Ползата от шоколада върху дейността на мозъка
Не прекалявайте с шоколада и го комбинирайте със здравословна диета. Така приемането му в малки количества подобрява умствената дейност.
Няма друга храна, при чието консумиране хората винаги да изпитват известно чувство на вина. Шоколадът е успокояващ продукт, едно от изкушенията, на което се поддаваме. Той, обаче, може да попречи за свалянето на излишните килограми.
Нищо не може да се сравни с консумирането на шоколад, но в умерени количества – и то от подбрани марки.
Черният шоколад обикновено се счита за по-добър за здравето. Новите проучвания показват, че дори малко млечен шоколад има полза за организма.
Според неотдавнашно проучване, проведено в Центъра за научни изследвания на хранителната физиология в университета на Южна Австралия, ако консумирате шоколад поне веднъж седмично, мозъкът ви ще функционира по-бързо, а концентрацията и паметта ви ще се подобрят значително.
Това определено са резултати, които всички се радваме да чуем и по тази причина споделяме тази информация.
Влияние на шоколада върху функциите на мозъка
Вероятно знаете, че съществуват много видове шоколад и не всеки вид е здравословен. Това, което можете да закупите от производителите на шоколадови изделия, не винаги е добро за вас.
Всичко, което съдържа прекомерни количества захар или консерванти, без съмнение има негативни последици: понижава ефикасността на мозъчните функции, повишава холестерола и риска от инфаркт. Воденето на заседнал начин на живот е допълнителен утежняващ фактор.
Според д-р Джордж Крайтън можете да консумирате около 25 грама шоколад на ден.
Ако превишите дозата до 1-2 пъти седмично, изберете шоколад с високо качество.
Консумирането на черен шоколад по време на бременност подобрява развитието на плода.
Според изс л едване на Университета в Атланта, черният шоколад е много богат на мощни антиоксиданти, известни като флавоноли.
Когато бременни жени приемат между 25 и 35 грама черен шоколад на ден през целия период на бременността, качеството на плацентата се подобрява. Намалява също и рискът от прееклампсия – състояние в медицината, свързано с високото кръвно налягане.
Вижте още: Как въздейства на тялото черният шоколад
Интересно, нали?
Решаващ фактор са флавоноидите и минерали (като магнезия), подобряват здравето – както на сърцето, така и на мозъка.
- В университета Абърдийн, Шотландия, било проведено 12-годишно изследване, по време на което следили здравословното състояние на 20 000 участници. В него била включена и група, която консумирала между 30 и 40 грама шоколад на ден. Останалите участници не консумирали шоколад и избягвали прекомерната употреба на алкохол.
- Резултатите били невероятни. Пациентите, които се наслаждавали на шоколада в малки количества (но редовно), в комбинация с доста активен начин на живот, се радвали на подобрена дейност на сърцето и мозъка.
Черният и млечният шоколади подпомагат умствените способности
В началото допуснахме, че редовното консумиране на шоколад в умерени количества е добро и би могло да има следните положителни резултати:
- Подобряване на визуалната памет и организационните умения.
- Работната памет се увеличава, както и способността да анализирате и помните информация. Подобрява се също и творческият процес на създаване на нова информация.
- Увеличава се капацитетът на краткосрочната и дългосрочната памет.
Сега вероятно се чудите как е възможно да получите всички тези ползи от една малка порция черен или млечен шоколад.
Експерти, изследвали хора между 19 и 98-годишна възраст в продължение над 30 години, открили, че положителните резултатите са неопровержими.
Прочетете и това: 6 упражнения за поддържане на мозъка във форма
- Флавонолът в шоколада подобрява клетъчно-мозъчните връзки.
- Притокът и количеството на кръв в мозъка се подобрява.
- Малките количества кофеин в шоколада подобряват бдителността, без да повишат нивата на стрес или да претоварят организма.
- Друг интересен факт е, че какаото съдържа олеинова киселина – вид мононенаситена киселина. Тя помага за контрола и регулирането на LDL холестерола. Добре би било да запомним тези факти.
В края е важно да подчертаем, че шоколадът сам по себе си няма да ви донесе полза, ако пренебрегвате консумирането на здравословна храна и водите заседнал начин на живот.
Тази древна и вкусна храна трябва да се консумира така, сякаш е дар от самата природа: в малки количества, редовен прием, в комбинация със здравословни навици на живот.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Kerimi A, Williamson G. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular Pharmacology. 2015.
- Crichton GE, Elias MF, Alkerwi A. Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. 2016;
- Socci V, Tempesta D, Desideri G, De Gennaro L, Ferrara M. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Front Nutr. 2017;
- Saftlas AF, Triche EW, Beydoun H, Bracken MB. Does Chocolate Intake During Pregnancy Reduce the Risks of Preeclampsia and Gestational Hypertension? Ann Epidemiol. 2010;
- Kwok CS, Boekholdt SM, Lentjes MAH, Loke YK, Luben RN, Yeong JK, et al. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart. 2015;