Вкусна напитка за детоксикация на цялото тяло

08 Февруари, 2019
Консумирайте я в продължение на 15 дни, след това направете 2 месеца почивка
 

Воденето на здравословен начин на живот е важно за здравето на човека и за оптималното функциониране на органите. Какво включва това? Балансирана диета, много физически упражнения и практикуване на полезни навици. Прекалено много хора в наши дни не осъзнават значението на тези изисквания. Те не разбират, че спазването на нездравословна диета, воденето на заседнал начин на живот, практикуването на вредни навици и въздействието на околната среда водят до натрупването на токсини в цялото тяло. Малко по малко това води до влошаване на работата на органите.

Когато в тялото се натрупат токсини, имунната система отслабва, а това го прави уязвимо към различни заболявания. Освен това много от жизненоважните органи могат да спрат да функционират правилно, а това върви ръка за ръка с проявата на хронични и трудни за лечение болести.

Именно поради това е добре да знаете колко важно  е да прочиствате цялото тяло. Детоксикацията трябва да бъде част от начина на живот. В допълнение към това е препоръчително да практикувате полезни навици.

В днешната статия ще споделим рецептата за една много мощна детоксикираща цялото тяло напитка. Тя стимулира процеса на елиминиране на токсините и отпадните вещества.

Какво представлява тази детоксикираща цялото тяло напитка?

Тя съчетава няколко храни – лимони, краставица и мента. Получава се стимулиращо натурално средство, което детоксикира тялото и прочиства конкретно органи като черния дроб, бъбреците, белите дробове и дебелото черво.

 

Ползите от лимоните

детоксикираща цялото тяло напитка

Лимоните са популярни като едни от най-добрите плодове за детоксикация на тялото и подобряване на общото здравословно състояние. Този ефект се дължи на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти. Лимоновата киселина стимулира производството на ензими, подпомагащи естествения процес на самопочистване на черния дроб. Освен това лимоните съдържат биофлавоноиди, пектин и лимонен – те подобряват функцията на имунната система и предпазват от разболяване.

Тези цитрусови плодове подобряват процеса на храносмилане и стимулират извеждането на тежките метали, които се натрупват в тялото. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали, стимулират черния дроб да произвежда повече жлъчка, прочистват храносмилателния тракт от токсини и предпазват от запек.

Лимоните възвръщат баланса на pH на тялото, елиминирайки излишната киселинност в кръвта.

Прочетете и: Карулим: натурално лечебно средство със седефче и лимони

Ползите от краставицата

Краставиците са зеленчук, който съдържат преимуществено вода и наедно с това малко калории. Те представляват диуретична храна, която ефикасно извежда токсините и задържаните течности.

 

Освен това съдържат много калий, есенциални минерали и соли, които поддържат баланса в тялото. Краставиците са богати и на фибри, а това означава, че се отразява благотворно върху храносмилането и предпазват от запек.

 • Този зеленчук съдържа много фитонутриенти, които са ценни за тялото.
 • Освен това съдържа флавоноиди, сред които кверцетин, апигенин, лутеолин и кемпферол.
 • Краставиците притежават противовъзпалителни и антихеморагични свойства.
 • Те съдържат витамини С и К, които представляват антиоксиданти, допринасящи за здравето на кожата и цялото тяло.

Благодарение на високото съдържание на вода и фибри, краставиците са идеална съставка за детоксикация. Те стимулират извеждането на отпадните вещества и се борят с вредното въздействие на свободните радикали.

Ползите от ментата

напитка с мента за детоксикация на цялото тяло

За да бъде максимално мощна вкусната детоксикираща напитка, тя трябва да съдържа листа от мента. Те са богати на калий, калций, фолиева киселина и мощния антиоксидант – витамин А. Ментата стимулира оптималното храносмилане и се бори с разстроения стомах, вследствие на газове, подуване, киселини или гадене.

Препоръчваме ви да прочетете и: Открийте безкрайните ползи за здравето на чая от мента

 

Как да приготвите тази детоксикираща цялото тяло напитка?

След като вече сте наясно с полезните свойства на всяка една от съставките на детоксикиращата напитка, време е да се запознаете с начина й на приготвяне.

Тя не само елиминира токсините, но и спомага за стопяване на излишните килограми. Това неминуемо води до подобряване на самочувствието. 

Съставки:

 • 2 л. вода
 • 1 лимон
 • 1 краставица
 • 10 листа от мента

Начин на приготовление:

Измийте краставицата и лимона. Нарежете ги на резени. Сложете ги в голям буркан, заедно с листата от мента. Налейте в буркана 2 л. топла вода. След това съхранявайте натуралното средство в хладилник, като задължително покрийте съда.

Препоръчително е да консумирате детоксикиращата напитка 2 пъти дневно до края на детоксикиращия режим. Можете да спазвате този режим в продължение на 15 дни. След това направете почивка от 2 месеца. За оптимален резултат съветваме да елиминирате от менюто мазните храни, захарта, млечните продукти и брашнените изделия. Така ще стимулирате допълнително процеса на детоксикация на цялото тяло.  

 
 • Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12286
 • Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.
 • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1936