Вкусна напитка за детоксикация на цялото тяло

Консумирайте я в продължение на 15 дни, след това направете 2 месеца почивка

Последна актуализация: 08 Февруари, 2019

Воденето на здравословен начин на живот е важно за здравето на човека и за оптималното функциониране на органите. Какво включва това? Балансирана диета, много физически упражнения и практикуване на полезни навици. Прекалено много хора в наши дни не осъзнават значението на тези изисквания. Те не разбират, че спазването на нездравословна диета, воденето на заседнал начин на живот, практикуването на вредни навици и въздействието на околната среда водят до натрупването на токсини в цялото тяло. Малко по малко това води до влошаване на работата на органите.

Когато в тялото се натрупат токсини, имунната система отслабва, а това го прави уязвимо към различни заболявания. Освен това много от жизненоважните органи могат да спрат да функционират правилно, а това върви ръка за ръка с проявата на хронични и трудни за лечение болести.

Именно поради това е добре да знаете колко важно  е да прочиствате цялото тяло. Детоксикацията трябва да бъде част от начина на живот. В допълнение към това е препоръчително да практикувате полезни навици.

В днешната статия ще споделим рецептата за една много мощна детоксикираща цялото тяло напитка. Тя стимулира процеса на елиминиране на токсините и отпадните вещества.

Какво представлява тази детоксикираща цялото тяло напитка?

Тя съчетава няколко храни – лимони, краставица и мента. Получава се стимулиращо натурално средство, което детоксикира тялото и прочиства конкретно органи като черния дроб, бъбреците, белите дробове и дебелото черво.

Ползите от лимоните

Лимоните са популярни като едни от най-добрите плодове за детоксикация на тялото и подобряване на общото здравословно състояние. Този ефект се дължи на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти. Лимоновата киселина стимулира производството на ензими, подпомагащи естествения процес на самопочистване на черния дроб. Освен това лимоните съдържат биофлавоноиди, пектин и лимонен – те подобряват функцията на имунната система и предпазват от разболяване.

Тези цитрусови плодове подобряват процеса на храносмилане и стимулират извеждането на тежките метали, които се натрупват в тялото. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали, стимулират черния дроб да произвежда повече жлъчка, прочистват храносмилателния тракт от токсини и предпазват от запек.

Лимоните възвръщат баланса на pH на тялото, елиминирайки излишната киселинност в кръвта.

Прочетете и: Карулим: натурално лечебно средство със седефче и лимони

Ползите от краставицата

Краставиците са зеленчук, който съдържат преимуществено вода и наедно с това малко калории. Те представляват диуретична храна, която ефикасно извежда токсините и задържаните течности.

Освен това съдържат много калий, есенциални минерали и соли, които поддържат баланса в тялото. Краставиците са богати и на фибри, а това означава, че се отразява благотворно върху храносмилането и предпазват от запек.

  • Този зеленчук съдържа много фитонутриенти, които са ценни за тялото.
  • Освен това съдържа флавоноиди, сред които кверцетин, апигенин, лутеолин и кемпферол.
  • Краставиците притежават противовъзпалителни и антихеморагични свойства.
  • Те съдържат витамини С и К, които представляват антиоксиданти, допринасящи за здравето на кожата и цялото тяло.

Благодарение на високото съдържание на вода и фибри, краставиците са идеална съставка за детоксикация. Те стимулират извеждането на отпадните вещества и се борят с вредното въздействие на свободните радикали.

Ползите от ментата

За да бъде максимално мощна вкусната детоксикираща напитка, тя трябва да съдържа листа от мента. Те са богати на калий, калций, фолиева киселина и мощния антиоксидант – витамин А. Ментата стимулира оптималното храносмилане и се бори с разстроения стомах, вследствие на газове, подуване, киселини или гадене.

Препоръчваме ви да прочетете и: Открийте безкрайните ползи за здравето на чая от мента

Как да приготвите тази детоксикираща цялото тяло напитка?

След като вече сте наясно с полезните свойства на всяка една от съставките на детоксикиращата напитка, време е да се запознаете с начина й на приготвяне.

Тя не само елиминира токсините, но и спомага за стопяване на излишните килограми. Това неминуемо води до подобряване на самочувствието. 

Съставки:

  • 2 л. вода
  • 1 лимон
  • 1 краставица
  • 10 листа от мента

Начин на приготовление:

Измийте краставицата и лимона. Нарежете ги на резени. Сложете ги в голям буркан, заедно с листата от мента. Налейте в буркана 2 л. топла вода. След това съхранявайте натуралното средство в хладилник, като задължително покрийте съда.

Препоръчително е да консумирате детоксикиращата напитка 2 пъти дневно до края на детоксикиращия режим. Можете да спазвате този режим в продължение на 15 дни. След това направете почивка от 2 месеца. За оптимален резултат съветваме да елиминирате от менюто мазните храни, захарта, млечните продукти и брашнените изделия. Така ще стимулирате допълнително процеса на детоксикация на цялото тяло.  

Може да ви заинтересува ...
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Детоксикирайте организма си със сокове и супи

Пречистването или детоксикацията на организма му помага да изхвърли токсините, да подобри функционирането на органите и да се предпази от стареене..  • Domínguez E, Ordoñez E. Evaluación de la actividad antioxidante, vitamina C de zumos cítricos de lima dulce (Citrus limetta), limón tahití (Citrus latifolia), limón rugoso (Citrus jambhiri Lush) y mandarina cleopatra (Citrus reshni) almacenados en refrigeración. Investigación y Amazonía 2013; 3 (1): 30-35
  • Oboh, G., Bello, F. O., Ademosun, A. O., Akinyemi, A. J. and Adewuni, T. M. (2015). Antioxidant, hypolipidemic, and anti-angiotensin-1-converting enzyme properties of lemon (Citrus limon) and lime (Citrus aurantifolia) juices. Comparative Clinical Pathology, 24(6), 1395-1406. https://doi.org/10.1007/s00580-015-2088-x