Невероятните ползи за здравето от рибеното масло
Рибеното масло е изключително популярно. Това се дължи на високото му съдържание на омега 3 мастни киселини. Тези киселини са много полезни за мозъка, сърцето и за цялостното здравословно състояние.
В тази статия ще покажем защо трябва да го приемате, за да се почувствате по-здрави и силни.
Хранителните ползи от рибеното масло
Това е повече от просто хранителен продукт на рибна основа. В действителност той ви дава огромно количество здравословни киселини, които са изключително полезни за здравето ви.
Понастоящем това масло се продава във вид на капсули. Въпреки това е важно да консумирате и риба, естествения източник на това масло. Това се дължи на факта, че капсулите не действат по същия начин.
За да си набавите порядъчно количество омега 3 и 6 мастни киселини, препоръчваме да увеличите приема си на:
- Скумрия
- Сардини
- Сьомга
- Херинга
- Риба тон
- Пъстърва
Препоръчителната консумация на риба е две порции седмично. Същевременно препоръчителната доза рибено масло е максимум 3 грама на ден.
Съществуват различни видове рибено масло. Те варират от по-концентрирани до по-леки варианти (по-леките са по-лесни за усвояване). Всички те са направени на основата на рибено масло. Освен това съдържат големи количества витамин А, В, С и D.
Какви са ползите от рибеното масло
Ако приемате рибено масло в подходящите количества, ще може да се наслаждавате на следните ползи:
1. Бори се със сезонните алергии
Благодарение на противовъзпалителните му свойства, рибеното масло намалява подуването на назалните пътища (причинено от хистамина).
Също така то притежава способността да укрепва имунната система. В резултат от това тя може да се пребори с патогените, причиняващи алергии при смяната на сезоните.
2. Грижи се за здравето на сърцето
Мастните киселини в това масло редуцират нивата на липидите в кръвта. Това прави рибеното масло отличен съюзник за хората, имащи завишен лош холестерол (LDL).
В същото време то намалява риска от развиване на сърдечни заболявания. Това се дължи на факта, че рибеното масло контролира сърдечния ритъм, като същевременно отпушва артериите и намалява възпалението в тях.
3. Подобрява вида на кожата
Рибеното масло притежава способността да блокира отделянето на ензими, предизвикани от слънчевите лъчи. Благодарение на това то поддържа функционирането на кожата в оптимални условия.
За да се възползвате от това негово качество, трябва да го нанасяте върху кожата си (особено ако имате бръчки). Това се препоръчва и за хора, които страдат от обриви, зачервявания, сърбеж или псориазис.
4. Стимулира мозъчното здраве
Невродегенеративните заболявания като например болест на Алцхаймер, деменция или болест на Паркинсон засягат милиони хора по целия свят.
Периодичният прием на рибено масло балансира нивата на допамин и серотонин. Те представляват два хормона, отговарящи за регулирането на мозъчните функции.
5. Лекува очните проблеми
Ако страдате от катаракта или “сухи очи”, може да използвате рибеното масло, за да се справите по-добре с проблема. Можете дори да се върнете към нормалното си състояние.
Ако го приемате ежедневно, може да подобрите очното си здраве благодарение на съдържащите се в него омега 3 мастни киселини.
Прочетете и: 7 възможни причини за очните тикове
6. Предотвратява инсулта
Когато кръвоносен съд в мозъка се разкъса или запуши, се случва нещо, познато като инсулт.
Рибеното масло редуцира някои определени фактори, водещи до този проблем. Това се дължи на способността му да подобрява състоянието на кръвоносните съдове и да стимулира кръвообращението.
Приемът му се препоръчва в случаи на атеросклероза и високо кръвно налягане.
7. Облекчава ревматоидния артрит
Мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, оказват значителен противовъзпалителен ефект върху организма.
Това негово свойство е изключително полезно за хората, страдащи от артрит и артроза. Това се дължи на способността му да намалява сковаността на ставите, появяваща се най-често сутрин.
В същото време облекчава типичните болки, които се получават при вършене на ежедневните дейности.
8. Подсилва костите
Остеопорозата се превръща във все по-голям проблем за възрастното население на планетата. Това заболяване се характеризира със слаби кости. За съжаление те са предразположени към счупване или фрактура при всеки удар, рязко движение или падане.
Този проблем е причинен от дефицит на калций, който включва и загуба на костна маса. Това се случва особено в някои определени части на тялото. Може да се появи например в бедрената кост, раменете и хълбоците.
Приемът на рибено масло спомага за премахването на източниците на това състояние.
9. Предпазва от рак
Рибеното масло притежава свойството да предпазва от различни видове рак. Полиненаситените мастни киселини в него предотвратяват развитието на злокачествените клетки.
Също така то улеснява премахването на токсините в черния дроб и бъбреците.
10. Предотвратява депресията и тревожните разстройства
Рибеното масло е изключително полезно за редуциране на определени психични заболявания. По тази причина то може да бъде използвано за лечението на хора, страдащи от депресия или тревожно разстройство.
И двете състояния са зачестили в последните години поради забързания начин на живот, който водим. Ежедневният стрес може да повлияе на поведението и взаимоотношенията ви.
Подходящото количество омега 3 мастни киселини подобрява психическото ви състояние. Освен това те са отлично средство за третиране симптомите на хроничен стрес, безсъние и безпокойство.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Hearth Association (2021). Fish and Omega-3 Fatty Acids. Consultado el 26 de junio de 2023. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids
- Chen, G. C., Arthur, R., Qin, L. Q., Chen, L. H., Mei, Z., Zheng, Y., Li, Y., Wang, T., Rohan, T. E., Qi, Q. (2021). Association of Oily and Nonoily Fish Consumption and Fish Oil Supplements With Incident Type 2 Diabetes: A Large Population-Based Prospective Study. Diabetes Care 1, 44(3), 672-680. https://diabetesjournals.org/care/article/44/3/672/138757/Association-of-Oily-and-Nonoily-Fish-Consumption
- Huang, T. H., Wang, P. W., Yang, S. C., Chou, W. L., Fang, J. Y. (2018). Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil’s Fatty Acids on the Skin. Marine Drugs, 16(8), 256. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/
- Innes, J.K., Calder, P.C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International Journal of Molecular Sciences, 21(4), 1362. https://www.mdpi.com/1422-0067/21/4/1362
- Kostoglou-Athanassiou, I., Athanassiou, L., & Athanassiou, P. (2020). The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterranean Journal of Rheumatology, 31(2), 190–194. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/
- National Institutes of Health (2022). Ácidos grasos omega-3. Consultado el 26 de junio de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-DatosEnEspanol/
- Mei, Z., Chen, G. C., Hu, J., Lin, C., Sun, Z., Liu, C., Geng, X., Yuan, C., Qi, Q., Zheng, Y. (2021). Habitual use of fish oil supplements, genetic predisposition, and risk of fractures: a large population-based study. The American Journal of Clinical Nutrition, 114(3), 945-954. https://academic.oup.com/ajcn/article/114/3/945/6285487?login=false
- Miyata, J., Arita, M. (2015). Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergology International, 64(1), 27-34. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893014000100
- Lange, K. W. (2020). Omega-3 fatty acids and mental health. Global Health Journal, 4(1), 18-30. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S241464472030004X
- La Rosa, F., Clerici, M., Ratto, D., Occhinegro, A., Licito, A., Romeo, M., Iorio, C. D., Rossi, P. (2018). The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials. Nutrients, 10(9), 1267. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164598/
- Liu, Z., Luo, Y., Ren, J., Yang, L., Li, J., Wei, Z., He, Y., Wang, J., Li, R., He, L., Mu, X., Huang, Y., Song, H., Hu, X., Peng, X. (2022). Association between fish oil supplementation and cancer risk according to fatty fish consumption: A large prospective population-based cohort study using UK Biobank. International Jornal of Cancer, 150(4), 562-571. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.33819
- Starling, P., Charlton, K., McMahon, A. T., Lucas, C. (2015). Fish Intake during Pregnancy and Foetal Neurodevelopment—A Systematic Review of the Evidence. Nutrients, 7(3), 2001-2014. https://www.mdpi.com/2072-6643/7/3/2001
- Wang, H., Daggy, B. P. (2017). The Role of Fish Oil in Inflammatory Eye Diseases. Biomedicine Hub, 2(1), 1-12. https://karger.com/bmh/article/2/1/1/53070/The-Role-of-Fish-Oil-in-Inflammatory-Eye-Diseases
- Behera, S. S. (2019). Dietary fish oil concentrates associated health benefits: A recent development of cardiovascular risk reduction. Current Pharmaceutical Design, 25(38), 4053–4062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31721698/