Промени в навиците, които водят до отслабване

Ежедневната консумацията на чай може да направи чудеса.
Промени в навиците, които водят до отслабване

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

В по-голямата си част поддържането на здравословно тегло зависи преди всичко от промени в навиците, отколкото на следването на диетичен план. Добрите навици са също така здравословни и по един по-балансиран начин ни помагат да се чувстваме добре без да правим жертви и да се ограничаваме.

В следващите редове ще ви дадем няколко простички съвети. Те нито са трудни за следване, нито изискват влагане на много време. Те неумолимо водят до свалянето на излишни килограми, единствено чрез промяна на навиците ви.

Не е необходимо винаги да се натъпчете

Понякога е необходимо просто да обучите стомаха си. Целта е да го научите да се адаптира към количеството храна, която обичайно му предлагате. Препоръчително е също така да избягвате тези моменти, когато ядете, просто за да дъвчeте нещо. Не е толкова трудно да се научите да не се тъпчете. Просто спрете на първата порция. Един трик, който ще ви е от полза. Изпивайте по една чаша чай след хранене.

Променете навиците си и не преяждайте

Дъвчете напитките си, изпивайте храната си

С това правило искаме да ви накарате да разберете, че бързото хранене предизвиква натрупване на килограми. Този начин на хранене освен това не снабдява тялото ви с ценни хранителни вещества. Истината е, че храносмилането започва в устата, защото слюнката съдържа ензими, които полагат началото на храносмилателния процес. Колкото по-добре дъвчeте храната си, толкова по-добре ще я абсорбира тялото ви. Толкова по-малко ще ядете. Доказано е многократно, че гладът трае между 15 и 20 минути. Ако ядете със спокойно темпо, няма да изпитате нужда да дъвчете още след изтичането на тези минути.

Яжте повече протеини

В тази статия възнамеряваме да ви обясним какви са ползите от приема на достатъчно протеини ежедневно, вместо да се тъпчете с въглехидрати (хляб, сладкиши, спагети и т.н.), което обикновено се наблюдава. Протеинът, както в зеленчуците, така и в месото, помага за сваляне на излишните килограми, намалява обиколката на талията, тонизира и оформя мускулите.

Научете здравословни рецепти

Интересът, който питаете към кулинарията, в един момент ще се превърне в задвижваща сила за промяна на навиците ви. Когато откриете нови и здравословни рецепти, съдържащи съставки, които преди не сте използвали. Те ще са такива, които спомагат за естественото отърваване от излишните килограми. А те са:

  • Напитки на растителна основа – от ориз, овес и т.н.
  • Водорасли (агар агар може да се използва в редица леки рецепти)
  • Подправки: джинджифил, канела, кардамон, къри, лют червен пипер…
  • По-слабо популярни зърнени храни: просо, пшеница, киноа, елда и т.н.
  • Смутита от плодове.
За промяна на навиците ви открийте нови и здравословни рецепти,

Престанете да консумирате предварително сготвена храна

Честият случай е следният: прегладнели сте като вълци, отваряте хладилника, но там няма нищо готово за ядене. Затова набързо се обличате и изтичвате до първия магазин или ресторант, в който можете да си купите нещо сготвено. Резултатът: качвате стремително килограми. Затова е добра идея винаги да готвите по-големи количества храна и да оставяте в хладилника това, което не сте изяли. Например, това може да бъдат сокове, плодови салати, зеленчукови супи и т.н.

Бъдете внимателни с комбинациите

Комбинирането на различни храни в едно ястие е един от най-лесните начини да надебелеете. В този смисъл банкетите и купоните са опасни места, на които можете да се подведете и да опипате от всичко. Разбира се, това не означава, че не можете да съчетаете няколко продукти. Винаги има изключения. Например, можете да похапнете ястие, което съдържа някакви зеленчуци, въглехидрати и малко протеини, където е възможно.

Избягвайте преработените храни

Никога не е толкова трудно, колкото някои казват, да посегнете към естествения вариант. Можете да се образовате допълнително по този въпрос и ще осъзнаете колко вкусни са плодовете и зеленчуците, когато ги ядете необработени. Те са не само богати на фибри, но и засищат за дълго време. Освен това съдържат много витамини и минерали.

Избягвайте преработените храни

Чайове

Свикнете редовно да пиете чайове, направени от билки. Те ще помогнат за изпълването на стомаха със съдържание между храненията. Освен това ще допринесат за здравословното ви състояние. Пийте чайовете топли или студени, комбинирайте ги с лимон или със стевия. Развийте навиците например, да използвайте цитрусови обелки, семена от авокадо, чайове, стимулиращи оптималната работа на черния дроб и храносмилателната система и т.н.

Много е важно да промените навиците си за вечеря

Темпото, с което живеете живота си, показва ясно от колко енергия имате нужда в определен момент. Ако вечеряте обилно, кога смятате да изразходите тази енергия? Затова ви препоръчваме да вечеряте рано и ястието да е леко. Например, 20:00 часа е оптимално време за последно хранене за деня. Освен това изследвания сочат, че в малките часове на деня черният дроб и жлъчният мехур работят за себе си. Затова е препоръчително да не приемате тежка храна вечер, за да дадете възможност на тези органи да се самовъзстановят.

Пийте достатъчно вода

Водата почиства тялото ни и изпълва стомаха в моменти, когато сме гладни или когато ни се струва, че е така. Споменавали сме и преди, но понякога организмът ни дава неясни сигнали. Например, може да ни накара да искаме да ядем, а всъщност да сме били жадни. Затова ви предлагаме винаги преди хранене да изпиете чаша вода. Независимо дали сте уверени, че сте гладни, или не. Ако няколко минути след изпиването на водата продължавате да изпитвате глад, изберете нещо здравословно – можете да използвате изброените от нас възможности в тази статия.

Работете върху промяна навиците си и скоро ще усетите положителните ефекти от тези лесни съвети.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.