Синдром на хипотония в легнало положение: какво представлява и как да го предотвратим?

Научете всичко за този проблем, който засяга немалко бременни жени и какво да направите за преодоляването му.
Синдром на хипотония в легнало положение: какво представлява и как да го предотвратим?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 16 февруари, 2023

По време на бременността тялото на жената преминава през различни промени, които му позволяват да се адаптира, за да може бебето да се развива. Въпреки това, тези промени увеличават вероятността от страдание от определени патологии, като синдром на хипотония в легнало положение.

Сърдечно-съдовата система е една от системите, които претърпяват най-много промени през този етап. Проучванията показват, че сърдечният дебит се увеличава с до 40%, кръвното налягане се понижава, а промените в позицията влияят на венозното връщане.

Описаните промени в сърдечно-съдовата система карат много жени да страдат от синдром на хипотония в легнало положение. За щастие има начини да се предотврати появата му дори от първия триместър на бременността.

Какво е синдром на хипотония в легнало положение?

Наричано още хипертензивен синдром в легнало положение и синдром на аортокавална компресия, това е състояние, при което кръвното налягане на бременните жени пада под нормалните нива, когато лежат по гръб. Това явление възниква, защото матката притиска долната празна вена и аортната артерия, което намалява венозното връщане и по този начин и кръвното налягане.

Спадът на кръвното налягане трябва да бъде между 15 и 30 милиметра живачен стълб (mm Hg), за да се счита за синдром на хипотония в легнало положение. Разстройството е много по-често след втория триместър, като от него страдат до 15% от бременните жени.

Не всички бременни жени имат синдрома. Някои жени имат по-добри механизми за справяне, които предотвратяват спадането на кръвното налягане. Една от компенсаторните промени е увеличеният колатерален венозен поток.

Симптоми

Симптомите на синдрома на хипотония в легнало положение обикновено се появяват в рамките на 3 до 10 минути, след като бременната жена легне по гръб, според изследване. Те обаче отново изчезват при смяна на позицията. Те обикновено изчезват, когато жената легне на една страна.

Основната клинична проява на това състояние е хипотонията. Този спад на кръвното налягане ще намали сърдечния дебит, както и доставката на кислород до различни органи.

Намаляването на кислорода може да доведе до следните симптоми:

 • Слабост
 • Главоболие
 • Бледност на кожата
 • Замаяност и гадене
 • Обилно изпотяване
 • Недостиг на въздух
 • Брадикардия или забавяне на сърдечната честота

В тежки случаи жените могат да загубят съзнание. Ето защо е от съществено значение симптомите да се идентифицират рано и да се промени позицията възможно най-скоро.

Бременна жена.
Телесните промени на бременността благоприятстват спадането на кръвното налягане.

Причини и рискови фактори

Основната причина за синдрома на хипотония в легнало положение е липсата на развитие на колатерален венозен отток. Това обаче са промени, които никоя жена не може да контролира, така че всички жени могат лесно да развият разстройството по време на бременност.

Има определени рискови фактори, които увеличават вероятността от синдрома. Един от най-важните е свързан с размера, формата и теглото на матката, тъй като по-големите и по-тежки матки ще генерират по-голяма компресия.

Други рискови фактори включват следното:

 • Повече от 20 седмици бременност
 • Излишък на амниотична течност
 • Наднормено тегло или затлъстяване
 • Многоплодна бременност

Лечение на синдрома на хипотония в легнало положение

Най-доброто възможно лечение на синдрома на хипотония в легнало положение е да промените позицията, в която се намирате. Когато се появят симптоми, най-добре е да лежите на лявата страна. Тази позиция ще предотврати компресията на празната вена и ще подобри притока на кръв.

Лежането на дясната страна също може да помогне, но черният дроб ще попречи на промяната в позицията на матката, така че облекчението може да отнеме малко повече време. Не са необходими лекарства за лечение на състоянието, но винаги е най-добре да потърсите вниманието на гинеколог в случай на постоянни симптоми.

Въпросният синдром може да се появи и по време на раждане. Доставчиците на здравни услуги трябва да предприемат подходящи мерки, за да предотвратят влошаване на симптомите. В идеалния случай трябва да се осигури кислород и главата да се повдигне, въпреки че спешното цезарово сечение също може да бъде решение.

Раждане.
Спешното цезарово сечение може да бъде единственото решение за появата на синдрома по време на раждане.

Може ли да се предотврати?

За щастие има начини за предотвратяване на синдрома на хипотония в легнало положение и неговите усложнения. Една от най-полезните мерки е, както вече споменахме, избягването на лежане по гръб.

Най-добре е жените да лежат на лявата си страна от втория триместър нататък.

Позицията на краката няма да има голямо влияние, така че те могат да бъдат свити или изпънати, в зависимост от това, което се чувства най-удобно. Също така се препоръчва да сменяте страните от време на време, за да избегнете дискомфорт в крайниците.

Друг съвет, когато спите, е да повдигнете главата си малко над нивото на краката си, като по този начин увеличите венозното връщане. Въпреки че йогата по време на бременност носи големи ползи, някои пози трябва да се избягват.

Повечето от мерките, които помагат на жените да се отпуснат и да заспят, също намаляват вероятността да страдат от синдром на хипотония в легнало положение. Ето защо се препоръчва следното:

 • Изпиване на чаша вода или мляко преди лягане.
 • Използване на няколко възглавници или възглавница за кърмене, когато спите на една страна.
 • Поставяне на възглавница под бедрото, за да се даде известен наклон.

Много често срещан синдром, който може да бъде предотвратен

Синдромът на хипотония в легнало положение е често срещана патология, срещана при милиони жени по време на бременност. Въпреки че може да има сериозни последствия, е много лесно да се предотврати. Всичко, което трябва да направите, е да избягвате да лежите по гръб за дълги периоди от време.

Въпреки това, ако симптомите са много чести и интензивни, най-добре е да се консултирате с вашия гинеколог. Има и други причини, които могат да обяснят спада на кръвното налягане, които трябва да бъдат лекувани възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • De-Giorgio F, Grassi VM, Vetrugno G, d’Aloja E et al. Supine hypotensive syndrome as the probable cause of both maternal and fetal death. J Forensic Sci. 2012 Nov;57(6):1646-9.
 • Humphries A, Mirjalili SA, Tarr GP, Thompson JMD et al. Hemodynamic changes in women with symptoms of supine hypotensive syndrome. Acta Obstet Gynecol Scand. 2020 May;99(5):631-636.
 • Kim DR, Wang E. Prevention of supine hypotensive syndrome in pregnant women treated with transcranial magnetic stimulation. Psychiatry Res. 2014 Aug 15;218(1-2):247-8.
 • Massoth C, Chappell D, Kranke P, Wenk M. Supine hypotensive syndrome of pregnancy: A review of current knowledge. Eur J Anaesthesiol. 2022 Mar 1;39(3):236-243.
 • Sherman C, Gauthier M, David M. Supine Hypotensive Syndrome of Pregnancy. En:Freeman BS, Berger JS. Eds. Anesthesiology Core Review: Part Two Advanced Exam. McGraw Hill; 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.