Наспивате ли се?

Липсата на сън може да предизвика лошо настроение. Редица проучвания доказват връзката между лошия сън и раздразнителността (дори с депресията).
Наспивате ли се?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Наспивате ли се? Спите ли добре и достатъчно? Знаете ли колко часа сън се препоръчват за съответните: възрастова група, пол, професия и ежедневно натоварване? Как се отразява липсата на достатъчно сън на организма ви?

Със сигурност сте чували (повече от веднъж): всеки човек е уникален, притежаващ лични навици, диети, начин на живот. Всеки се нуждае от различно количество сън, за да си отпочине и да „презареди” батериите. Научете повече, като прочетете тази статия.

Признаци за липсата на достатъчно сън

Нещо толкова просто и важно, като съня, може напълно да промени живота. Понякога не си даваме сметка, че не се наспиваме, че това ни разболява или ни кара да се чувстваме отпаднали.
Обърнете внимание на сигналите, които тялото изпраща – те никога не са грешни. Може би страдате от безсъние или някакво друго разстройство на съня. За да разберете дали сънят е пълноценен, трябва да се научите да разпознавате симптомите, които подсказват дали се наспивате добре или – не.

Постоянно сте гладни

Не става въпрос за онзи период от месеца, когато сте по-тревожна и ви се прияжда сладко. Става въпрос за друго – каквото и да ядете, все ви се струва, че сте гладна. Това усещане може да се дължи на липса на сън, защото сънят регулира нивата на хормоните от групата на допамин и серотонин, чиито нива се променят, когато спите.

Хората, които не спят достатъчно, произвеждат повече грелин (хормон на глада). Това е невромедиатор, подсказващ на мозъка, че е време за хранене. Ако сте будна до късно, в един момент огладнявате и отваряте хладилника. Тялото има нужда от въглехидрати, за да се поддържа в будно състояние. То не разбира, че е време за лягане.

Липсата на сън провокира постоянно чувство на глад

Не можете да се съсредоточите

Храненето е много важно за функциите на паметта и интелигентността, но сънят е също толкова важен, ако искате да се концентрирате, учите, помните и внимавате (измежду други дейности). Просто се опитайте да разберете какво казва шефът в понеделник сутрин, когато главата е все още на възглавницата. Това определено ще бъде трудно. Ако получавате достатъчно количество сън, ще бъдете в състояние да внимавате, по-лесно да си спомняте неща, да се съсредоточите върху задачите и да генерирате добри идеи.
По време на сън мозъкът работи, за да възстанови дългосрочната памет. Ето защо учениците трябва да спят след учене, а не да стоят будни цяла нощ. Ако ви предстои изпит и не можете да си спомните някои от нещата, които сте учили, това може да се дължи на липсата на сън.

Разболявате се често

Сънят е тясно свързан със състоянието на имунната система. Ако се разболявате от настинки, грип, кашлица или възпалено гърло всеки месец или се чувствате, сякаш никога не се възстановявате от подобни заболявания (вирусни или бактериални), може би не спите достатъчно. Докато спите, тялото укрепва защитните сили, които предпазват от болести. Всъщност сънят притежава възстановяващ ефект. Ако имате висока температура или се чувствате зле, спете поне по няколко часа на ден. Не получава ли тялото достатъчно сън, ще бъдете флегматични, ще имате по-ниско кръвно налягане и по-ниска телесна температура. Укрепете защитните сили, като се наспивате през нощта и приемате повече витамини.

Липсата на сън отслабва имунната система

Трудно вземате решения

Много хора мислят, че този проблем е свързан със самочувствие или липса на самоувереност. Това може да е вярно, но експертите по традиционна китайска медицина твърдят, че духовете, които живеят в черния дроб позволяват да бъдете креативни. С други думи – помагат при взимането на решения. Тези духове се материализират чрез очите през деня и чрез сънищата през нощта. Ако малтретирате черния дроб с алкохол и мазни храни, ще бъде трудно да получите качествен сън нощем. Духовете няма да  работят добре.

Бавно, но сигурно, ще загубите способността да анализирате ситуациите и да мислите трезво. Оставяйки настрана метафората и легендите, определено е вярно, че ако не сте достатъчно будна, няма да бъдете в състояние да вземате добри решения.

Всичко ви разстройва

Отново искаме да изтъкнем, че този аспект не винаги се дължи на женските хормони или умствено претоварване. Липсата на сън може да предизвика лошо настроение. Това може би е причината повечето хора да отиват на работа точно в такова настроение. Редица проучвания доказват, че липсата на достатъчно сън може да доведе до емоционални проблеми: депресия, раздразнителност, промени в настроението и т.н. 

Помислете за това, което се случва с бебетата или малките деца. Когато са уморени, не спират да плачат. Наистина е трудно да се справите с това, но ако цял ден се карате с всички, причината може да е във вас. Спете повече и ще усетите как настроението ще се подобри.

Вашият полов живот е „в беда”

Липсата на сън често довежда до загуба на либидо или сексуално желание. При мъжете може да предизвика и  сексуална дисфункция Ако забележите, че правите секс с партньора по-рядко, отколкото преди, или просто нямате желание за секс – сигурно не се наспивате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Del Río Portilla IY. Estrés y sueño. Revista Mexicana de Neurociencia 2006; 7 (1): 15-20. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=13984. Accessed 01/20, 2019.
  • Giner MA et al. Factores relacionados con la presencia de disfunción eréctil en pacientes con síndrome de apnea obstructiva del sueño. Medicina clínica 2012; 139 (6): 243-248. Available at: https://doi.org/10.1016/j.medcli.2011.05.022. Accessed 01/20, 2019.
  • Morselli L et al. Role of sleep duration in the regulation of glucose metabolism and appetite. Best practice & research Clinical endocrinology & metabolism 2010; 24 (5): 687-702. Available at: https://doi.org/10.1016/j.beem.2010.07.005. Accessed 01/20, 2019.
  • Watson NF, Badr MS, Belenky G, Bliwise DL, Buxton OM, Buysse D, et al. Recommended amount of sleep for a healthy adult: A joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. In: Journal of Clinical Sleep Medicine. 2015.
  • Medic G, Wille M, Hemels MEH. Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nature and Science of Sleep. 2017.
  • Greer SM, Goldstein AN, Walker MP. The impact of sleep deprivation on food desire in the human brain. Nat Commun. 2013;
  • Alhola P, Polo-Kantola P. Sleep deprivation: Impact on cognitive performance. Neuropsychiatric Disease and Treatment. 2007.
  • Goldstein AN, Walker MP. The Role of Sleep in Emotional Brain Function. Annu Rev Clin Psychol. 2014;
  • Cho JW, Duffy JF. Sleep, sleep disorders, and sexual dysfunction. World Journal of Men?s Health. 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.