Научете всичко за Световния ден за борба със СПИН

В Световния ден за борба със СПИН всеки трябва да си припомни, че болестта доведе до появата на пандемия. Това означава, че има заболели по цял свят. Към момента науката може да третира заболяването и да забави развитието му, особено ако бъде открито навреме.
Научете всичко за Световния ден за борба със СПИН
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

През последните 31 години на всеки 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Целта на този ден е да се даде гласност на прогреса в борбата срещу  ХИВ/СПИН, както и да се привлече вниманието към важността от предотвратяването на разпространението и адекватното лечение на това заболяване.

Темата на Световния ден за борба със СПИН за 2019 година беше “Общностите имат значение”. Става въпрос за важността от участието на различни социални фактори в решаването на проблема като работещите в сферата на образованието, медиите, здравните работници и доброволците, които продължават да работят в различните части на света и могат да спомогнат борбата с тази пандемия.

“Единствената ваксина, която ни защитава, е превенцията.”

-Световната здравна организация-

Общностите са жизнено важни, тъй като най-важното нещо не е откриването на нови лекарства и по-доброто третиране на тази болест, а вземането на предпазни мерки, за да се предотврати разпространението на заболяването. Освен това общностите трябва да изискват по-добро обслужване и по-висок бюджет за всяка една нация. Именно това беше поискане на Световния ден за борба със СПИН през 2019 година.

Преглед в световен мащаб на разпространението на ХИВ/СПИН

Според данните предоставени от UNAIDS, през 2019 година 38 милиона души по света живеят с ХИВ. Около 24 милиона от тях получават лечение на заболяването си. Това означава, че около 14 милиона не се лекуват.

тестване за ХИВ/СПИН

Най-тревожният факт е , че около 8 милиона не знаят, че са инфектирани с ХИВ. Това означава, че много хора могат да предадат инфекцията, без дори да знаят за нея. Затова Световният ден за борба със СПИН за 2019 година бе фокусиран върху общностите. С други думи отговорността, която всички носим за справяне с този проблем.

Най-изложената на риск група е тази на хомосексуалистите, при които вероятността от заразяване със СПИН е по-висока 22 пъти. Използващите венозни наркотици са 21 пъти по-предразположени към заразяване отколкото останалите хора, същото се отнася и за предлагащите сексуални услуги. При транссесксуалните рискът е 12 пъти по-висок.

Какво трябва да знае всеки за СПИН

Най-добрият начин за предотвратяване разпространението на СПИН е безопасното практикуване на секс. Независимо от мнението ви по въпроса, най-добре по време на секс да използвате презервативи, особено ако нямате постоянен партньор. А дори и да имате стабилна връзка, съветът ни важи, особено ако единият партньор е имал сексуални контакти с други хора.

Трябва да внимавате много и във всяка една ситуация, свързана с проникването на игли в кожата. Такъв тип игли трябва да бъдат използвани еднократно и разбира се – да не бъдат споделяни. Това важи за всички видове медицински процедури, както и за използването на психоактивни вещества по венозен път.

Трябва да запомните, че по принцип ХИВ не се проявява с определени симптоми. Затова, ако не сте взели необходимите предпазни мерки, може да сте се заразили с вируса, без да сте разбрали.

Ако сте ХИВ позитивни, това не означава, че имате СПИН. ХИВ е вирусът, а СПИН – болестта, която се развива в последния стадий на инфекцията. Заболяването може да бъде контролирано в ранните му стадии.

Препоръчваме ви да прочетете и: Причините за появата на цистит след секс

Посланието на Световния ден за борба със СПИН

Целта на тази година е “90-90-90”. Това означава, че през 2020 година 90% от хората живеещи с ХИВ трябва да са запознати с диагнозата си. 90% от носителите трябва да имат достъп до антиретровирусно лечение, единственото ефикасно лечение до момента спиращо разпространението на инфекцията и предотвратяващо превръщането й в СПИН. И накрая очаква се 90% от лекуваните пациенти да покажат стабилни резултати.

През последната година 770000 души по света са починали от СПИН. Въпреки че броят им е голям, антиретровирусното лечение спомага понижаването на смъртността с 40% в сравнение с 2004 година. Една от препоръчителните мерки е да се изследвате за ХИВ, ако имате съмнения, че може да сте заразени. Тестването не е сложно и може да спаси живота ви.

Разпространението на СПИН по региони е както следва:  Субсахарска Африка, Южна и Югоизточна Азия, Латинска Америка, Източна Европа и Централна Азия, Северна Америка, Източна Азия, Западна и Централна Европа, Близкия Изток и Северна Африка, Карибския басейн и Океания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Brown, A. E., et al. “Towards elimination of HIV transmission, AIDS and HIV‐related deaths in the UK.” HIV medicine 19.8 (2018): 505-512.
  • Calmy, A., & Cavassini, M. (2012, January 18). VIH/sida. Revue Medicale Suisse. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50021-1
  • Grewal, Ramandip, et al. “Serosorting and recreational drug use are risk factors for diagnosis of genital infection with chlamydia and gonorrhoea among HIV-positive men who have sex with men: results from a clinical cohort in Ontario, Canada.” Sexually Transmitted Infections 93.1 (2017): 71-75.
  • Nguyen, Phuong T., et al. “Progress toward HIV elimination goals: trends in and projections of annual HIV testing and condom use in Africa.” AIDS 35.8 (2021): 1253-1262.
  • Posse, Mariana, et al. “Barriers to access to antiretroviral treatment in developing countries: a review.” Tropical medicine & international health 13.7 (2008): 904-913.
  • Santiesteban Díaz, Y. M., Orlando-Narváez, S. A., & Ballester-Arnal, R. (2019). Risk behaviors for HIV infection. a review of emerging trends. Ciencia e Saude Coletiva, 24(4), 1417–1426. https://doi.org/10.1590/1413-81232018244.02322017
  • Torruco García, U. (2016). Infección por VIH y sida, dos mundos que se apartan. Revista de La Facultad de Medicina (México)59(1), 36–41.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.