Отхвърляне на пиърсинг: причини, лечение и превенция

Страдате ли от отхвърляне на пиърсинга? Можете да го лекувате, като използвате някои съвети за грижа и да предотвратите това да се случи отново. Ще ви разкажем за това в тази статия.
Отхвърляне на пиърсинг: причини, лечение и превенция
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Ana Luzardo

Последна актуализация: 06 януари, 2023

Отхвърлянето на пиърсинг е усложнение, което може да възникне при обица или бижу, което е било поставено в някаква част на тялото, след пробиване, за да се направи път за него.

Това усложнение не е най-честият страничен ефект от пиърсинга. Най-честите са появата на келоиди, инфекции и дерматити. Но със сигурност е възможно да се получи и отхвърляне на пиърсинга. Ще ви обясним защо се появява, как да го лекувате и как можете да го предотвратите.

Какво е отхвърляне на пиърсинг?

Вашето тяло има система за самозащита, наречена имунна система. Тя действа чрез разпознаване на чужди вещества, наречени антигени. Когато те бъдат открити от различни видове клетки, това предизвиква производството на антитела в В-лимфоцитите.

На свой ред, тези клетки са в състояние да помнят, така че когато чужди елементи навлязат отново в тялото, антителата се произвеждат веднага. Такива вещества обаче не могат сами да унищожат чужди агенти. Тогава Т-лимфоцитите и фагоцитите влизат в действие.

Цялата тази система се задейства, когато си наранен, и това се случва, когато си направиш пиърсинг. Тялото не знае, че сте го направили, защото сте искали и симптомите на отхвърляне на пиърсинг се дължат на общ имунен отговор.

Какви са симптомите, свързани с отхвърлянето на пиърсинг?

Отхвърлянето може да настъпи седмици, месеци и в редки случаи дори десетилетия след поставянето на пиърсинга. За да разберете дали тялото ви отхвърля пиърсинга, трябва да погледнете добре областта и да видите дали показва някой от тези признаци:

 • Елементът се е преместил от първоначалната си позиция.
 • Количеството тъкан между входните и изходните отвори е по-тънко.
 • Освен това дупките са се увеличили по размер.
 • Обицата или друг предмет започва да виси по различен начин.
 • Кожата между входния и изходния отвор е люспеста, лющеща се, зачервена и възпалена, мазолеста или твърда.
 • Може да видите бижуто през кожата.
Пиърсинг.
Бижутата, поставени в кожата, могат да бъдат разпознати като чуждо тяло от имунната система, което ще предизвика реакция на отхвърляне.

Защо възниква отхвърляне на пиърсинг?

Когато кожата е наранена, тя преминава през процес на възстановяване, който започва с възпаление и завършва с образуването на белег. Това, което се случва, е, че често тялото се опитва да премахне бижуто, за да заздрави дупката.

Част от заздравяването на раните включва повторно “запълване” на кожата. Ето защо дупките се затварят, когато извадим бижуто. Въпреки че няма конкретна причина това да се случи, смята се, че има определени фактори, които могат да благоприятстват това.

 • Генетиката е един такъв фактор и някои хора са по-предразположени да отхвърлят чужди материали.
 • Размерът и формата на бижуто са друг влиятелен фактор, тъй като неподходящите бижута често са първоначалната причина за проблема.
 • Друг важен фактор е металът, от който са направени бижутата. Титанът например е по-добър за хора с чувствителна кожа.
 • Също така се казва, че мястото, където е поставено, има влияние. Местата, където се появяват най-много отхвърляния на пиърсинг са в пъпа и веждите.

Как да се справим с отхвърлянето с пиърсинг

Ако страдате от отхвърляне на пиърсинга, това може да бъде доста разстройващо, защото нещата не са се развили така, както сте искали. Има обаче начини, по които можете да се справите с проблема.

 • Като начало извадете бижуто, ако видите, че все повече се движи към повърхността.
 • Друга мярка, която можете да предприемете, е да опитате различен вид бижу, с различен размер и материал. Препоръчително е да изберете недразнещ пластмасов пръстен.
 • Използвайте малко масло или крем с витамин Е, за да намалите белезите.

Професионалистът, извършил пиърсинга, е този, който трябва да ви даде инструкции. Почти винаги трябва да изчакате една година, преди да опитате друг пиърсинг.

Профилактика и грижи

Човек с медицински ножици.
Важно е пиърсингът да се извършва от професионалисти в областта, за да се намалят рисковете.

Преди да си направите пиърсинг, потърсете квалифициран специалист с опит. Винаги трябва да питате за процентите на отхвърляне в областта, където искате да си поставите пиърсинга. Не забравяйте, че пиърсингът може да остави видими белези.

За да намалите шанса за отхвърляне, поддържайте зоната чиста с компрес със солена вода. Накиснете чиста марля в разтвора и я нанесете върху новия пиърсинг.

Трябва да прилагате лечебното средство само два пъти на ден, тъй като прекомерното лечение може да раздразни кожата, което забавя заздравяването. Измийте ръцете си с вода и антибактериален сапун, преди да докоснете или почистите пиърсинга или бижуто.

Също така, за да се гарантира, че лечебният процес е успешен и че няма отхвърляне на пиърсинга, е препоръчително да се храните балансирано и да избягвате стреса. Това ще помогне на имунната система да излекува зоната без много проблеми.

Други фактори, за които трябва да се внимава и изискват внимание, са чистотата на инструментите, използвани по време на пиърсинга и хигиената на бижутата, които ще носите.

Кога да посетя лекар?

Ако почувствате симптоми на инфекция или алергична реакция поради отхвърляне на пиърсинг, като температура, втрисане, обрив, задух или болки в гърдите, трябва незабавно да посетите лекар. Не се опитвайте сами да свалите бижуто, тъй като може да причините допълнително увреждане на кожата си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sung, Calvin T., Brian C. Machler, and Sharon E. Jacob. “Piercing metal contact allergy: nothing gold can stay.” Dermatitis 29.4 (2018): 227-228.
 • Schuttelaar, Marie LA, et al. “Prevalence of contact allergy to metals in the European general population with a focus on nickel and piercings: The EDEN Fragrance Study.” Contact Dermatitis 79.1 (2018): 1-9.
 • Van Hoover, Cheri, Carol‐Ann Rademayer, and Cindy L. Farley. “Body piercing: motivations and implications for health.” Journal of midwifery & women’s health 62.5 (2017): 521-530.
 • Fornos Viéitez, Benedicto . Complicaciones de los piercings. Enfermería Dermatológica. 1. 2 (2007). 7-11,

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.