Цервикална криохирургия: какво представлява и кога се използва?

Цервикалната криохирургия е опция за лечение в случаи на дисплазия, генитални брадавици или хроничен цервицит.
Цервикална криохирургия: какво представлява и кога се използва?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 21 май, 2023

Цервикалната криохирургия, криотерапията или криоаблацията е процедура, извършвана за лечение на проблеми в шийката на матката, свързани с появата на анормални или предракови клетки. Това става чрез замразяване на болната тъкан, така че организмът сам да я елиминира и да насърчи образуването на нова и здрава.

Особено ефективна е при засягане на повърхностните слоеве на маточната лигавица. Процедурата е амбулаторна, минимално инвазивна и не изисква време за възстановяване.

Възможно е обаче да възникнат някои усложнения и странични ефекти. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете.

Какво е цервикална криохирургия и за какво се използва?

Цервикалната криохирургия се нарича още криотерапия. Името му е свързано с факта, че се използва студ и се прилага върху шийката на матката, която е долната част на матката, която свързва този орган с вагината.

Най-общо казано, това е процедура, която се извършва, за да се елиминират всички анормални клетки, които може да са се образували, като се предотвратява развитието им и превръщането им в ракови.

По-специално, в цервикалната криохирургия се използва замразен газ за унищожаване на такава тъкан, който обикновено е течен азот. Това е при много ниска температура (под -50°C, -122 F).

Това лечение се използва за лечение на различни гинекологични състояния:

Въпреки че някои от тези състояния не са толкова опасни, те могат да причинят дискомфорт и поява на симптоми, като кървене. В допълнение, диспластичните клетки могат да станат ракови.

Трябва да се отбележи, че това е процедура на избор, когато проблемът, който се третира, засяга само повърхностните слоеве на цервикалната лигавица. След като анормалните клетки бъдат унищожени, тялото трябва да ги замени с нови, здрави.

За кого се препоръчва?

Цервикалната криохирургия е възможност за лечение, ако наред с други проблеми са налице дисплазия, генитални брадавици (кондиломи) или хроничен цервицит. Прилага се само когато са направени цитонамазка и колпоскопия и се открият анормални клетки.

Ако има тазова инфекция, процедурата трябва да се отложи, докато не отшумят.

Не се препоръчва и при съмнение за по-дълбоки промени в тъканите. По същия начин не се счита за подходящо в случаи на напреднала дисплазия или установен рак на маточната шийка.

Въпреки че някои изследвания показват, че е използван успешно по време на бременност, има потенциал за усложнения по време на третия триместър. Цервикалната криотерапия може да причини контракции, увеличавайки риска от преждевременно раждане.

Бременна жена.
По време на бременност методът криотерапия не се препоръчва, тъй като е свързан с повишени контракции.

Подготовка преди цервикална криохирургия

Дисплазията трябва да бъде идентифицирана и локализирана, включително биопсия на тъканта, в допълнение към цитологията. Понякога се използват багрилни разтвори за улесняване на откриването на цервикални аномалии.

Криохирургията на шийката на матката обаче е безболезнена процедура, която не изисква анестезия или специална подготовка. Въпреки това трябва да се вземат предвид някои препоръки:

 • Когато е налице инфекция, тя трябва първо да се лекува
 • Избягвайте полов акт един или повече дни преди това
 • Не използвайте тампони, лубриканти или душове.
 • Ако приемате разредители на кръвта, може да се наложи да спрете приема им.
 • Не е необходимо да гладувате, но за предпочитане е лека храна два часа преди това.
 • Някои хора може да се почувстват замаяни след това, така че трябва да се вземат мерки за избягване на шофиране.
 • Препоръчително е да носите дамски превръзки и да уринирате преди процедурата.
 • Трябва да носите удобни дрехи, които лесно се събличат и обличат.

Специалистът ще прецени дали е необходима някаква специална подготовка. Например, в случаи на използване на естрогенни кремове или при кървене, вагинално течение, нередовен цикъл или дискомфорт в таза.

Каква е процедурата?

Цервикалната криохирургия се планира така, че да не съвпада с датата на менструалния цикъл. Обикновено се извършва амбулаторно, на едно и също място. Може да се направи и в операционна зала, но не изисква разрез.

Процесът протича в съответствие със следните стъпки:

 1. Проследяват се температурата, кръвното налягане, пулсът и дихателната честота на пациента
 2. Човекът се съблича от кръста надолу и облича хирургическа престилка
 3. Пациентката ляга на гинекологичната маса със свити колене
 4. Ако е необходимо, в някои случаи се прилага локална анестезия
 5. Лекарят вмъква спекулума, за да държи вагината отворена и да разкрие шийката на матката
 6. Въвежда се криосондата или криотерапевтичния пистолет, като се избягва контакт с вагиналните стени
 7. Криотерапията се прилага върху лезията за 3 минути
 8. Сондата се отстранява и след пауза от около 5 минути приложението се повтаря

След процедурата човек трябва да остане седнал или да легне за няколко минути, за да си почине. Когато се почувства добре и лекарят разреши, може да си тръгне.

Грижи след цервикална криохирургия

Въпреки че това е амбулаторна процедура, която не изисква възстановяване, трябва да се внимава след цервикална криохирургия:

 • Използвайте дамска превръзка, ако има кървене
 • При уриниране избърсвайте внимателно.
 • Не правете полов акт и не поставяйте нищо във влагалището (тампони или душове) поне 2 седмици.
 • Не е препоръчително да се потапяте поне 2 седмици в басейни или море, дори и във вани.
 • Препоръчително е да се къпете ежедневно

Човекът може да извършва своите дейности както обикновено – да ходи на работа, да върши домакинска работа и да изпълнява упражнения с ниско въздействие.

Рискове и странични ефекти

Въпреки горното, могат да се наблюдават някои странични ефекти след извършване на цервикална криохирургия:

 • Усещане за втрисане
 • Замаяност или припадък
 • Леки до умерени спазми
 • Спазми по време на процедурата и дни след нея
 • Кърваво влагалищно течение, дори до първия месец след това

От друга страна, тъй като няма разрез, рисковете от инфекция са по-ниски. Но са възможни допълнителни проблеми, като образуване на белези или язви.

Жена с лекар.
Лекарят ще вземе решение за извършване на цервикална криохирургия, ако условията са изпълнени и лезията е предракова.

Възможни усложнения

Според изследвания това лечение е много ефективно. Пациентите се справят добре в краткосрочен и дългосрочен план, без значителна заболеваемост.

Въпреки това, има няколко възможни усложнения на цервикалната криохирургия. Те включват инфекции на таза, изгаряне на вагиналната стена, прекомерно кървене, тежки менструални спазми и болка по време на полов акт.

В редки случаи има стеноза на ендоцервикалния канал. Това състояние може да затрудни забременяването.

По отношение на усложненията, свързани с бременността, приложението й не винаги се препоръчва. Пациентката трябва да бъде информирана, ако е бременна, въпреки че на този етап процедурата не се препоръчва.

Пациентката трябва незабавно да се свърже с лекаря си или да отиде в спешното отделение, ако изпита някой от следните симптоми след процедурата:

 • Вагинално кървене
 • Висока температура с втрисане
 • Обилен, жълтеникав секрет с неприятна миризма
 • Спазми или остра коремна болка
 • Продължителна болка в таза

Дългосрочно наблюдение и грижа

Въпреки че процедурата е много ефективна, трябва да поддържате необходимата бдителност, като посещавате редовно вашия доставчик на здравни услуги. Предраковите клетки могат да се развият в други части на шийката на матката.

Препоръчва се контролен преглед месец и половина след цервикалната криохирургия и най-малко през първата година след процедурата цитонамазките трябва да се правят по-често от нормалното (на всеки 3 до 6 месеца).

Ако при оценката се забележат някакви аномалии, може да са необходими биопсии, HPV тестове и други образни изследвания. Допълнителното лечение може да изисква хирургична интервенция, ако все още има анормални клетки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Abolafia-Cañete B, Monserrat-Jordán J, Cuevas-Cruces J, Arjona-Berral J. Diagnóstico precoz del cáncer de cérvix: correlación entre citología, colposcopia y biopsia. Revista Española de Patología. 2018; 51(3): 147-153.
 • Agah J, Sharifzadeh M, Hosseinzadeh A. Cryotherapy as a method for relieving symptoms of cervical ectopy: a randomized clinical trial. Oman Med J. 2019; 34(4): 322-326.
 • Alaniz S, Flores G, Salazar A. Factores de riesgo para el desarrollo de la displasia leve cervical. Rev Fac Med UNAM. 2009; 52(2): 69-72.
 • Banerjee D, Mandal R, Mandal A, Ghosh I, Mittal S, Muwonge R, Lucas E, Basu P. A Prospective Randomized Trial to Compare Safety, Acceptability and Efficacy of Thermal Ablation and Cryotherapy in a Screen and Treat Setting. Asian Pac J Cancer Prev. 2020; 21(5): 1391-1398. Doi: 10.31557/APJCP.2020.21.5.1391.
 • Basu P, Taghavi K, Hu S, Mogri S, Joshi S. Management of cervical premalignant lesions. Curr Probl Cancer. 2018; 42(2):129-136.
 • Cano-López H, Cano-Aguilar H, Cano-Aguilar F. Criocirugía cervical: reporte de mil casos. Ginecología y Obstetricia de México. 2014; 82(8): 518-522.
 • Gallego Noreña G. Actualización en crioterapia. Usos en ginecología. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 1991; 42(4): 271-276.
 • Kyrgiou M, Athanasiou A, Kalliala I et al. Obstetric outcomes after conservative treatment for cervical intraepithelial lesions and early invasive disease. Cochrane Database Syst Rev. 2017; 11(11). Doi: 10.1002/14651858.CD012847.
 • Venegas L, Quintanilla M, Alzamora N, Ortiz F. Estenosis cervical post LLETZ en paciente con cicatriz queloide, Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2021; 48(3): https://doi.org/10.1016/j.gine.2020.11.003.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.