Никога не претопляйте тези 7 храни

· 14.01.2016
Подложени на повторна термична обработка, те създават предпоставки за развитие на различни здравословни проблеми

Вероятно сте от хората, които не обичат да хвърлят храна и сте превърнали това в правило за всеки член на семейството си. Всеки ден тонове храни биват изхвърляни нявсякъде по света, в същото време в други краища населението буквално умира от глад.

Сигурно имате хладилник у дома и предпочитате да съхранявате в него храната. Желателно е да я претопляте ден-два, но не по-късно, след като сте я сложили в хладилник. Закъснеете ли с ден повече, по-добре я изхвърлете храната.

Много хора обаче не са наясно, че съществуват храни, които не бива да бъдат претопляни. Защо? Тъй като подложени на повторна термична обработка, те създават предпоставки за развитие на различни здравословни проблеми. Знаете ли за кои храни говорим?

Никога не претопляйте тези храни

Пиле

Пилешкото месо е една от най-често замразяваните храни, тъй като запазва консистенцията си, а също така и аромата си след претопляне. Въпреки това е препоръчително пилешкото месо да се консумира прясно изпечено или охладено.

Макар да не се забелязваме в процеса на претопляне на пилешкото месо, протеините в състава му се променят, което води след себе си до проблеми с храносмилането. Ако не консумирате цялото пиле след приготвянето му, то може да бъде претоплено, но само при много ниска температура.

Гъби

gabi

Съществуват много различни начини за приготвяне на гъби. Поради това претоплянето им е честа практика. Препоръчително е обаче да консумирате гъбите веднага след приготвяне. Така те съдържат всичките налични в състава им хранителни вещества и организмът ви извлича ползата от тях.

Ако са ви останали гъби, по-добре ги изяжте студени. Гъбите подлежат на промени в състава, когато биват претоплени, и провокират странични ефекти като болка в стомаха и подуване.

Картофи

Картофите изобилстват от ценни хранителни вещества. Те могат да бъдат съхранявани в хладилник в продължение на няколко дни, но е желателно да не ги претопляте – това води до промени в аромата им, свойствата им и дори ги прави токсични.

Най-доброто нещо, което можете да направите с останалите след хранене картофи, е да ги превърнете в пюре или пък да сготвите студена салата.

Спанак

spanak

Добре е този зелен зеленчук да присъства във всяка една здравословна диета. Но никога не го претопляйте! Той съдържа високо количество нитрати, които, подложени на висока температура, се трансформират в нитрити. Нитритите не са здравословни и сериозно могат да навредят на здравето. Препоръчваме ви да консумирате спанака пресен!

Червено цвекло

Червеното цвекло също съдържа нитрати, които в процеса на претопляне се превръщат в токсични. Това е поредната храна, чието претопляне е желателно да избягвате, ако искате да се радвате на добро здраве. Всъщност, за да извлечете максимална полза от червеното цвекло, препоръчително е да го консумирате под формата на прясна салата или смути.

Целина

celina

Ако сте сложили в супата целина, препоръчваме ви да не я претопляте, тъй като ще си навредите. Подобно на гореописаните продукти, целината съдържа нитрати, които в процеса на претопляне се трансформират в нитрити.

Това означава, че без да знаете. можете да превърнете храната си в канцерогенна. Препоръчваме ви горещо да изваждате целината от супата, когато възнамерявате да я претопляте.

Яйца

Яйцата обикновено не се претоплят, тъй като променят аромата си. Но в случай, че попаднете в такава ситуация, да знаете, че е важно да не консумирате претоплени яйца – те ще навредят на здравето ви. Част от съставките в яйцата стават токсични в процеса на обработване при висока температура.

Как да претопляме безопасно храната?

bezopasno pritoplyane na hrana

Макар всяка една от споменатите храни да не бива да бъде претопляна, това не означава, че не може да претопляте други храни, които са ви останали.

За да претопляте здравословно храната, следвайте няколко съвета:

  • Претоплянето трябва да бъде направено бързо. Добре е температурата на храната да достигне 65 градуса.
  • Претопляйте само толкова количества, колкото ще изядете.
  • Не е желателно  сготвените храни да влизат в контакт със сурови храни, в противен случай рискувате прехвърлянето на бактерии и микроорганизми.
  • Запомнете, че всички съставки са различни и не могат да бъдат претопляни по един и същи начин. Когато претопляте един вид храна, покрийте я, за да я загреете равномерно.
  • Ако не сте убедени, че ще изядете храна в рамките на 4 дни, по-добре я замразете.