Мукоцеле: причини, симптоми и лечение

Появата на мукоцеле обикновено тревожи повечето хора. Но не представлява риск за здравето и може да бъде ефективно излекувано.
Мукоцеле: причини, симптоми и лечение
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 11 август, 2023

Мукоцеле или кисти на устната лигавица са честа причина за дискомфорт в устата при говорене или поглъщане на храна. Те се появяват като бучки или торбички по устните, езика, небцето или бузите. Интересувате ли се повече по темата? В следващите редове ще ви разкажем за проблема.

Понастоящем мукоцеле се счита за най-честата доброкачествена лезия в човешката уста. То не е нищо повече от малка киста, пълна със слуз, която се образува в областите, където има малки слюнчени жлези. Проучванията показват, че 96% от  случаите на мукоцеле произхождат от долната устна.

Тази лезия не се предава от човек на човек и е свързана с нарушения в потока на слуз и слюнка в устната лигавица. В повечето случаи мукоцеле преминава спонтанно.

Какво представляват мукоцеле?

Това са доброкачествени кистозни лезии, образувани от нарушение в малките слюнчени жлези. Те обикновено съдържат слуз и са покрити от мукозни клетки. Могат да бъдат повърхностни или дълбоки и да варират по размер от няколко милиметра до 3 сантиметра.

Изследванията сочат, че от хистопатологична гледна точка се наблюдава феномен на екстравазация на муцин, заобиколен от реакция на гранулационна тъкан, с множество пенливи хистиоцити. Мукоцеле се среща по-често при деца и млади хора.

Слюнчените жлези.
Малките слюнчени жлези са тези, които могат да се запушат и да доведат до мукоцеле във всяка област, където са в изобилие.

Чести симптоми

Мукоцеле се проявява внезапно като малък мехур или възел, пълен със слуз вътре в устата, обикновено на долната устна. Може да бъде с полупрозрачен син цвят или да поддържа същия тон на подлежащата лигавица. Тези лезии са безболезнени, освен ако не са придружени от рана.

Някои хора често ги бъркат с афти. Последните обаче са улцерозни лезии с червеникави ръбове и бели центрове, които причиняват болка и дискомфорт. Въпреки че най-често се появяват по долната устна, те могат да се образуват и върху езика, небцето, лигавицата на бузата и долната част на устата.

Мукоцеле обикновено изчезва спонтанно след няколко дни.

Ако тази лезия в устата продължава повече от 2 седмици, потърсете медицинска помощ. Понякога тези орални образувания могат да бъдат показателни за рак.

Може да ви е интересно да прочетете и: Рак на устата: симптоми, рискови фактори и превенция

Какви са причините за мукоцеле?

Появите на мукоцеле са резултат от лезии или обструктивни процеси на нивото на каналите или малките слюнчени жлези. Някои от основните свързани причини са следните:

 • Ухапване на устни
 • Калкули или сиалолити
 • Директни удари по лицето и скулите
 • Лезии от вътрешната страна на бузите поради ортодонтия
 • Семейна или лична анамнеза за синдром на Сьогрен

Видове мукоцеле

Мукоцеле може да се класифицира според възрастта и основната причина за появата си. Ето характеристиките на всеки от видовете:

 • Чрез екстравазация: Този тип кисти представляват 92% от случаите, според проучвания. Те са чести при хора на възраст между 10 и 30 години и са резултат от травматични процеси в устната лигавица с последващо изтичане на слуз от слюнчените канали. Тази лезия няма лигавичен епител и е заобиколена от фиброзна съединителна тъкан.
 • Ретенция: Това е най-рядко срещаната форма и се причинява от запушване на лумена на каналите на слюнчените жлези. Това може да се получи от зъбен камък, сиалолит или чрез епителна пролиферация. По-често се среща при хора над 40 години и засяга долната част на устата и небцето.

Лечение на мукоцеле

Както бе споменато, повечето повърхностни мукоцеле изчезват спонтанно. Въпреки това, при хронични и персистиращи мукоцеле най-доброто лечение е хирургичното.

Процедурата се състои в отстраняване на мукоцеле и съседните малки слюнчени жлези. Рискът от рецидив след операция е много нисък. Това е проста и безопасна процедура с ефективно възстановяване след няколко дни.

Криохирургията с течен азот е друг популярен вариант. Други форми на лечение включват следното:

 • Лазерна
 • Електрохирургия
 • Интралезионно инжектиране на кортикостероиди
 • Приложение на локални стероиди с висока ефективност
Раничка на езика.
Афтите не трябва да се бъркат с мукоцеле. Те имат по-блед център, който боли.

Прочетете следната статия: 7 домашни средства против афти

Поражение, което не бива да се подценява

Мукоцеле е доброкачествено, неболезнено състояние, което причинява дискомфорт в устата. За щастие тези бучки изчезват бързо и сами по себе си не са сериозен здравен проблем. Въпреки това, този тип лезия не трябва да се приема лекомислено, тъй като тяхното повторение и персистиране могат да бъдат признак на подлежащи тумори, които може да не са доброкачествени.

Поради това не трябва да се колебаете да отидете на лекар, ако имате бучка в устата си, която продължава с течение на времето, или ако имате други симптоми, като болка и кървене. Лекарите и зъболекарите са единствените, квалифицирани да лекуват този проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ramírez Terán A, Fernández Rueda P, Martínez-Luna Eduwiges, Toussaint-Caire Sonia, et al. Mucocele oral. DermatologíaCMQ. 2016; 14(1):87-89.
 • García-Benítez S, Fonseca-Lozada D, Sosa Luis R, Sánchez Francisco G. Mucocele de glándulas de Blandin Nuhn. Caso inusual y revisión de la literatura. Odontoestomatología. 2020 ;  22( 35 ): 72-79.
 • Sabando Carranza J, Cortés Martinez M, Calvo Carrasco D. Experiencia en el tratamiento de los mucoceles en atención primaria. SEMERGEN – Medicina de Familia. 2016;42(2):114-116.
 • Essaket S, Hakkou F, Chbicheb S. Mucocèle de la muqueuse buccale [Mucocele of the oral mucous membrane]. Pan Afr Med J. 2020 Apr 29;35:140.
 • Khandelwal S, Patil S. Oral mucoceles – review of the literature. Minerva Stomatol. 2012 Mar;61(3):91-9.
 • Delli K, Spijkervet FK, Vissink A. Salivary gland diseases: infections, sialolithiasis and mucoceles. Monogr Oral Sci. 2014;24:135-48.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.