При подуване на корема - 5 натурални средства
Възпалението на корема е една от основните последици от прекомерната консумация на вредни храни по празниците. Не всички хора страдат от подуване на корема. Обаче, добре е да се знае, че то е резултат от лошата комбинация на храни или преяждане. Важно е при подуване на корема да знаете какво да използвате.
При подуване на корема се получава неприятното усещане за тежест, газове и болка в стомаха.
Може да се появи след хранене, въпреки, че симптомите може да се наблюдават часове след като е приключило партито.
Въпреки, че подуването на корема обикновено не е сериозно и може да изчезне, най-добре е да го лекувате и да ограничите симптомите, за да ускорите възстановяването.
Тъй като много хора имат тези неприятни симптоми по време на празниците, искаме да ви представим 5 натурални средства, които можете да използвате при подуване на корема.
Записвайте си!
1. При подуване на корема: топла вода с лимон и сода
Това алкално средство помага за неутрализирането на излишната киселина в стомаха и премахва газовете, задържани в храносмилателния тракт.
Той е идеално за намаляване на възпалението в корема след консумацията на дразнещи храни. Също така предотвратява дискомфорта, причинен от стомашното разстройство.
Съставки
- 1 чаша топла вода (200 мл)
- сока от половин лимон
- 1/2 супена лъжица сода за хляб (2 г)
Начин на приготвяне
- Смесете топлата вода и сока от лимон. Добавете веднага и содата.
- Разбъркайте добре и изчакайте докато содата се разтвори добре и престане да шуми.
Как се пие
- Пийте от тази смес 30 минути след хранене или при подуване на корема.
Забележка: Не пийте прекалено много от тази смес, защото содата за хляб може да доведе до прекомерно алкализиране на стомаха.
2. Чай с канела
Храносмилателните свойства на канелата не само предотвратяват подуването на корема, но също така предотвратяват болите в стомаха и киселините след хранене.
Тази изумителна подправка има антиспазмолитично, противовъзпалително и антиоксидантно действие, което намалява стомашно-чревния дискомфорт, който се проявява по време на празниците.
Съставки
- 1 чаена лъжичка канела на прах (5 г)
- чаша вода (250 мл)
- 1 супена лъжица мед (25 г)
Начин на приготвяне
- Сложете канелата в чашата с гореща вода.
- Покрийте чашата и оставете така да престои 10 минути. Преди да изпиете чая, подсладете с меда.
Как се пие
- Пийте от този чай, при подуване на корема, болки или възпаление на стомаха.
Забележка: Не пийте много от този чай, тъй като може да предизвика дразнене на стомашната лигавица. Не пийте от този чай, ако имате язва.
3. Чай от анасон, върбинка и маточина
Чрез комбиниране на свойствата на тези билки се получава мощно лечебно средство срещу храносмилателни проблеми, които могат да възникнат по време на празниците.
При подуване на стомаха пийте от този чай, защото той предотвратява образуването на газове и облекчава болката в стомаха.
Съставки
- 1 ч.л. анасон (5 г)
- чаша вода
- 1 ч.л. върбинка (5 г)
- 1 ч.л. маточина (5 г)
Начин на приготвяне
- Поставете трите билки в чаша с вряща вода и покрийте чашата.
- Оставете да се запари 15 минути. След това, прецедете.
Как се пие
- Пийте от този чай два пъти на ден, докато подуването на корема отмине.
- Пийте от този чай след обилно хранене.
4. При подуване на корема: чай от семена на копър
Семената от копър се открояват като естествено лекарство тъй като имат газогонно, противовъзпалително и успокояващо действие. Чаят от семена на копър е идеален за контролиране на лошо храносмилане, причинено от тежка храна.
Съставки
- 1 чаена лъжичка със семена от копър (5 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Начин на приготвяне
- Сложете семената от копър в чашата с вряща вода.
- Покрийте чашата и оставете 10 минути за да се образува запарка.
Как се пие
- Пийте от този чай 30 минути след хранене.
- Ако възпалението на стомаха продължи, пийте го 3 пъти на ден.
5. Чай от джинджифил, лимон и мед
Джинджифилът е традиционно лечебно средство при подуване на корема. Тази подправка има противовъзпалително и аналгетично действие. По този начин, намалява възпалението и предотвратява неприятните симптоми като образуване на газове и гадене.
Антиоксидантните съединения, които се съдържат в този чай, помагат за детоксикацията на тялото. Освен това, намалят симптомите на махмурлука.
Съставки
- 1 ч.л. настърган джинджифил (5 г)
- чаша вода (250 мл)
- сока от 1/2 лимон
- 1 супена лъжица мед (25 г)
Начин на приготвяне
- Сложете настъргания джинджифил в чашата с вода. Изсипете в подходящ съд и сложете на котлона да заври.
- Когато заври, намалете котлона. Оставете на котлона, за 2 минути.
- Изключете котлона. Махнете чая от котлона. Оставете да престои 10 минути. След това го прецедете.
- Добавете сока от лимон и подсладете с меда.
Как се пие
- Пийте от този чай 30 минути след хранене, или при подуване на корема и други симптоми за раздразнен стомах.
- Пийте го по 2 пъти на ден докато почувствате облекчение.
Имате ли подут корем по време на празниците? Изберете една от рецептите по-горе и предприемете действия срещу тези неприятни симптоми.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Cassels, B. K., Fuentes-Barros, G., & Castro-Saavedra, S. (2019). Boldo, Its Secondary Metabolites and their Derivatives. Current Traditional Medicine, 5(1), 31-65. https://www.eurekaselect.com/article/94484
- Hurrell, J. A. (2018). Aloysia citriodora Palau. En U. P. Albuquerque, U. Patil y Á. Máthé (Eds.), Medicinal and Aromatic Plants of the World (pp. 97-108). Springer Netherlands. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-024-1552-0_7
- Foster, M., Hunter, D., & Samman, S. (2011). Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera. En I. F. F. Benzie y S. Wachtel-Galor (Eds.), Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects (pp. 37-51). Taylor & Francis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/
- Kumar, S., Kumari, R., & Mishra, S. (2019). Pharmacological properties and their medicinal uses of Cinnamomum: a review. The Journal of Pharmacy and Pharmacology, 71(12), 1735-1761. https://academic.oup.com/jpp/article/71/12/1735/6122199
- Martins, T., Barros, A. N., Rosa, E., & Antunes, L. (2023). Enhancing Health Benefits through Chlorophylls and Chlorophyll-Rich Agro-Food: A Comprehensive Review. Molecules (Basel, Switzerland), 28(14), 1-21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10384064/
- Miraj, S., Rafieian-Kopaei, & Kiani, S. (2017). Melissa officinalis L: A Review Study With an Antioxidant Prospective. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(3), 385-394. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27620926/
- Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96-108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
- Nowak, W., & Jeziorek, M. (2023). The Role of Flaxseed in Improving Human Health. Healthcare (Basel, Switzerland), 11(3), 1-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9914786/
- Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology research international, 2012, 1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
- Qi, L., Mao, H., Lu, X., Shi, T., & Wang, J. (2021). Cinnamaldehyde Promotes the Intestinal Barrier Functions and Reshapes Gut Microbiome in Early Weaned Rats. Frontiers in nutrition, 8, 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8545821/
- Ray, S. C., Baban, B., Tucker, M. A., Seaton, A. J., Chang, K. C., Mannon, E. C., Sun, J., Patel, B., Wilson, K., Musall, J. B., Ocasio, H., Irsik, D., Filosa, J. A., Sullivan, J. C., Marshall, B., Harris, R. A., & O’Connor, P. M. (2018). Oral NaHCO3 activates a splenic anti-inflammatory pathway: Evidence that cholinergic signals are transmitted via mesothelial cells. The Journal of Immunology, 200(10), 3568-3586. https://journals.aai.org/jimmunol/article/200/10/3568/106666/Oral-NaHCO3-Activates-a-Splenic-Anti-Inflammatory
- Shojaii, A., & Abdollahi Fard, M. (2012). Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum. ISRN pharmaceutics, 2012, 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3405664/
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
- Šunić, L., Ilić, Z. S., Stanojević, L., Milenković, L., Stanojević, J., Kovač, R., Milenković, A., & Cvetković, D. (2023). Comparison of the essential oil content, constituents and antioxidant activity from different plant parts during development stages of wild fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Horticulturae, 9(3), 1-14. https://www.mdpi.com/2311-7524/9/3/364
- Vallée Marcotte, B., Verheyde, M., Pomerleau, S., Doyen, A., & Couillard, C. (2022). Health Benefits of Apple Juice Consumption: A Review of Interventional Trials on Humans. Nutrients, 14(4), 1-21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8879758/
- Yahia, E. M., Ornelas-Paz, J. de J., Brecht, J. K., García-Solís, P., & Maldonado Celis, M. E. (2023). The contribution of mango fruit (Mangifera indica L.) to human nutrition and health. Arabian Journal of Chemistry, 16(7), 1-27. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535223003222
- Zobeiri, M., Parvizi, F., Shahpiri, Z., Heydarpour, F., Pourfarzam, M., Memarzadeh, M. R., Rahimi, R., & Farzaei, M. H. (2021). Evaluation of the Effectiveness of Cinnamon Oil Soft Capsule in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM, 2021, 1-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8137295/