Сложете край на киселините за 15 дни
Как да сложите край на киселините за 15 дни?
Киселините представляват парещо усещане, което може да бъде в стомаха или гърлото. Провокира се от излишното количество стомашни киселини.
Хората, които страдат от тях, знаят, че са налице много фактори, ред които хранително меню, стрес и начин на хранене, които са важни за преборването им. Проблемът е, че в много случаи неразположението трудно бива прогонвано завинаги.
В днешната статия искаме да споделим 15-дневен интензивен план за справяне с киселините. Като резултат се подобрява храносмилателната система, а също така и качеството на живот.
Кои храни провокират киселините?
15-дневният план, който ще предложим днес, може да се стори на пръв поглед нереалистичен – възможно ли е за толкова малко време да се справите напълно с киселините?
Първата стъпка, която трябва да направите, е напълно да елиминирате тези храни от менюто, тъй като те провокират излишни стомашни киселини:
- Захар и захарни храни
- Преработено брашно
- Преработена или трапезна сол
- Мляко и млечни продукти
- Червено месо и преработени меса
- Пържена храна и хидрогенирани мазнини
- Алкохолни напитки, газирани напитки и консервирани сокове
- Кафе, шоколад и газирана вода
Избягвайте още
В допълнение към промените в хранителното меню, трябва да сте наясно с още няколко фактора, които допринасят за неразположението:
- Тютюнопушене
- Стрес
- Прием на определени лекарства
- Консумация на прекалено малко вода
- Бързо хранене, без дъвчене
- Консумацията на прекалено много храна или скоро след последното хранене
- Смесването на различни храни или пък консумацията на плодове по време на основно хранене
През 15-те дни е желателно да избягвате тези фактори възможно най-много. След като този период изтече, можете да продължите да ги ограничавате, ако не искате отново да бъдете сполетени от киселините.
Алкализиращи средства
Целта на 15-дневният план е да неутрализира киселините по естествен път, без да се налага прием на лекарства, които могат да променят pH на стомашните киселини. Затова можете да изберете по свой вкус средство с алкализиращи свойства:
- Лимон: Той е отличен продукт, неутрализиращ стомашните киселини, макар на вкус да е кисел.
- Бяла глина: Тя е отличен антиацид, който можете да намерите в магазините за натурални стоки и здравословните магазини.
- Суров сок от картоф и зехтин: Това е древно средство за борба с киселините и лекува стомашните язви.
- Зелени зеленчуци: Те отлично се справят с неутрализирането на киселините.
- Стевия: Натурален подсладител, който има алкализиращи свойства.
- Сурови бадеми: Тази ядка спомага за понижаване на киселиността на тялото.
- Авокадо: Този плод притежава удивителни свойства и богат хранителен състав. Силно алкален е.
- Зелен чай: Притежава противовъзпалителни, противоракови, антиоксиданти и алкализиращи свойства.
- Морска или Хималайска сол: Чистата и непреработена сол, консумирана в малки количества, може да регулира pH на тялото.
Какво представлява 15-дневният план за премахване на киселините?
През този период трябва да спазвате следния режим:
На празен стомах
Консумирайте сока от среден по размер суров картоф в комбинация с 1 супена лъжица зехтин екстра върджин (15 мл.).
Закуска
След 20 минути пригответе зелено смути за закуска. За целта се нуждаете от ябълка, круша, зеленолистни зеленчуци (спанак, кресон, рукола, целина и т.н.), половин авокадо и шепа бадеми.
Ако все още сте гладни, можете да изядете сандвич или тост, направен от пълнозърнест хляб с малко пуешко месо или тахан (сусам на крем).
Втора закуска
Консумирайте чаша зелен чай със сока от половин лимон и малко стевия за подслаждане.
Обяд
Задължително първото трябва да бъде зелена салата или домашно приготвено гаспачо. За второ можете да избирате между пилешко, бяла риба, яйца или зеленчуци. Ако имате апетит за десерт, заложете на ябълка или круша.
Следобедна закуска
Консумирайте още една чаша зелен чай със сока от половин лимон и малко стевия за подслаждане. Ако сте гладни, отново можете да си позволите ябълка или круша, а също така сушени смокини, бадеми, кокос, сливи, ананас или папая.
Вечеря
Желателно е да сложите на трапезата нещо задушено, соте или зеленчуково пюре (патладжан, броколи, аспержи и др.) и порция протеини (грах, леща, яйца, бяла риба, гъби, бадеми…).
Преди лягане
Пригответе чаша вода с бяла глина. Консумирайте я. Следвайте препоръките върху опаковката на продукта, който сте закупили.
Разтворете добре глината във водата с помощта на метална или пластмасова лъжица. Оставете да престои 10 минути. Изпийте, като избягвате поглъщането на утайката, особено ако страдате от повишено кръвно налягане или запек.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bourgeois P. El extraordinario poder curativo de la arcilla. New York: Parkstone International; 2016.
- Chatterjee P, Chandra S, Dey P, Bhattacharya S. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research 2012; 3 (2): 136. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401676/. Accessed 01/25, 2019.
- Ferruzzi MG, Blakeslee J (2007). Digestion, absorption, and cancer preventative activity of dietary chlorophyll derivatives. Nutrition Research 2007; 27 (1): 1-12. Available at: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2006.12.003. Accessed 01/25, 2019.
- Kong F, Singh RP (2009). Digestion of raw and roasted almonds in simulated gastric environment. Food Biophysics 2009; 4 (4): 365-377. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s11483-009-9135-6. Accessed 01/25, 2019.
- MedlinePlus (2020); Instituto Nacional de la Diabetes y las Enfermedades Digestivas y Renales; Colegio Estadounidense de Gastroenterología. “Acidez estomacal, lo que usted debe saber”. https://magazine.medlineplus.gov/es/art%C3%ADculo/acidez-estomacal-lo-que-usted-debe-saber.
- Academia Americana de Médicos de Familia. “¿Qué es la acidez estomacal?”. https://es.familydoctor.org/condicion/acidez-estomacal/?adfree=true
- Castelo Vega, Jean Marcel, Olivera Hermoza, Rogers, Páucar Sotomayor, Héctor, & Flores Aldea, Juan Carlos. (2003). Reflujo Gastroesofágico: Características Clínicas y Endoscópicas, y factores de riesgo asociados. Revista de Gastroenterología del Perú, 23(1), 41-48. Recuperado en 07 de junio de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292003000100006&lng=es&tlng=es.
- Oliver, KL y Jill Davies, G. (2008). Acidez estomacal: influencia de la dieta y el estilo de vida. Nutrition & Food Science, 38 (6), 548–554. https://doi.org/10.1108/00346650810920141.
- Healthline Media, en línea. “7 alimentos para ayudar a su reflujo ácido”. https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition#helpful-foods.