Не претопляйте тези 7 храни никога

Подложени на повторна термична обработка, те създават предпоставки за развитие на различни здравословни проблеми
Не претопляйте тези 7 храни никога

Последна актуализация: 30 ноември, 2018

Предполагаме, че имате хладилник у дома и предпочитате да съхранявате храната в него. Нашият съвет е не я претопляйте повече от два дни, след като сте я сложили в него. Закъснеете ли с ден повече, по-добре я изхвърлете.

Много хора обаче не са наясно, че съществуват храни, които не бива да бъдат претопляни. Защо? Тъй като подложени на повторна термична обработка, те създават предпоставки за развитие на различни здравословни проблеми. Знаете ли за кои храни говорим?

Никога не претопляйте тези храни

Пиле

Пилешкото месо е една от най-често замразяваните храни, тъй като запазва консистенцията си, а също така и аромата си след претопляне. Въпреки това е препоръчително пилешкото месо да се консумира прясно изпечено или охладено.

Макар да не се забелязваме в процеса на претопляне на пилешкото месо, протеините в състава му се променят, което води след себе си до проблеми с храносмилането.

Ако не консумирате цялото пиле след приготвянето му, то може да бъде претоплено, но само при много ниска температура.

Гъби

не претопляйте гъбите

Съществуват много различни начини за приготвяне на гъби. Поради това претоплянето им е честа практика. Препоръчително е обаче да консумирате гъбите веднага след приготвяне.

Така те съдържат всичките налични в състава им хранителни вещества и организмът ви извлича ползата от тях.

Ако са ви останали гъби, по-добре ги изяжте студени. Гъбите подлежат на промени в състава, когато биват претоплени, и провокират странични ефекти като болка в стомаха и подуване.

Картофи

Картофите изобилстват от ценни хранителни вещества. Те могат да бъдат съхранявани в хладилник в продължение на няколко дни, но ви съветваме – не претопляйте този продукт – това води до промени в аромата му, свойствата му и дори го прави токсичен.

Най-доброто нещо, което можете да направите с останалите след хранене картофи, е да ги превърнете в пюре или пък да сготвите студена салата.

Спанак

не претопляйте спанака

Добре е този зелен зеленчук да присъства във всяка една здравословна диета. Но никога не го претопляйте! Той съдържа високо количество нитрати, които, подложени на висока температура, се трансформират в нитрити.

Нитритите не са здравословни и сериозно могат да навредят на здравето. Препоръчваме ви да консумирате спанака пресен!

Червено цвекло

Червеното цвекло също съдържа нитрати, които в процеса на претопляне се превръщат в токсични. Това е поредната храна, чието претопляне е желателно да избягвате, ако искате да се радвате на добро здраве.

Всъщност, за да извлечете максимална полза от червеното цвекло, препоръчително е да го консумирате под формата на прясна салата или смути.

Целина

не притопляйте целината

Ако сте сложили в супата целина, препоръчваме ви да не я претопляте, тъй като ще си навредите. Подобно на гореописаните продукти, целината съдържа нитрати, които в процеса на претопляне се трансформират в нитрити.

Това означава, че без да знаете. можете да превърнете храната си в канцерогенна. Препоръчваме ви горещо да изваждате целината от супата, когато възнамерявате да я претопляте.

Яйца

Яйцата обикновено не се претоплят, тъй като променят аромата си. Но в случай, че попаднете в такава ситуация, да знаете, че е важно да не консумирате претоплени яйца – те ще навредят на здравето ви. Част от съставките в яйцата стават токсични в процеса на обработване при висока температура.

Вижте и: 8 храни за прочистване на черния дроб

Как да претопляме безопасно храната?

безопасно претопляне на храната

Макар всяка една от споменатите храни да не бива да бъде претопляна, това не означава, че не може да претопляте други храни, които са ви останали.

За да претопляте здравословно храната, следвайте няколко съвета:

  • Претоплянето трябва да бъде направено бързо. Добре е температурата на храната да достигне 65 градуса.
  • Претопляйте само толкова количества, колкото ще изядете.
  • Не е желателно  сготвените храни да влизат в контакт със сурови храни, в противен случай рискувате прехвърлянето на бактерии и микроорганизми.
  • Запомнете, че всички съставки са различни и не могат да бъдат претопляни по един и същи начин. Когато претопляте един вид храна, покрийте я, за да я загреете равномерно.
  • Ако не сте убедени, че ще изядете храна в рамките на 4 дни, по-добре я замразете.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.