Целиакия при деца и тийнейджъри

Как се проявява целиакията при деца и тийнейджъри варира в зависимост от възрастта им. Това може да доведе до повръщане, запек и дори да забави растежа им.
Целиакия при деца и тийнейджъри
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 04 февруари, 2023

Целиакията е това, което обикновено познаваме като „непоносимост към глутен“ и често засяга децата и тийнейджърите. За съжаление целиакия е едно от най-често срещаните храносмилателни разстройства. Проучванията показват, че то присъства в голяма част от световното население, въпреки че мнозина не знаят за това.

„Глутен“ е термин, използван за обозначаване на набор от протеини, присъстващи в множество зърнени храни, особено пшеница.

Въпреки това, разпространението му при деца и юноши е по-високо, отколкото при възрастни. Почти 1 на 70 деца са с непоносимост към глутен. Това е патология с голям генетичен компонент, така че носителите на определени гени са изложени на по-висок риск от това.

В момента голяма част от диетата ни се върти около зърнени култури и количеството глутен в храната ни е значително. Поради тази причина в днешната статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за целиакия, особено когато тя засяга деца и тийнейджъри.

Какво точно представлява целиакия?

Непоносимост към глутен

Целиакия е патология, при която възниква автоимунна реакция срещу глутен. По този начин имунната система реагира на този набор от протеини, предизвиквайки поредица от промени в храносмилателната система.

Няколко проучвания разкриват, че има сериозен генетичен компонент за целиакия. Това означава, че хората с определени гени са изложени на по-висок риск от непоносимост към глутен. Въпреки това, симптомите на болестта не винаги се развиват. Също така някои заболявания увеличават риска от развитие на целиакия. Захарен диабет и синдром на Даун са сред тях.

Какво се случва при това заболяване?

Хората с целиакия развиват имунна реакция в храносмилателната си система, когато ядат глутен.  Когато човек консумира порция храна с глутен, имунната реакция води до възпаление на лигавицата на червата. Чревната лигавична бариера ни позволява да усвоим необходимите хранителни вещества, за да сме здрави. Когато обаче тази лигавица се промени, червата не могат да получат всички хранителни вещества. Следователно, целиакия причинява синдром на малабсорбция.

Въпреки това, тези, които страдат от целиакия, могат да предотвратят симптоми или усложнения, ако спазват строга безглутенова диета. Ако лекар открие заболяването навреме и избягвате консумацията на глутен, тогава чревната ви лигавица постепенно ще се регенерира.

Целиакия при деца и юноши

глутена и храните

Целиакия може да се появи по всяко време от живота. Симптомите обаче варират в зависимост от възрастта. Също така, както споменахме по-горе, увреждането, причинено в чревната лигавица, е обратимо, ако бъде открито раноТака че, когато става въпрос за деца и тийнейджъри, трябва да сте наясно със симптомите. Това е така, защото това ще ви помогне да установите правилна диета и да избегнете възможни усложнения в бъдеще.

Например, много малки деца често имат диария и постоянно имат газове. Също така са склонни да растат малко, особено от момента, в който започнат да ядат твърда храна, която съдържа глутен.

По същия начин, по-големите деца и тийнейджъри обикновено имат симптоми като коремна болка, повръщане и запек. Тези деца също са ниски за възрастта си. Всъщност тези деца могат да имат кожни обриви и анемия. Всичко това се случва, защото тялото не усвоява всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да се развие правилно.

Как се диагностицира целиакия при деца?

В много случаи децата и тийнейджърите нямат симптоми или те остават незабелязани. Знаем обаче, че генетиката е определящ фактор при целиакия. Така че, ако вие или вашият партньор имате целиакия, трябва да се консултирате с лекар, който да прегледа вашето дете.

Има няколко теста за откриване на целиакия. Първо,  обикновено се прави кръвен тест, с който се търсят антитела за тази патология. След това, ако резултатът е положителен, в някои случаи лекарят ще направи биопсия на тънките черва. Тя се състои от въвеждане на малка сонда през устата в червата. Взема се малка проба, която се анализират в лаборатория.

Има много начини за диагностициране на дете, което има това заболяване и тестовете не са болезнени. Също така, навременната диагноза може значително да подобри здравето на детето ви.

Заключение

Целиакия при деца и тийнейджъри се проявява по различен начин в зависимост от възрастта им. Така че, ако смятате, че детето ви може да има заболяването, консултирайте се с лекар. По този начин могат да се направят изследвания и да получите съвети относно по-здравословни възможности за хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.