Страдате ли от стомашен рефлукс?
Този храносмилателен проблем засяга все повече хора. Характеризира се с парещо усещане и дискомфорт в стомаха и в хранопровода. Симптомите почти винаги се наблюдават след хранене или консумация на течности. Възможно е да страдате от стомашен рефлукс и дори да не подозирате това.
За целта в днешната статия ще посочим кои са основните му характеристики и с какви природни средства можете да го лекувате.
Какво означава да страдате от стомашен рефлукс?
За да разберете същността на този храносмилателен проблем, нека да анализираме думите, от които се състои.
„Рефлукс“ означава „връщане“. Когато тялото е здраво, храносмилателният процес започва след хранене и се поема от действието на мускули и киселини. През това време входът на стомаха е затворен, за да възпира връщането на опасни течности към хранопровода.
Когато страдате обаче от стомашен рефлукс, това не се случва. Входът на стомаха не се затваря, а това позволява на стомашните сокове да се връщат назад към хранопровода, заедно с храната.
За да ви създадем по-ясна картина, представете си повръщане. То оставя след себе си кисел вкус и усещане за парене в гърлото и устата. Това се случва, тъй като храна се е върнала към устата, заедно със стомашни течности.
Да се върнем сега отново на стомашния рефлукс. Ако един човек страда от рефлукс няколко пъти седмично или месечно, то той страда от гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
Какво провокира ГЕРБ?
Причините за този проблем, който се наблюдава след хранене – независимо дали приемате много, или малко храна, са:
- Възможно е хиатална херния да притиска горната част на стомаха, а това отслабва езофагеалния сфинктер, позволявайки на стомашните киселини да се връщат.
- Приемът на определени лекарства – аспирин, антихолинергици, лекарства срещу високо кръвно налягане, бронходилататори или допамин. Всяко едно от тях оказва различен ефект върху стомаха и хранопровода.
- Вредните хранителни навици, например консумацията на много храна или в необичаен час от деня, приемът на пикантна храна, както и ежедневен прием на преработени храни или фаст фууд.
- Бременност. Много жени страдат от този проблем само през бременността, защото нарастването на бебето оказва натиск върху стомаха и провокира езофагеалния сфинктер да се отваря по-лесно. Въпреки това е добра идея да следите дали дисфункцията ще остане налице и след раждането.
- Затлъстяване. Причината е подобна на тази при бременността. Погълнатата храна и коремните мазнини оказват по-голямо напрежение от обичайното, а това кара храната да се връща нагоре по хранопровода.
- Напрежение и стрес, както и тревожност, финансови проблеми, пренатоварване, нервност. Всички те могат да провокират стомашни нарушения.
Най-често срещаните симптоми на гастроезофагеалния рефлукс са:
- Парещо усещане или болка в гръдната кост (пирозис).
- Регургитация (връщане на храната в устата).
- Проблеми с преглъщането.
- Несърдечна болка в гръдния кош (която може да бъде объркана с инфаркт на миокарда).
- Оригване.
- Усещане за тежест след хранене.
- Хълцане.
- Дискомфорт в гърлото.
- Усещане сякаш нещо е заседнало в гърлото.
- Нощна кашлица.
- Бронхоконстрикция.
- Вътрешен кръвоизлив.
- Анемия.
Как може да лекувате гастроезофагеалния рефлукс с природни средства?
Важно е да започнете да практикувате здравословни хранителни навици. Това означава, че е препоръчително да намалите консумацията на следните продукти:
- Кафе
- Газирани напитки
- Доматен сос
- Винен оцет
- Животински мазнини (като тези в кренвиршите)
- Силни подправки
- Горчица
- Черен пипер
- Чили
- Мляко и други млечни продукти
Трябва да имате предвид, че за да намалите симптомите при стомашен рефлукс или за да се предпазите от него, е желателно да:
- Избягвате физическа активност след хранене (по-добре седнете да отпочинете или излезте за кратка разходка).
- Избягвайте да лягате, непосредствено след хранене.
- Избягвайте да се навеждате след хранене.
- Избягвайте бързото хранене.
- Избягвайте да носите тежки предмети след обяд или вечеря.
- Дъвчете добре всеки залък.
- Не говорете, докато се храните.
- Не яжте, когато сте ядосани или разстроени.
- Не консумирайте газирани напитки или подсладени сокове, докато се храните.
- Избягвайте да пушите цигари.
- Вечеряйте рано.
- Не носете колани или стегнато облекло в областта на стомаха.
- Спазвайте здравословна диета за отслабване.
- Практикувайте йога и медитация.
Препоръчваме: Полезни навици за загуба на тегло
Подходящи храни за хора, страдащи от стомашен рефлукс
Вече сте запознати със списъка с забранени храни. Време е да узнаете какво е препоръчително да консумирате:
- Пресни салати
- Натурални сокове
- Растителни млека (ориз, овес, бадеми, просо)
- Пробиотици (кисело мляко или кефир)
- Пчелен мед
- Ядки
- Билкови чайове (корен от черен оман)
- Кардамон
- Вода
- Босилек
Природни средства при ГЕРБ
Вече сте запознати с полезните навици, които е желателно да усвоите, а също така и с онези, които да преустановите. Когато страдате от стомашен рефлукс, можете да облекчите състоянието си с помощта на:
Ябълков оцет
Смесете 1 супена лъжица ябълков оцет с чаша вода. Консумирайте преди хранене и ще успокоите стомаха. Освен това ще стимулирате оптималното храносмилане. Добра идея е да приемате това натурално средство и след хранене – действа на мига.
Сода бикарбонат
Тя има хиляда и едно приложения. Идеална е за третиране на стомашни болки, гастрит и стомашен рефлукс. Разтворете 1 супена лъжица в чаша вода. Консумирайте възможно най-бързо (преди да започне да бълбука).
Сок от алое вера
Как е възможно да нямате алое вера у дома? Какво повече чакате? Това е едно от най-добрите природни лекарства. Идеално е за лечението на различни болежки. Ще ви помогне да се справите със стомашния рефлукс.
Разтворете съдържанието на едно стебло алое вера в ½ чаша вода. Консумирайте, щом забележите, че симптомите започват да се проявяват.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Pacheco-Galván, A., Hart, S. P., & Morice, A. H. (2011). La relación entre el reflujo gastroesofágico y las enfermedades de la vía aérea: el paradigma del reflujo a vía aérea. Archivos de Bronconeumología, 47(4), 195-203. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300289611000548?via%3Dihub
- Beltrán, B. F., Catalán, L. J., Menéndez, J., Calderón, J., Blank, C., Bierzowinski, A., & Reynoso, V. M. (1999). El reflujo gastroesofágico en los niños. Fisiopatología, clínica, diagnóstico y tratamiento. Revista Mexicana de Pediatría, 66(4), 161-168. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=16885
- Larraín, F., & Guiraldes, E. (1999). Reflujo gastroesofágico: un intento de clarificar conceptos. Revista chilena de pediatría, 70(4), 270-280. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41061999000400002&script=sci_arttext
- Arín, A., & Iglesias, M. R. (2003, August). Enfermedad por reflujo gastroesofágico. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 26, No. 2, pp. 251-268). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272003000300008&script=sci_arttext&tlng=en
- Tagle Arróspide, M., Aguinaga Meza, M., & Vásquez Rubio, G. (2003). Hernia hiatal como factor de riesgo para esofagitis erosiva: Experiencia y hallazgos endoscópicos de una población peruana con pirosis. Revista de Gastroenterología del Perú, 23(1), 36-40. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1022-51292003000100005&script=sci_arttext
- GASTROESOFÁGICO, R., CÍCLICOS, S. D., RECURRENTES, Y. C. O., & DE OTRA, E. T. I. O. L. O. G. Í. A. (2002). Regurgitación y enfermedad por reflujo gastroesofágico. Anales españoles de pediatría, 56(2), 151. https://pdfs.semanticscholar.org/f56e/795b65e212643555e138faf1d06e8b5b4f1d.pdf
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
- Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology, 7(1), 46.
- Zurita García, H. D. (2018). Aplicaciones culinarias de la manzanilla, llantén y aloe vera para la gastritis (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2018). http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/9772