?

Тя съчетава няколко храни – лимони, краставица и мента. Получава се стимулиращо натурално средство, което детоксикира тялото и прочиства конкретно органи като черния дроб, бъбреците, белите дробове и дебелото черво.

Ползите от лимоните

детоксикираща цялото тяло напитка

Лимоните са популярни като едни от най-добрите плодове за детоксикация на тялото и подобряване на общото здравословно състояние. Този ефект се дължи на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти. Лимоновата киселина стимулира производството на ензими, подпомагащи естествения процес на самопочистване на черния дроб. Освен това лимоните съдържат биофлавоноиди, пектин и лимонен – те подобряват функцията на имунната система и предпазват от разболяване.

Тези цитрусови плодове подобряват процеса на храносмилане и стимулират извеждането на тежките метали, които се натрупват в тялото. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали, стимулират черния дроб да произвежда повече жлъчка, прочистват храносмилателния тракт от токсини и предпазват от запек.

Лимоните възвръщат баланса на pH на тялото, елиминирайки излишната киселинност в кръвта.

Ползите от краставицата

Краставиците са зеленчук, който съдържат преимуществено вода и наедно с това малко калории. Те представляват диуретична храна, която ефикасно извежда токсините и задържаните течности.

Освен това съдържат много калий, есенциални минерали и соли, които поддържат баланса в тялото. Краставиците са богати и на фибри, а това означава, че се отразява благотворно върху храносмилането и предпазват от запек.

  • Този зеленчук съдържа много фитонутриенти, които са ценни за тялото.
  • Освен това съдържа флавоноиди, сред които кверцетин, апигенин, лутеолин и кемпферол.
  • Краставиците притежават противовъзпалителни и антихеморагични свойства.
  • Те съдържат витамини С и К, които представляват антиоксиданти, допринасящи за здравето на кожата и цялото тяло.

Благодарение на високото съдържание на вода и фибри, краставиците са идеална съставка за детоксикация. Те стимулират извеждането на отпадните вещества и се борят с вредното въздействие на свободните радикали.

Ползите от ментата

напитка с мента за детоксикация на цялото тяло

За да бъде максимално мощна вкусната детоксикираща напитка, тя трябва да съдържа листа от мента. Те са богати на калий, калций, фолиева киселина и мощния антиоксидант – витамин А. Ментата стимулира оптималното храносмилане и се бори с разстроения стомах, вследствие на газове, подуване, киселини или гадене.

Как да приготвите тази детоксикираща цялото тяло напитка?

След като вече сте наясно с полезните свойства на всяка една от съставките на детоксикиращата напитка, време е да се запознаете с начина й на приготвяне.

Тя не само елиминира токсините, но и спомага за стопяване на излишните килограми. Това неминуемо води до подобряване на самочувствието. 

Съставки:

  • 2 л. вода
  • 1 лимон
  • 1 краставица
  • 10 листа от мента

Начин на приготовление:

Измийте краставицата и лимона. Нарежете ги на резени. Сложете ги в голям буркан, заедно с листата от мента. Налейте в буркана 2 л. топла вода. След това съхранявайте натуралното средство в хладилник, като задължително покрийте съда.

Препоръчително е да консумирате детоксикиращата напитка 2 пъти дневно до края на детоксикиращия режим. Можете да спазвате този режим в продължение на 15 дни. След това направете почивка от 2 месеца. За оптимален резултат съветваме да елиминирате от менюто мазните храни, захарта, млечните продукти и брашнените изделия. Така ще стимулирате допълнително процеса на детоксикация на цялото тяло.  


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Domínguez E, Ordoñez E. Evaluación de la actividad antioxidante, vitamina C de zumos cítricos de lima dulce (Citrus limetta), limón tahití (Citrus latifolia), limón rugoso (Citrus jambhiri Lush) y mandarina cleopatra (Citrus reshni) almacenados en refrigeración. Investigación y Amazonía 2013; 3 (1): 30-35
  • Oboh, G., Bello, F. O., Ademosun, A. O., Akinyemi, A. J. and Adewuni, T. M. (2015). Antioxidant, hypolipidemic, and anti-angiotensin-1-converting enzyme properties of lemon (Citrus limon) and lime (Citrus aurantifolia) juices. Comparative Clinical Pathology, 24(6), 1395-1406. https://doi.org/10.1007/s00580-015-2088-x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.