Натурални лечения за тъмните кръгове под очите

Нарежете киви на филийки, съхранявайте в хладилника за около час, след това приложете върху очите и оставете да действа 20 минути.
Натурални лечения за тъмните кръгове под очите

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Едва ли е нужно да описваме какво представляват… Тъмните кръгове, които се образуват под очите, понякога могат да ви накарат да изглеждате като миеща мечка. Докато ви се струва, че нищо не може да помогне да се отървете от тях или да им попречи да се появят, все пак съществуват няколко ефикасни домашни процедури за третиране на тъмните кръгове и торбичките под очите. Искате ли да научите кои са те?

Разберете как да намалите тъмните кръгове под очите в днешната статия!

Преди всичко, трябва да направите разлика между кръговете и торбичките под очите. При първия случай това е място потъмняла кожа, а при втория – натрупване на вода и/ или мазнини. Те могат да се появят едновременно или в напълно отделни случаи.

Натурални средства за намаляване тъмните кръгове под очите

За да елиминиратe тези лилави ивици под очите, които нито един грим няма да може да скрие, опитайте някое от следните домашни средства.

Картофи

Картоф като лечение за тъмните кръгове под очите

Поставете картоф в хладилника (освен ако не ги съхранявате там). След като се охлади, обелете го и нарежете на филийки, накиснете в студена вода и приложете след това върху затворени очи, като внимавате да покриете и зоната, където имате тъмни кръгове.

Когато картофените филийки се затоплят до телесна температура, сменете ги с нови студени, докато не изразходите целия картоф.

Друг вариант е да приготвите паста с обелен и настърган картоф. Сложете пастата в марля и я нанесете върху кръговете под очите за около 20 минути. Повторете това 3 или 4 пъти седмично.

Лайка

Чаят от лайка е отличен за премахване на възпалението.

Съставки:

 • 1 супена лъжица сушени цветове от лайка (10 гр.)
 • 1 чаша вода (250 мл.)

Приготовление:

 • Кипнете водата, добавете сушените цветя от лайка и оставете да ври в продължение на 5 минути.
 • Отстранете от огъня, покрийте и оставете чая да кисне 10 минути.
 • Отцедете течността и напоете памучен тампон в нея.
 • Приложете го върху клепачите и зоните под очите, като ги затворите.

Можете да използвате памучни тампони и да ги оставете през нощта (или всеки път, когато искате да затворите очи и да се отпуснете).

Краставица

Резени краставица като лечение за тъмните кръгове под очите

Без съмнение, когато мислите за спа, си представяте жена, полулегнала с увита в бяла кърпа коса, облечена в удобна дреха и резенчета краставица върху очите! И ненапразно – краставицата притежава отлични свойства, които влияят чудесно върху кожата.

Тя освежава лицето и помага за намаляване тъмните кръгове под очите. Просто нарежете студена краставица и приложете резените в зоната около очите, както описахме по-горе с картофите.

След това измийте лицето със студена вода и нанесете овлажняващ крем.

Ягоди

Те са страхотни за намаляване на възпалението и също правят чудеса за отърваване от тъмните кръгове под очите. Постарайте се да не изяждате продукта за процедурата!

Намачкайте шепа ягоди с малко вода, за да се образувате паста, която да нанесете в зоната около очите.

Киви

Друг страхотен приятел плод, кивито, помага за премахване на тъмните кръгове. Това е така, защото е пълно с антиоксиданти, хранителни вещества и витамини.

То намалява възпалението и стяга кожата. За да го използвате, следвайте същата процедура като с картофите и краставиците: нарежете кивито на филийки и го съхранявайте в хладилника за около час, след това приложете върху очите.

Оставете да действа в продължение на 20 минути преди изплакване с топла вода.

Ябълка

Ябълките също памагат за тъмните кръгове под очите

Всичко, което трябва да направите, е да сложите 1 ябълка в хладилника и след това да я нарежете на филийки. Поставете филийките върху тъмните кръгове, докато не се затоплят до температурата на тялото. Продължете, докато използвате всички филийки. Друг вариант е да приготвите ябълково пюре като паста.

Съставки:

 • 1 ябълка
 • 1/2 л. вода

Приготовление:

 • Обелете и нарежете ябълката, като я почистите от семките. Кипнете водата и сварете парчетата ябълка в продължение на 15 минути. Прецедете водата и оставете ябълката да се охлади. Намачкайте добре, докато получите ябълково пюре.
 • Когато се охлади до стайна температура, съхранявайте в хладилника за около час. След това нанесете върху затворени клепачи и областта под очите.
 • Оставете да действа в продължение на 40 минути.

3 лицеви упражнения за намаляване на кръговете под очите

Ако не искате да използвате нито едно от горните натурални средства или предпочитате превенция вместо лек, съществуват някои много прости упражнения, които може да правите по всяко време на деня, за да насърчите циркулацията в зоната и да предотвратите появата на кръгове под очите.

 • Потупвания с пръсти: Потупвайте леко с пръстите около очите. Движенията трябва да са бързи и равномерни.
 • Упражнения за врата: Легнете по гръб в леглото, като главата виси отстрани. Повдигнете леко главата, като наклоните брадичката към гърдите. Задръжте в тази позиция в продължение на 10 секунди.
 • Упражнения с очите: Затворете очи. Сега ги отворeте. Местете очите и веждите във всички посоки, сякаш сте изненадани, тъжни, щастливи… редувайте различни емоции.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.