8 натурални средства против побеляването на езика
Езикът ви е един от най-важните мускули в човешкото тяло. Побеляването на езика обаче може да обърка нещата.
Езикът ни позволява да усещаме различните вкусове на храната, която консумираме. Този мускул е жизненоважен, тъй като без него не бихме могли да говорим, както и да преглъщаме напитките и храната.
Когато езикът ни е здрав той е с розов цвят и повърхността му е покрита с малки пъпчици – папили.
Но понякога езикът може да придобие бял цвят.
Трябва да поясним, че побеляването на езика невинаги означава, че той е замърсен. Има болести водещи до тази промяна:
- Лупус
- Орална кандидоза
- Жълтеница
Ако не страдате от нито едно от тези заболявания не се тревожете. Побеляването на езика не е сериозен проблем и обикновено е нещо временно.
Среща се често при хората, които не почистват езика си редовно. Трябва да запомните, че това е толкова важно колкото и миенето на зъбите.
Освен, че се отразява на красотата ви побеляването на езика може да промени вкуса ви към храната, да доведе до появата на лош дъх и други проблеми.
Какви са причините за побеляването на езика?
- Остатъци от храна
- Бактерии
- Мъртви клетки
- Възпаление на вкусовите рецептори причинено от дехидратация
- Сухота в устата или дехидратация
- Прекомерна консумация на алкохол или пушене на цигари
- Температура
- Консумация на силно киселинна храна или такава с високо съдържание на захар
- Прием на антибиотици
- Някои заболявания (сифилис, конгестия на черния дроб, орална кандидоза и др.)
Как да предотвратите побеляването на езика
Най-доброто решение за справяне с побеляването на езика е балансираното хранене, което ще пречисти организма и ще повиши защитните му сили.
Спазването на следните стъпки може да ви помогне:
- Започнете деня си с чаша вода с прясно изцеден лимонов сок.
- Веднъж дневно яжте натурално кисело мляко без захар. Така ще повишите значително защитата на организма си.
- Яжте сурови зеленчуци (спанак, домати, маруля, пиперки и лук). Благодарение на хранителните им вещества ще пречистите организма си и ще се погрижите за здравето си.
- Пийте много течности, не само вода, но и натурални сокове. Соковете от боровинки, моркови и ябълки ускоряват детоксикацията.
- Яжте плодове с високо съдържание на витамин С (портокали, мандарини, киви, ягоди и ананас).
Ако проблемът продължи потърсете съвет от лекар, за да се уверите, че побеляването на езика ви не се дължи на по-сериозно заболяване.
За щастие има и редица натурални средства, които ще ви помогнат да се справите с този проблем. Освен това ще поддържат устната ви кухина здрава и чиста.
1.Сол
Солта е едно от най-добрите домашни средства за справяне с побеляването на езика. Действа като натурален ексфолиант и премахва мъртвите клетки и други натрупани частици от повърхността на езика.
Благодарение на антисептичното си действие солта премахва бактериите причиняващи появата на лош дъх.
Какво трябва да направите?
- Поръсете малко сол върху езика си.
- С помощта на четката си за зъби бавно почистете езика си в продължение на минута.
- Изплакнете устата си с топла вода.
- Правете процедурата два пъти дневно.
Друг вариант е да си правите гаргара със сол.
Съставки
- 1 чаша топла вода (200 мл)
- 1 чаена лъжичка сол (5 г)
Начин на приготвяне и употреба
- Добавете солта към топлата вода, разбъркайте сместа добре и след това си направете гаргара за около минута.
- Правете процедурата няколко пъти седмично.
Прочетете и: 10 ползи от розовата хималайска сол
2.Куркума
Благодарение на антибактериалното си действие куркумата е перфектно средство при побеляване на езика.
Спира развитието на бактериите причиняващи лошия дъх и побеляването на езика.
Съставки
- 1/2 чаена лъжичка куркума (5 г)
- Сока от един лимон
Начин на приготвяне и употреба
- Разбъркайте куркумата с лимоновия сок докато получите хомогенна смес.
- Измийте езика си със сместа и я оставете да подейства 2 – 3 минути.
- След това измийте устата си с топла вода.
- Правете процедурата веднъж дневно в продължение на 3 – 5 дена.
Ако искате можете да си приготвите гаргара:
Съставки
- 1/2 чаена лъжичка куркума (3 г)
- 1 чаша вода (200 мл)
Начин на приготвяне и употреба
- Смесете двете съставки и се жабурете със сместа два пъти дневно.
3.Натурално кисело мляко
Този продукт ефикасно помага решаването на проблема с побеляването на езика. Киселото мляко съдържа пробиотици премахващи гъбичките, които понякога се оказват причината за този проблем.
Какво трябва да направите?
- За да се справите с побеляването на езика трябва да изяждате по 125мл кисело мляко дневно. Освен че ще се погрижите за езика си ще подобрите здравето на чревната си флора.
4.Сода за хляб
Содата за хляб е натурален ексфолиант премахващ остатъците от езика. Неутрализирайки киселините спомага поддържането на нормалното рН ниво.
Съставки
- 1 чаена лъжичка сода за хляб (5 г)
- Сока на един лимон
Начин на приготвяне и употреба
- Смесете содата за хляб с лимоновия сок докато получите паста.
- Използвайте пастата за миене на зъбите и езика.
- След това се изплакнете с топла вода.
- Правете процедурата веднъж дневно.
Можете да си правите гаргара:
Съставки
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб (2 г)
- 1 чаша вода (200 мл)
Какво трябва да направите?
- Прибавете содата за хляб към водата, добре разбъркайте всичко и се жабурете с течността около 1 минута. Не поглъщайте течността.
5.Чесън
Дъвкането на чесън е страхотен начин за справяне с побелелия език. Чесънът е натурално антисептично средство премахващо бактериите в устата.
Какво трябва да направите?
- Единственото нещо, което трябва да направите е да сдъвквате по една скилидка чесън дневно. Ако не искате да я дъвчете самостоятелно, можете да я добавите към някое от ястията си.
- Консумацията на чесън подобрява кръвообращението и външния вид на кожата ви.
Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебните свойства на чесъна
6.Сок от алое вера
Заради противовъзпалителното си и лечебно действие сокът от алое вера е друго натурално средство в борбата срещу побелелия език. Той ефикасно се справя с проблемите в устната кухина и най-вече с тези на езика, тъй като притежава мощно антимикробно действие.
Съставки
- 2 супени лъжици сок от алое вера (20 мл)
Начин на приготвяне и употреба
- Изсипете една супена лъжица сок от алое вера в устата си и си правете гаргара за около 3 минути.
- Изплюйте течността.
- Изпийте другата лъжица сок от алое вера.
- Правете процедурата 2 пъти дневно в продължение на 2 седмици.
7.Растителен глицерин
Растителният глицерин е друго натурално средство при побеляване на езика, особено в съчетание със сухота в устата.
Това средство спомага контролирането на лошия дъх. Можете да го откриете в магазините за натурални продукти.
Съставки
- 1/2 супена лъжица растителен глицерин (3 мл)
Начин на употреба
- Изсипете малко растителен глицерин в устата си и бавно измийте зъбите и езика си.
- Изплакнете устата си с топла вода.
- Правете процедурата два пъти дневно докато езикът ви възстанови розовия си цвят.
Допълнителни съвети при побеляване на езика
- Пийте достатъчно вода, за да бъде езикът ви чист. Така лесно ще го почиствате от остатъците от храна.
- Яжте сочни и хрупкави плодове като ябълки, гуава, които естествено почистват езика.
- Периодично почиствайте остатъците от храна като се жабурите с топла вода, особено след хранене, за да избегнете натрупването на храна по езика и в устата.
- Когато си миете зъбите винаги почиствайте и езика си, за да поддържате добро ниво на устна хигиена.
- Можете да използвате и специална четка за почистване на езика за премахване на белия слой.
- Ако побеляването на езика продължи повече от две седмици и е съпроводено с болка и възпаление, веднага се консултирайте с лекар.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Adamczak, A., Ożarowski, M., & Karpiński, T. M. (2020). Curcumin, a natural antimicrobial agent with strain-specific activity. Pharmaceuticals, 13(7), 1-12. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7408453/
- Bakri, I. M. & Douglas, C. W. I. (2005). Inhibitory effect of garlic extract on oral bacteria. Archives of oral biology, 50(7), 645-651. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15892950/
- Chandel, S., Khan, M. A., Singh, N., Agrawal, A. & Khare, V. (2017). The effect of sodium bicarbonate oral rinse on salivary pH and oral microflora: A prospective cohort study. National journal of maxillofacial surgery, 8(2), 106-109. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5773983/
- Chen, H., Li, Q., Li, M.. (2021). Microbial characteristics across different tongue coating types in a healthy population. Journal of oral microbiology, 13(1), 1-12. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8317956/
- Danser, M. M., Gómez, S. M., & Van der Weijden, G. A. (2003). Tongue coating and tongue brushing: a literature review. International journal of dental hygiene, 1(3), 151-158. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1034/j.1601-5037.2003.00034.x
- Quirynen, M., Avontroodt, P., Soers, C., Zhao, H., Pauwels, M., & Van Steenberghe, D. (2004). Impact of tongue cleansers on microbial load and taste. Journal of clinical periodontology, 31(7), 506-510. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.0303-6979.2004.00507.x
- Madeswaran, S., & Jayachandran, S. (2018). Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research, 29(5), 672-677. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30409952/
- Matsubara, V. H., Wang, Y., Bandara, H. M., et al. (2016). Probiotic lactobacilli inhibit early stages of Candida albicans biofilm development by reducing their growth, cell adhesion, and filamentation. Applied microbiology and biotechnology, 100(14), 6415-6426. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27087525/
- Manju, M., Prathyusha, P., Joseph, E., et al. (2015). Evaluation of the effect of three supplementary oral hygiene measures on salivary mutans streptococci levels in children: A randomized comparative clinical trial. European Journal of Dentistry, 9(04), 462-469. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4745225/
- Nair, G. R., Naidu, G. S., Jain, S., et al. (2016). Clinical effectiveness of aloe vera in the management of oral mucosal diseases-a systematic review. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 10(8), 1-7. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5028429/
- Nalawade, T. M., Bhat, K. & Sogi, S. H. (2015). Bactericidal activity of propylene glycol, glycerine, polyethylene glycol 400, and polyethylene glycol 1000 against selected microorganisms. Journal of international society of preventive & community dentistry, 5(2), 114-119. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415329/
- Peedikayil, F. C., Remy, V., John, S., et al. (2016). Comparison of antibacterial efficacy of coconut oil and chlorhexidine on Streptococcus mutans: An in vivo study. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry, 6(5), 447-452. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5109859/
- Peng, Y., Ao, M., Dong, et al. (2021). Anti-inflammatory effects of curcumin in the inflammatory diseases: Status, limitations and countermeasures. Drug design, development and therapy, 15, 1-23. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8572027/#:~:text=In%20a%20clinical%20trial%20of,and%20oxidative%20stress%20%5B60%5D.
- Van Tornout, M., Dadamio, J., Coucke, W., & Quirynen, M. (2013). Tongue coating: related factors. Journal of clinical periodontology, 40(2), 180-185. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jcpe.12031