Талкът на прах създава риск за рак на яйчниците

Американската академия по педиатрия вече не препоръчва използването на бебешка пудра за предпазване и лечение на обриви поради риск за здравето на децата
Талкът на прах създава риск за рак на яйчниците

Последна актуализация: 30 декември, 2018

Талкът на прах е продукт, който вероятно всеки един от нас е използвал в определен момент от живота си. Познат е още като бебешка пудра. Наличен е в състава и на други продукти в магазинната мрежа и има много предназначения.
Често ще го откриете в козметика, пудра за лице и в продукти за грижа за бебето. Лошата новина е, че съвременните изследвания установяват вредата от него. Талкът на прах съдържа съставки, които оказват негативно въздействие върху човешкото здраве. Честата му употреба е свързана с риск от развитие на рак на яйчниците.

Какво представлява талкът на прах?

Талкът на прах съдържа предимно магнезиев силикат: смес от силикон, магнезий, кислород и водород. В своята естествена форма талкът съдържа токсично вещество, познато като азбест. Според многобройни проучвания, именно азбестът е сред вещества, които провокират различни видове рак. От 1970 г. американските власти въвеждат регулации, според които талкът на прах не бива да съдържа азбест.

Съвременният талк на прах най-често се използва като основа в козметиката. Присъства и в съдържанието на други продукти, предназначени главно за дамската аудитория. По принцип целта му е да абсорбира излишните мазнини и влага, да поддържа кожата суха и да я предпази от възникването на обриви. Затова много жени използват талк на прах с цел интимна хигиена, тъй като поддържа интимните зони сухи и елиминира неприятните миризми.

много жени използват талкът на прах с цел интимна хигиена

Американската организация за превенция на рак предупреждава многократно жените да бъдат внимателни при употребата на талк. Членовете му се позовават на редица проучвания, които показват ясно връзка между използването на талк на прах в гениталната област и развитието на рак на яйчниците. Резултатите от всички проучвания са единодушни: не е препоръчително талкът да се използва в тази част на тялото. Той се “прокрадва” към матката, фалопиевите тръби и яйчниците. По този начин предизвиква възпаление на вътрешните органи и създава среда за развитието на ракови клетки.

Употребата на талк на прах в грижата за бебето и с цел почистване може да предизвика рак на яйчниците в по-късен етап от живота на детето.

Защо? Малки частици талк “пътуват” през женската репродуктивна система , натрупват се в яйчниците и се превръщат в предпоставка за бъдещо разболяване от рак.

Изследване, направено през 1971 година, сочи, че частици талк се открити в 75% от тестваните тумори. Друго, проведено в 8 страни от 19 различни учени, установява, че жените, ползващи продукти с талк в интимната зона, са изложени на от 30% до 60% по-висок риск от развитие на рак на яйчниците.

Към днешна дата Американското Сдружение за Превенция на Рак вече няколко пъти отправя послание към жените. Асоциацията посочи тясната връзка между употребата на талк и развитието на рак на яйчниците. В същото време Агенцията по храните и лекарствата на САЩ не е отправила препоръка да се избягва употребата на продукти, съдържащи талк. Все пак обаче е инструктирала производителите да добавят на етикета информация, че дългосрочната употреба на такъв продукти с цел интимна грижа носи рискове.

Предупреждения за употребата на талк на прах

 талкът на прах води до сериозни респираторни проблеми на бебетата.

След многобройните изследвания в цял свят, много здравни организации и компании производители отправят публично предупреждение към потребителите за правилно ползване на продуктите с талк

Американската Aкадемия по Педиатрия вече не препоръчва използването на бебешка пудра за предпазване и лечение на обриви. Решението е взето след установяване на влиянието, което талкът на прах оказва върху белите дробове  и риска от причиняване на сериозни респираторни проблеми на бебетата.

Компания от ранга на Johnson&Johnson изрично посочва на етикета нa бебешката си пудра, че трябва да бъде използвана само външно. Освен това не бива да се прилага при наличие на разкъсване на кожата. Трябва да се избягва и контакт с очите и с носа, тъй като талкът на прах е опасен за дихателната система.

Коалицията за профилактика на рак препоръчва всички продукти, съдържащи талк, да бъдат етикетирани по съответния начин. Препоръчва също да бъде посочено, че има връзка между талкът на прах и повишения риск от на рак на яйчниците. Те искат да присъства предупредително изречение. Например “Редовната употреба на талк на прах в интимната зона на жените може да повиши риска от рак на яйчниците“.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.