Онихокриптоза: превенция и лечение

Приблизително 15% от хората са засегнати от онихокриптоза, или враснал нокът на краката, в определен период от живота им. Следователно е важно да познаваме рисковите фактори и да прилагаме подобаваща грижа за краката за да го предотвратим.
Онихокриптоза: превенция и лечение

Последна актуализация: 21 октомври, 2020

Врасналият нокът на крака, познат още като онихокриптоза, е проблем, често засягащ палеца на крака. Обаче, може да засегне и всеки друг пръст. Случва се когато нокътя расте и прониква в кожата на пръста, водейки до болка и възпаление.

Предотвратяване на онихокриптоза

Преди да предотвратите появата на враснал нокът, трябва първо да знаете какво го предизвиква. Като цяло, има два вида предразполагащи фактори за това състояние:

  • Вродени фактори: Те се определят от формата на човешкия крак. Най-често срещаните промени са широките нокти и промени при пръста или формата на нокътя.
  • Външни фактори: Това са всички външни механизми, които карат нокътя да се заклещи в кожата на пръста. Най-често срещаната причина е неправилната употреба на нокторезачка, неподходящи обувки и нараняване.

Предотвратяването ще фокусира върху избягването на появата, така че трябва да спазвате тези указания.

1. Против онихокриптоза: носете подходящи обувки

Носенето на тесни обувки повишава напрежението върху вашите пръсти, особено върху големия и малкия пръст. Това може да накара нокътя да се впие в кожата, причинявайки болка и възпаление. Следователно, трябва да носите широки обувки и да избягвате високите токчета, тъй като те указват напрежение на пръстите поради наклона на крака и острия връх.

Друг фактор, който предизвиква появата на враснали нокри, е пренебрегването на вашите отпечатъци от стъпки, когато избирате вашите обувки. Това е така защото начина, по който ходите, може да се отрази на страничната част на вашия нокът. За да предотвратите този проблем, трябва да проучите вашето стъпало и да избирате вашите обувки според нуждите ви. Също така, можете да използвате специални стелки за да намалите напрежението, ако се налага.

Онихокриптоза: стъпала на жена

2. Против онихокриптоза: правилна хигиена и подстригване на ноктите

Най-често срещаната причина за враснали нокти е неправилното подстригване на ноктите. За да предотвратите това, трябва да спазвате няколко съвета за ежедневната хигиена и поддържане на вашите крака. Също така, трябва да спазвате редица указания за подстригване на вашите нокти, така че да не се стигне до това състояние:

  • Потопете краката си в топла вода, така че ноктите да станат по-меки и по-лесни за подстригване.
  • Правилният начин за тяхното подстригване е в права линия. Това е така, защото ако закръглите страничните ръбове, те ще растат настрани към кожата и ще се впият в нея.
  • Трябва внимателно да пилите вашите нокти, така че да не има никакви остатъци, които биха могли да навлезнат във вашата кожа.
  • Използвайте изправени и прецизни нокторезачки или ножици, а не изкривени.
  • Трябва внимателно да изсушите краката си когато ги потапяте или след душ и не ги дръжте твърде дълго време мокри.
  • Също така, трябва да използвате подходящ сапун и да измиете всички области, където би могла да се натрупа мръсотията.

Лекуване на онихокриптозата

Подсушаване на стъпала

Важно е да държите вашите крака сухи за да предотвратите врасналите нокти.

Като цяло, има два вида лечение за онихокриптозата:

Консервативно лечение

Можете да изберете този вид лечение ако няма присъствие на гранулом. Това е червена пъпка в засегнатата област, образувана от кръвоносни съдове, който обикновено кървят когато се протърка.

Това лечение се състои от правенето на лек разрез на ръба на нокътя за да премахне частта от нокътя, която е впита в кожата ви. След това, трябва да го превържете така че раната да се затвори без да се инфектира. Също така, трябва да използате техники, които подпомагат правилния растеж на нокътя. Консултирайте се с вашия лекар за тях.

Хирургическа намеса

Ако консервативното лечение не е достатъчно и има грануломи, тогава ще се наложи хирургическа намеса. Има няколко техники за враснал нокът, но най-често срещаната е премахването на нокътя изцяло или частично заедно с инфекцията. Това ще ни увери, че проблемът си е отишъл за постоянно.

Ако имате някакви въпроси, консултирайте се с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.