Причини и симптоми на хипертония и хипотония

Когато хипертонията се превърне в хронична, тя поразява жизненоважни органи като мозъка, сърцето, бъбреците и очите
Причини и симптоми на хипертония и хипотония

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Знаете ли кои са характерните симптоми и причини за появата на хипертония и хипотония?

Състоянията хипертония и хипотония са свързани с кръвното налягане в артериите. Добре е да сте запознати с характерните симптоми на двете заболявания. За да определите дали страдате от хипертония или хипотония и за да съумеете да реагирате адекватно, възнамеряваме да ви обясним причините и симптомите им в тази статия.

Причини за хипертония и хипотония

Хипотония

Пониженото кръвно налягане може да бъде наследствено. Среща се по-често от високото кръвно налягане, особено сред слабите и млади жени.

Ако майка ви е страдала от ниско кръвно налягане, напълно възможно е и при вас да е така. Тъй като не е свързано с проявата на определени симптоми, често ниското кръвно налягане не става повод за провеждане на лечение.

Състояния, които могат да доведат до понижаване на кръвното налягане, са: хипотиреоидизъм, болест на Адисън, хипопитуитаризъм, сърдечна недостатъчност, перикардит, заболявания, засягащи сърдечния ритъм и други сърдечно-съдови заболявания. Предпоставка за понижаване на кръвното са също така продължителната почивка, дефицитът на течности в тялото или пък сол.

симптоми на хипертония и хипотония

Някои лекарства, на свой ред, също водят до хипотония. Сред тях ще срещнете: психотропни (приемани при безсъние и депресия). Средства срещу сърдечна аритмия, антихипертензивни средства (медикаменти за високо кръвно налягане), диуретици, лекарства при заболявания на артериите и вазодилататори.

Хипертония

Високото кръвно налягане може да се прояви във всеки един етап от живота ви, независимо от какъв пол сте. Изразява се в повишаване на преноса на кръв в посока от сърцето към кръвоносните съдове. Представлява заболяване на сърдечно-съдовата система и може да провокира сърдечен удар. Ключовият момент при хипертонията е, че при 95 % от случаите причините за проявата му не са ясно изразени.

Високото кръвно налягане може да порази човек, който страда от излишни килограми или пък затлъстяване; който води заседнал начин на живот, консумира прекалено много сол, мазнини, алкохол, тютюн или пък е изложен на високи дози стрес. Когато състоянието се превърне в хронично, то поразява жизненоважни органи като мозъка, сърцето, бъбреците и очите. Оттук насетне последствията стават все по-сериозни – от сърдечна недостатъчност през загуба на зрението до сърдечни удари.

Състоянията хипертония и хипотония могат да бъдат много опасни.

Хипертонията е заболяване, което може да бъде генетично обусловено. Практиката показва, че предимно мъжете са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане. Особено след прехвърляне на 40-ата година, когато са с наднормено тегло и нивото на холестерола в кръвта им е високо.

Симптоми на хипертония и хипотония

Хипотония

В случаи на понижено кръвно налягане можете да изпитате един или няколко специфични симптома – умора, силна нужда от продължителен сън, влошаване на физическата форма, проблеми с концентрацията, депресивни емоционални етапи, апатия, проблеми със съня, безсъние, безсилие, астения, замайване, трудно събуждане сутрин, бързо уморяване, изстудяване на части от тялото (особено ръцете и стъпалата), бледост (особено лицето).

Симптомите, сигнализиращи за проблеми с кръвообращението при ниско кръвно налягане, говорят за това, че до мозъка не достига достатъчно кръв. Точно това може да се случи в дни, когато температурата на въздуха е много висока. Или пък когато сте изложени на пряка слънчева светлина по обяд.

Силната умора и астенията са често срещани оплаквания, които се проявяват след хранене, когато кръвта се натрупва в областта на стомаха.

Научете повече за състоянията хипертония и хипотония.

Световъртежът е друг често срещан симптом на хипотонията. Сред неразположенията можем да споменем също силно главоболие, припадъци, загуба на съзнание, замъгляване на зрението и нарушения, свързани с очите. Възможно е сърцето ви да започне да бие по-силно ( тахикардия ) , стените на вените започват да се свиват  ( поради това кожата ви избледнява, а ръцете и стъпалата ви стават студени ). Наблюдава се избиване на студена пот и дори смущения в говора (тъй като мозъкът ви не получава достатъчно кислород и отсъства контрол върху мускулите).

Хипертония

Високото кръвно налягане може да бъде описано с няколко специфични симптома. Важно е да можете да ги регистрирате и да реагирате правилно на сигналите на тялото си. Първите сигнали за хипертония не са забележими за пациентите – причината е, че те са изключително неспецифични и се развиват с течение на времето.

Някои от симптомите са свързани с проблеми със съня нощем, лека раздразнителност, безсъние, неспокоен сън, присънване на кошмари, ставане от леглото често, слухови проблеми като бръмчене или жужене в ушите, и т.н.

причини и симптоми на хипертония и хипотония

Когато оплакванията се изразяват в силни главоболия и световъртеж, тогава вече става дума за случай на хипертония, дължащ се на много стрес в ежедневието, нерви и раздразнителност. Жените около 50-ата си година и нагоре могат да изпитват описаните симптоми. Те често се дължат на менопауза(промени в настроението, проблеми с дишането, главоболие, световъртеж). Именно неправилното диагностициране в този случай, поради съвпадението на част от симптомите, е причина често да се наблюдава неадекватно лечение.

При хипертония мъжете на средна възраст изпитват проблеми, свързани с еректилната дисфункция.

Тъй като високото кръвно налягане може да бъде съотнесено към сърдечните проблеми, в случаи на болка и стягане в гърдите, диспнея или пък усещане за задушаване е важно да се потърси навременна помощ от специалист. Аритмията също присъства сред причините за хипертония.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.