7 причини да използвамe алое вера при диабет

1 чаена лъжичка гел от листата на алое вера дневно се бори с диабета
7 причини да използвамe алое вера при диабет

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Алое вера е лечебно растение с множество приложения в сферата на грижите за здравето и красотата. Това популярно в целия свят растение вече намира мястото си във все повече домове. Хората го използват за лечение на всевъзможни здравословни и кожни проблеми.

Една от основните ползи от алое вера е способността му да регулира нивата на кръвната захар и да се бори с диабета. Растението е било използвано в продължение на векове за тази цел. Днес и научните изследвания потвърждават свойствата му. В тази статия ще ви разкрием 7 причини, поради които да го използвате при диабет.

Съществуват два различни вида диабет, различи в същността си, съответно и с необходимост от различен подход в лечението. Алое вера може да се използва за лечение на диабет тип 2 и да предпази пациентите от зависимост от ежедневни инжекции инсулин.

Видове диабет

 • Диабет тип 1: Диабет тип 1 се появява, когато тялото на пациента не произвежда количеството инсулин, от което се нуждае, и е напълно зависимо от получаването на инсулинови инжекции.
 • Диабет тип 2: Този тип диабет е по-често срещан при възрастните и се появява, когато клетките на пациента не могат правилно да използват инсулина, произвеждан от организма.

Защо алое вера помага в борбата с диабета?

Алое вера регулира нивата на кръвната захар и се бори с диабета.

Алое вера притежава определени свойства, които понижават нивата на кръвната захар и помагат на пациентите с диабет тип 2. За да се възползвате от това свойство, важно е да знаете как го използвате най-добре и да го приемате редовно. В днешната статия ще ви дадем повече подробности.

Каква е връзката между алое вера и диабет?

Като резултат от модерния начин на живот и много други фактори диабетът се е превърнал в едно от най-честите съвременни заболявания по света. Здравните експерти алармират за сериозността на ситуацията, тъй като броят на хората с висока кръвна захар продължава да се увеличава, а лошите ни навици не се променят.

Поради опасностите, които заболяване като диабета крие, здравните експерти препоръчват подобряване на качеството и начина на живот, особено, когато става дума за храненето. В допълнение е добра идея да помислите и за някои домашни средства – едно от тях е алое вера.

 • Растението може да помогне за регулиране нивата на кръвната захар по естествен начин. Гелът му контролира глюкозата в кръвта, като спомага за подобряване на качеството на живот на страдащите от диабет.
 • Редовната консумация на алое вера може да подобри здравето на бъбреците и дебелото черво  два от най-засегнатите от диабет органи.
 • Редовната му консумация, комбинирана с подходяща нисковъглехидратна диета, може да помогне за забавяне на развитието на диабета по естествен път.
 • Приемът на 2 дози гел от алое вера на ден, равняващи се на 5 до 15 мл., може значително да намали нивото на кръвна захар.

7 причини да използвате алое вера за лечение на диабет

изстържете гел от листата на алое вера и ползвайте ежедневно
 • Съдържа глюкоманан, който е от ключово значение за понижаване на нивата на кръвна захар благодарение на съдържанието си на разтворими фибри. Хемицелулозата също ефективно намалява кръвната захар.
 • Други компоненти на гела от алое вера: антрахинони, органични феноли и лектини  поддържат ниските нива на кръвна захар.
 • Само след 2 месеца прием можете да намалите нивата на кръвната захар с до 50%.
 • Растението стимулира елиминирането на токсини и отпадъци, които се натрупват в организма, и допълнително намалява излишната захар в кръвния поток.
 • Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, при редовен прием алое вера може да помогне в борбата с други проблеми. Такива проблеми, свързани с диабета са язви, рани и  инфекции.
 • Редовната му употреба стимулира секрецията на инсулин, което е особено полезно за пациенти с диабет тип 2.
 • Алое вера е естествен продукт, който може да се използва безопасно в борбата с диабет, без инвалидизиращи странични ефекти.

Как да включите алое вера в диетата си?

 • За да намалите нивото на кръвната захар, трябва да опитате да консумирате само чист гел, отделен току-що от листата на растението. Изстържете гела от листата и консумирайте 1 чаена лъжичка от него всеки ден. След като свикнете с вкуса и консистенцията, може да увеличите дозата до 3 супени лъжици на ден за оптимални резултати.
 • Друг вариант е да добавите гел от алое към сокове и шейкове. Той се смесва добре с други съставки и много хора смятат, че така е по-апетитен за консумация.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.