Причини и симптоми на хипертония и хипотония

Когато хипертонията се превърне в хронична, тя поразява жизненоважни органи като мозъка, сърцето, бъбреците и очите
Причини и симптоми на хипертония и хипотония

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Знаете ли кои са характерните симптоми и причини за появата на хипертония и хипотония?

Състоянията хипертония и хипотония са свързани с кръвното налягане в артериите. Добре е да сте запознати с характерните симптоми на двете заболявания. За да определите дали страдате от хипертония или хипотония и за да съумеете да реагирате адекватно, възнамеряваме да ви обясним причините и симптомите им в тази статия.

Причини за хипертония и хипотония

Хипотония

Пониженото кръвно налягане може да бъде наследствено. Среща се по-често от високото кръвно налягане, особено сред слабите и млади жени.

Ако майка ви е страдала от ниско кръвно налягане, напълно възможно е и при вас да е така. Тъй като не е свързано с проявата на определени симптоми, често ниското кръвно налягане не става повод за провеждане на лечение.

Състояния, които могат да доведат до понижаване на кръвното налягане, са: хипотиреоидизъм, болест на Адисън, хипопитуитаризъм, сърдечна недостатъчност, перикардит, заболявания, засягащи сърдечния ритъм и други сърдечно-съдови заболявания. Предпоставка за понижаване на кръвното са също така продължителната почивка, дефицитът на течности в тялото или пък сол.

симптоми на хипертония и хипотония

Някои лекарства, на свой ред, също водят до хипотония. Сред тях ще срещнете: психотропни (приемани при безсъние и депресия). Средства срещу сърдечна аритмия, антихипертензивни средства (медикаменти за високо кръвно налягане), диуретици, лекарства при заболявания на артериите и вазодилататори.

Хипертония

Високото кръвно налягане може да се прояви във всеки един етап от живота ви, независимо от какъв пол сте. Изразява се в повишаване на преноса на кръв в посока от сърцето към кръвоносните съдове. Представлява заболяване на сърдечно-съдовата система и може да провокира сърдечен удар. Ключовият момент при хипертонията е, че при 95 % от случаите причините за проявата му не са ясно изразени.

Високото кръвно налягане може да порази човек, който страда от излишни килограми или пък затлъстяване; който води заседнал начин на живот, консумира прекалено много сол, мазнини, алкохол, тютюн или пък е изложен на високи дози стрес. Когато състоянието се превърне в хронично, то поразява жизненоважни органи като мозъка, сърцето, бъбреците и очите. Оттук насетне последствията стават все по-сериозни – от сърдечна недостатъчност през загуба на зрението до сърдечни удари.

Състоянията хипертония и хипотония могат да бъдат много опасни.

Хипертонията е заболяване, което може да бъде генетично обусловено. Практиката показва, че предимно мъжете са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане. Особено след прехвърляне на 40-ата година, когато са с наднормено тегло и нивото на холестерола в кръвта им е високо.

Симптоми на хипертония и хипотония

Хипотония

В случаи на понижено кръвно налягане можете да изпитате един или няколко специфични симптома – умора, силна нужда от продължителен сън, влошаване на физическата форма, проблеми с концентрацията, депресивни емоционални етапи, апатия, проблеми със съня, безсъние, безсилие, астения, замайване, трудно събуждане сутрин, бързо уморяване, изстудяване на части от тялото (особено ръцете и стъпалата), бледост (особено лицето).

Симптомите, сигнализиращи за проблеми с кръвообращението при ниско кръвно налягане, говорят за това, че до мозъка не достига достатъчно кръв. Точно това може да се случи в дни, когато температурата на въздуха е много висока. Или пък когато сте изложени на пряка слънчева светлина по обяд.

Силната умора и астенията са често срещани оплаквания, които се проявяват след хранене, когато кръвта се натрупва в областта на стомаха.

Научете повече за състоянията хипертония и хипотония.

Световъртежът е друг често срещан симптом на хипотонията. Сред неразположенията можем да споменем също силно главоболие, припадъци, загуба на съзнание, замъгляване на зрението и нарушения, свързани с очите. Възможно е сърцето ви да започне да бие по-силно ( тахикардия ) , стените на вените започват да се свиват  ( поради това кожата ви избледнява, а ръцете и стъпалата ви стават студени ). Наблюдава се избиване на студена пот и дори смущения в говора (тъй като мозъкът ви не получава достатъчно кислород и отсъства контрол върху мускулите).

Хипертония

Високото кръвно налягане може да бъде описано с няколко специфични симптома. Важно е да можете да ги регистрирате и да реагирате правилно на сигналите на тялото си. Първите сигнали за хипертония не са забележими за пациентите – причината е, че те са изключително неспецифични и се развиват с течение на времето.

Някои от симптомите са свързани с проблеми със съня нощем, лека раздразнителност, безсъние, неспокоен сън, присънване на кошмари, ставане от леглото често, слухови проблеми като бръмчене или жужене в ушите, и т.н.

причини и симптоми на хипертония и хипотония

Когато оплакванията се изразяват в силни главоболия и световъртеж, тогава вече става дума за случай на хипертония, дължащ се на много стрес в ежедневието, нерви и раздразнителност. Жените около 50-ата си година и нагоре могат да изпитват описаните симптоми. Те често се дължат на менопауза(промени в настроението, проблеми с дишането, главоболие, световъртеж). Именно неправилното диагностициране в този случай, поради съвпадението на част от симптомите, е причина често да се наблюдава неадекватно лечение.

При хипертония мъжете на средна възраст изпитват проблеми, свързани с еректилната дисфункция.

Тъй като високото кръвно налягане може да бъде съотнесено към сърдечните проблеми, в случаи на болка и стягане в гърдите, диспнея или пък усещане за задушаване е важно да се потърси навременна помощ от специалист. Аритмията също присъства сред причините за хипертония.

Може да ви заинтересува ...
Как да понижите високото кръвно налягане с домати
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да понижите високото кръвно налягане с домати

Всеки път, когато избирате да се храните здравословно, доматът е голям съюзник. Той има няколко свойства, детоксикиращ е и е антиоксидант. кръвно д...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.