Важността на грижата за детската кожа през лятото

Грижата за детската кожа през лятото е важна поради редица причини. Открийте част от тях в тази статия!
Важността на грижата за детската кожа през лятото
Irene Nora Melamed

Написано и проверено от лекар Irene Nora Melamed.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Дали детската кожа изисква специална грижа през лятото? Когато става въпрос за грижата за детската кожа през лятото, отговорът е повече от ясен: тя е много важна!

Експертът дерматолог Анна Кодина (2003 г.) заявява:

“Плътността на епидермиса и състава на мазнините при децата и бебетата не се различава значително от тези на възрастните. Въпреки това епидермисът на недоносените бебета е значително по-тънък, а роговичният им слой е недоразвит”.

Казано с други думи кожата на бебетата е по-тънка. Затова грижата за кожата на недоносените бебета е изключително важна. Освен това е важно да използвате безопасни за здравето на бебето си козметични продукти.

Грижата за детската кожа през лятото

Трябва да бъдете внимателни при използването на локални козметични продукти върху детската кожа.

Когато става въпрос за бебетата и децата, Кодина подчертава, че епидермисът им играе и ролята на защитна бариера. Въпреки това трябва да споменем, че има разлики в развитието на епидермиса и дермата, тъй като то не е завършило при раждането. В кожата започва процес на съзряване и следродилна адаптация. Постепенно тя започва все повече да заприличва на кожата на възрастните.

Затова Анна Кодина подчертава, че: “Важно е да обръщаме особено внимание при нанасянето на локални продукти върху детската кожа, защото има голяма разлика между повърхностния слой на кожата при децата и възрастните, което означава, че съществува повишен риск от перкутанна абсорбция”.

Затова е важно да използвате продукти с нежно действие, предназначени за деца и да ги нанасяте внимателно.

Проблеми свързани със слънцето и грижа за кожата през лятото

Трябва да бъдат вземани предпазни мерки преди излагането на слънце.

Изключително важно е първо да предпазим децата от слънцето с подходящите дрехи (шапки, тениски и т.н.) и след това със съответните защитни кремове (слънцезащита).

Важно е да запомните, че през детството и пубертета тялото ни приема половината от ултравиолетовите лъчи за целия ни живот, което ако не бъдат взети съответните мерки, може да доведе до появата на рак на кожата.

Намерението ни не е да ви уплашим, а да насочим вниманието ви към съответните мерки, с които да се радвате на плуването или разходките край морето през лятото, без да се притеснявате за здравето си.

Затова нанасянето на слънцезащитни продукти върху детската кожа преди излагането на слънце е изключително важно.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 съвета как да защитите устните си от слънцето

Нов подход

Познаването на ролята на кожната микробиота и връзката й с кожните болести може да се окаже ключов фактор за по-доброто им лечение.

Според Biocodex Microbiota Institute: “Кожата е изградена и покрита със стотици видове живи микроорганизми…кожната микробиота. Нарушаването на това равновесие може да доведе до появата на кожно заболяване”.

От института заявяват и че кожната микробиота играе важна роля, действа като защита за кожата и регулатор на имунната система. Затова кожната микробиота се развива постепенно и се различава при отделните хора в зависимост от действието на редица фактори.

Дисбалансът на кожната микробиота е свързан с дерматологични проблеми като акне, псориазис и атопичен дерматит. Познаването на участието на кожната микробиота в механизмите, водещи до развитието на редица кожни заболявания, може да подобри лечението им.

Използване на подходяща слънцезащита за детската кожа

  • Детската кожа изисква специална грижа, особено през лятото.
  • Въпреки че кожата на недоносените бебета е по-чувствителна, децата също изискват специална грижа, тъй като кожата им се развива постепенно.
  • Слънцезащитата е важна, въпреки че кожата постепенно укрепва през детството и пубертета.
  • Важно е да обръщаме внимание на проучванията за кожната микробиота, които могат да ни дадат ценна информация по темата.
  • И накрая – най-важната стъпка в грижата за детската кожа през лятото е превенцията!

Знаехте ли колко е важна грижата за детската кожа през лятото?

Уверете се, че редовно се грижите за кожата на децата си през лятото. Така ще ги предпазите и ще се наслаждавате на този прекрасен сезон!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.