Слабо познати факти за кориандъра
Родината на кориандъра, чието име на латински е Coriandrum sativum, и досега остава загадка за учените. Според някои проучвания растението идва от северните части на Африка. В следващите редове ще споделим с вас няколко слабо познати факти за кориандъра. Продължавайте да четете!
Практиката показва, че годишно това растение бива култивирано в огромни количества, така че да удовлетвори търсенето за месеци напред. Листата му се развиват върху бодливи стебла, достигащи дължина между 40 и 60 см.
Кориандърът се използва за подправяне на храна по цял свят. В определени райони, например Югоизточна Азия и Латинска Америка, той е неизменен компонент на повечето ястия. Всичките му части са ядивни, но най-ароматни са листата му, поради което се радват на най-голямо търсене. С тях можете да си запарите прекрасен чай, например. Като цяло, кориандърът може да бъде консумиран по най-различни начини.
Хранителни стойности
Растението притежава лечебни свойства и се използва в алтернативната медицина, тъй като е богато на масла, които стимулират оптималното функциониране на храносмилателната система. Успешно се прилага при липса на апетит, провокирана от нарушения в храносмилателната система или при дисбаланс на Ph.
Кориандърът се радва на изобилие от хранителни вещества. Той е богат източник на витамини А, В, С, Е и К, освен това съдържа и известно количество минерали, сред които срещаме калий и желязо.
Прочетете и: Скритите ползи и свойства на кориандъра
Хранително съдържание на 100 гр.:
- Витамин A: .123 мг.
- Витамин B1: .239 мг.
- Витамин B2: .290 мг.
- Витамин B3: 2.310 мг.
- Витамин C: 21 мг.
- Калций: 709 мг.
- Желязо: 16.32 мг.
- Магнезий: 330 мг.
- Фосфор: 409 мг.
- Калий: 1.267 мг.
- Натрий: 35 мг.
- Цинк: 4.70 мг.
Свойства на кориандъра
Сред свойствата на кориандъра откриваме едно по-особено. Става дума за способността му ефективно да се справя със здравословни проблеми, провокирани от приема на тежки метали, съдържащи се в индустриалните води. Този тип заболявания обикновено възникват на места, разположени непосредствено до индустриални зони. Химичните вещества, открити в местните растения и почви, се всмукват в тях и чрез консумацията на плодове и зеленчуци, например, човек приема завишени дози тежки метали. Точно тук идва на помощ свойството на кориандъра да детоксикира тялото.
Задържането на течности в дихателната система е друг здравословен проблем, който засяга немалко хора. Кориандърът действа като мощно отхрачващо средство. За да извлечете ползите му, направете си чай или отвара от листата на растението. Чаят от кориандър е отличен продукт за кърмещи жени, тъй като стимулира производството на кърма и захранва тялото на майката и детето с ценни хранителни вещества.
Други прекрасни свойства на кориандъра:
- Използва се за освежаване на дъха.
- Изпиването на чаша чай от кориандър преди лягане ще подобри съня ви и ще възстанови силите ви.
- Жените смело могат да добавят кориандъра в списъка на натуралните средства срещу менструални болки. Това растение притежава способността да облекчава симптомите на ПМС.
- Маслото, извличано от растението, се използва широко за производството на лосиони за тяло, тъй като е много ароматно.
- Кориандърът притежава свойството да отпуска тялото и ума. Можете да го използвате като антиспазмотично средство.
- Съставките на кориандъра оказват антибактериално действие, което го прави отличен естествен продукт за почистване и лекуване на рани.
- Кориандърът стимулира мозъчната активност. Редовната му употреба не само ви гарантира, че в тялото ви не се задържат тежки метали, но и стимулира отлични умствени способности.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Food Data Central. (2019). Coriander (cilantro) leaves, raw. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 3 de mayo del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169997/nutrients.
- Food Data Central. (2019). Spices, coriander seed. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 3 de mayo del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170922/nutrients.
- Hosseini, M., Bosakabady, M. H., & Khazdair, M. R. (2021). Neuroprotective effects of coriandrum sativum and its constituent, linalool: a review. Avicenna Journal of Phytomedicine. 11(5), 436-450. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8554282/.
- Mahleyuddin, N. N., Moshawih, S., Ming, L. Ch., Zulkifly, H. H., Kifli, N., Loy, M. J., Sarker, M. R., Al-Worafi, Y. M., Goh, B. H., Thuraisingam, S., & Goh, H. P. (2022). Coriandrum sativum L: a review on ethnopharmacology, phytochemistry, and cardiovascular benefits. Molecules, 27(1), 209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747064/.
- Mechchate, H., Es-safi, I., Amaghnouje, A., Boukhira S., Alotaibi, A. A., Al-zharani, M., Nasr, F. A., Noman, O. M., Conte, R., El Youbi Amal, E. H., Bekkari, H., & Bousta, D. (2021). Antioxidant, anti-inflammatory and antidiabetic properties of LC-MS/MS identified polyphenols from coriander seeds. Molecules, 26(2), 487. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7831938/.
- Pizzino, G., Irrera, N., Cuccinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 8416763. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/.
- Prachayasittikul, V., Prachayasittikul, S., Ruchirawat, S., & Prachayassitikul, V. (2018). Coriander (Coriandrum sativum): a promising functional food toward the well-being. Food Research International, 105, 305-323. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29433220/.
- Sobhani, Z., Mohtashami, L., Amiri, M. S., Ramezani, M., Emami, S. A., & Simal-Gandara, J. (2022). Ethnobotanical and phytochemical aspects of the edible herb coriandrum sativum L. Journal of Food Science, 87(4), 1386-1422. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9314633/.