Ползата от шоколада върху дейността на мозъка

Няма друга храна, при чието консумиране хората винаги да изпитват известно чувство на вина.
Ползата от шоколада върху дейността на мозъка

Последна актуализация: 02 февруари, 2019

Не прекалявайте с шоколада и го комбинирайте със здравословна диета. Така приемането му в малки количества подобрява умствената дейност.

Няма друга храна, при чието консумиране хората винаги да изпитват известно чувство на вина. Шоколадът е успокояващ продукт, едно от изкушенията, на което се поддаваме. Той, обаче, може да попречи за свалянето на излишните килограми.

Нищо не може да се сравни с консумирането на шоколад, но в умерени количества – и то от подбрани марки.

Черният шоколад обикновено се счита за по-добър за здравето. Новите проучвания показват, че дори малко млечен шоколад има полза за организма.

Според неотдавнашно проучване, проведено в Центъра за научни изследвания на хранителната физиология в университета на Южна Австралия, ако консумирате шоколад поне веднъж седмично, мозъкът ви ще функционира по-бързо, а концентрацията и паметта ви ще се подобрят значително.

Това определено са резултати, които всички се радваме да чуем и по тази причина споделяме тази информация.

Влияние на шоколада върху функциите на мозъка 

Вероятно знаете, че съществуват много видове шоколад и не всеки вид е здравословен. Това, което можете да закупите от производителите на шоколадови изделия, не винаги е добро за вас.

Всичко, което съдържа прекомерни количества захар или консерванти, без съмнение има негативни последици: понижава ефикасността на мозъчните функции, повишава холестерола и риска от инфаркт. Воденето на заседнал начин на живот е допълнителен утежняващ фактор.

Според д-р Джордж Крайтън можете да консумирате около 25 грама шоколад на ден.

Влияние на шоколада върху функциите на мозъка 

Ако превишите дозата до 1-2 пъти седмично, изберете шоколад с високо качество.

Консумирането на  черен шоколад по време на бременност подобрява развитието на плода.

Според изс л едване на Университета в Атланта, черният шоколад е много богат на мощни антиоксиданти, известни като флавоноли.

Когато бременни жени приемат между 25 и 35 грама черен шоколад на ден през целия период на бременността, качеството на плацентата се подобрява. Намалява също и рискът от прееклампсия – състояние в медицината, свързано с високото кръвно налягане.

Интересно, нали?

Решаващ фактор са флавоноидите и минерали (като магнезия), подобряват здравето – както на сърцето, така и на мозъка.

  • В университета Абърдийн, Шотландия, било проведено 12-годишно изследване, по време на което следили здравословното състояние на 20 000 участници. В него била включена и група, която консумирала между 30 и 40 грама шоколад на ден. Останалите участници не консумирали шоколад и избягвали прекомерната употреба на алкохол.
  • Резултатите били невероятни. Пациентите, които се наслаждавали на шоколада в малки количества (но редовно), в комбинация с доста активен начин на живот, се радвали на подобрена дейност на сърцето и мозъка.

Черният и млечният шоколади подпомагат умствените способности

В началото допуснахме, че редовното консумиране на шоколад в умерени количества е добро и би могло да има следните положителни резултати:

  • Подобряване на визуалната памет и организационните умения.
  • Работната памет се увеличава, както и способността да анализирате и помните информация. Подобрява се също и творческият процес на създаване на нова информация.
  • Увеличава се капацитетът на краткосрочната и дългосрочната памет.

Сега вероятно се чудите как е възможно да получите всички тези ползи от една малка порция черен или млечен шоколад.

Експерти, изследвали хора между 19 и 98-годишна възраст в продължение над 30 години, открили, че положителните резултатите са неопровержими.

  • Флавонолът в шоколада подобрява клетъчно-мозъчните връзки.
  • Притокът и количеството на кръв в мозъка се подобрява.
  • Малките количества кофеин в шоколада подобряват бдителността, без да повишат нивата на стрес или да претоварят организма.
  • Друг интересен факт е, че какаото съдържа олеинова киселина – вид мононенаситена киселина. Тя помага за контрола и регулирането на LDL холестерола. Добре би било да запомним тези факти.
    Комбинирайте консумацията на шоколада с физическа активност

В края е важно да подчертаем, че шоколадът сам по себе си няма да ви донесе полза, ако пренебрегвате консумирането на здравословна храна и водите заседнал начин на живот.

Тази древна и вкусна храна трябва да се консумира така, сякаш е дар от самата природа: в малки количества, редовен прием, в комбинация със здравословни навици на живот.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kerimi A, Williamson G. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular Pharmacology. 2015.
  • Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. 2016;
  • Socci V, Tempesta D, Desideri G, De Gennaro L, Ferrara M. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Front Nutr. 2017;
  • Saftlas AF, Triche EW, Beydoun H, Bracken MB. Does Chocolate Intake During Pregnancy Reduce the Risks of Preeclampsia and Gestational Hypertension? Ann Epidemiol. 2010;
  • Kwok CS, Boekholdt SM, Lentjes MAH, Loke YK, Luben RN, Yeong JK, et al. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart. 2015;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.