Плод на баобаб: характеристики, ползи и противопоказания
От облекчаване на зъбобол и треска до употреба като пестицид, баобабът е дърво, което има повече от 300 традиционни приложения в различни части на Африка. Може би най-подходящият от тях е фактът, че това е и чудесна храна за ядене. От 8-те вида най-известен е Andasonia digitata, който мнозина смятат за суперхрана. И така какво знаете за плода на баобаб?
Това гигантско дърво е част от стари легенди, които твърдят, че Бог е окачил това дърво с главата надолу, с клоните на земята и корените отгоре. Името идва от арабски и означава „баща на много семена“.
Плодът на баобаб е вътре в твърда овална шушулка. Вътре има каша с горчиво-сладък вкус, която съдържа семената. Група експерти смятат този плод за забележителен по богатство на хранителни вещества.
Продава се като прахообразна храна за изпращане през граница. Въпреки това, тъй като е толкова нов в някои страни, изследователите все още изучават рисковете от него. За да научите повече за този плод, неговите ползи и противопоказания, продължете да четете.
Хранителни свойства на плода баобаб
Едно проучване нарича това “суперплод”, тъй като неговият хранителен профил подчертава много хранителни вещества. Например съдържа много витамини, минерали и мастни киселини.
Плодът на баобаб е много богат на витамин С и фибри. Според група фармацевти пулпата съдържа между 7 до 10 пъти повече витамин С от портокалите, като стойностите варират между 280 и 300 милиграма на 100 грама плод.
Само консумацията на 40 грама пулпа от баобаб може да покрие 100% от препоръчителния дневен прием за бременни жени. Освен това се подчертава количеството на витамин В1 и В6. По отношение на минералите, стойностите на калция варират между 250 и 350 милиграма на 100 грама пулп.
Калият също е в изобилие в този плод, съдържащ между 1240 и 1578 милиграма, което е 4 пъти по-високо от това в бананите. Освен това в плодовете на баобаб има 5 пъти повече магнезий, отколкото в авокадото.
Други проучвания подчертават, че 36% от хранителните вещества са въглехидрати, като глюкоза, фруктоза и захароза, които придават на семената сладък вкус. Друга част са разтворими фибри, представени от пектин. Освен това специалистите са изследвали високата му концентрация на есенциални мастни киселини като омега 6 и омега 9.
Въпреки хранителните му свойства, повечето експерти са съгласни, че бионаличността на хранителните вещества в плода на баобаб и неговите продукти трябва да бъде проучена допълнително, тъй като няма много информация за това.
Не пропускайте да прочетете и: Ползите от витамин B6
Възможни ползи от плода баобаб
Тъй като този плод има много хранителни вещества и други активни фитохимикали, има няколко различни ползи за здравето. Някои от тях са:
- Подмладява кожата: Някои изследователи признават, че маслото в плода на баобаб подпомага обновяването на клетките на кожата, поради неговия витамин А. Също така витамин Е участва като антиоксидант.
- Регулира кръвното налягане: Високото съдържание на калий има съдоразширяващ ефект. По този начин може да намали риска от страдание от белодробна емболия, както и от сърдечни заболявания.
- Укрепва имунната система: Голямото количество витамин С му дава способността да повишава нивата на белите кръвни клетки.
- Може да поддържа здравето на костите: Високото съдържание на калций и магнезий поддържа здравето на костите. Всъщност това е част от превантивните диети за остеопороза.
- Аналгетично и противовъзпалително: Доказан е възможен аналгетичен и антипиретичен ефект на топлия екстракт от баобаб. Едно проучване дори демонстрира противовъзпалителната активност на пулпата при лабораторни животни.
- Антиоксидант: Високото съдържание на феноли на плода се откроява със своя антиоксидантен капацитет. Съдържа толкова много, че някои автори дори го предлагат като хранителна добавка.
- Предпазва черния дроб: Резултатите от проучване показват, че консумацията на този плод може да помогне за защита на черния дроб при лабораторни животни. Това се дължи на неговите тритерпеноидни съединения и стероли.
- Стомашно-чревно здраве: Някои африкански общности използват този плод за облекчаване на запек, гастроентерит и диария. Неговите разтворими фибри също могат да помогнат на полезните бактерии да растат в червата.
Не пропускайте и: 7 плода за бързо и естествено отслабване
Как се консумира
Баобабът се счита за основна храна в много региони на Централна Африка. Там разтварят пулпата във вода или мляко, за да я използват като напитка и сос. Освен това го използват като набухвател в местното пивоварство и е добър заместител на крема от зъбен камък при печене.
Също така можете да използвате пулпата за приготвяне на сладолед, сокове и конфитюри. Никога не трябва да го варите, но можете да го добавите накрая, когато заготовката вече е на стайна температура.
Що се отнася до семената, можете да ги ядете пресни или сушени, или можете да ги смелите на брашно, за да добавите към супи и яхнии като сгъстител. Освен това можете да ги изпечете, преди да ги смелите на паста. След това те ще бъдат ферментирали и изсушени.
Продава се на пазара под формата на прах и можете да го използвате като спортна добавка, както и в хранителни формули Можете да го добавите към смутита, зърнени храни, енергийни блокчета, кисело мляко, млечни продукти и сокове.
Има ли риск при консумацията му?
Въпреки че плодът от баобаб е сертифициран като безопасен в Съединените щати и Европейската комисия разреши вноса му като нова храна, тестовете за неговите здравословни свойства са направени само върху животни.
Поради тази причина, докато учените не направят рискови проучвания върху хора, трябва да сте много внимателни, когато го консумирате и не забравяйте да спазвате препоръчаните порции. Има много хранителни, медицински и здравни ползи, които осигурява. Трябва обаче да внимавате с прекомерната му консумация.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Buchmann C, Prehsler S, Hartl A, Vogl CR. The importance of baobab (Adansonia digitata L.) in rural West African subsistence–suggestion of a cautionary approach to international market export of baobab fruits. Ecol Food Nutr. 2010 May-Jun;49(3):145-72.
- Vertuani, E. Braccioli, V. Buzzoni, S. Manfredini. Anti-oxidant capacity of Adansonia digitata fruit pulp and leaves. Acta Phytotherapeutica, 2 (2002), pp. 86-91
- Gruenwald. Novel botanical ingredients for beverages. Clinics in Dermatology, 27 (2009), pp. 210-216.
- Osman MA. Chemical and nutrient analysis of baobab (Adansonia digitata) fruit and seed protein solubility. Plant Foods Hum Nutr. 2004 Winter;59(1):29-33.
- Gebauer, K. El-Siddig, G. Ebert. Baobab (Adansonia digitata L.): a review on a multipurpose tree with promising future in Sudan. Gartenbauwissenschaft, 67 (2002), pp. 155-160.
- Lockett CT, Calvert CC, Grivetti LE. Energy and micronutrient composition of dietary and medicinal wild plants consumed during drought. Study of rural Fulani, northeastern Nigeria. Int J Food Sci Nutr. 2000 May;51(3):195-208.
- De Caluwé, K. Halamová, P. Van Damme. Baobab (Adansonia digitata L.): a review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology.H. Rodolfo, J.E. Simon, C.-T. Ho (Eds.), African natural plant products: new discoveries and challenges in chemistry and quality, Oxford University Press, USA (2009), pp. 51-84.
- Nkafamiya, S.A. Osemeahon, D. Dahiru, H.A. Umaru. Studies on the chemical composition and physicochemical properties of the seeds of baobab (Adasonia digitata). African Journal of Biotechnology, 6 (2007), pp. 756-759
- Ramadan, F.M. Harraz, S.A. El-Mougy. Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic effects of the fruit pulp of Adansonia digitata. Fitoterapia, LXV (1994), pp. 418-422
- Vimalanathan , JB Hudson .Múltiples actividades inflamatorias y antivirales en hojas, frutos y semillas de Adansonia digitata (Baobab). Revista de investigación de plantas medicinales , 3 ( 2009 ) , págs. 576 – 582.
- Nhukarume, Z. Chikwambi, M. Muchuweti, B. Chipurura. Phenolic content and antioxidant capacities of Parinari curatelifolia, Strychnos spinosa and Adansonia digitata. Journal of Food Biochemistry, 34 (2008), pp. 207-221
- Al-Qarawi, M.A. Al-Damegh, S.A. El-Mougy. Hepatoprotective influence of Adansonia digitata pulp. Journal of Herbs Spices and Medicinal Plants, 10 (2003), pp. 1-6