Мога ли да приемам сода за хляб по време на бременност?
Бременните жени често имат въпроси относно храната и лекарствата, които могат да консумират, особено когато изпитват често срещани неразположения като киселини и рефлукс. Натриевият бикарбонат, от друга страна, е известен като естествена алтернатива за успокояване на стомашните киселини, но можете ли да приемате сода за хляб по време на бременност?
Проучване, публикувано в Journal of Medical Toxicology, показва, че бикарбонатът е антиацид, способен да неутрализира киселинността на стомашния сок и следователно да подобри симптомите на киселини. Ще ви покажем какво представлява, какви са ползите от него и има ли риск от употребата му по време на бременност.
Какво представлява натриевият бикарбонат?
Натриевият бикарбонат е бяло кристално съединение с леко алкален вкус. Може да се открие в природата, разтворен в минерални извори, а употребата му е толкова разнообразна, че варира от готвене до почистване и лична хигиена.
Солта на Vichy, содата за хляб или натриевият хидроген карбонат, както е известен, може да действа като антиацид, като антисептик, който лекува язви в устата и като болкоуспокояващо, което намалява леките болки в гърлото. По същия начин се използва широко от спортисти, които искат да подобрят представянето си по време на интензивна тренировка.
Този продукт е водоразтворим, което го прави много лесен за употреба. Хората трябва само да разредят една чаена лъжичка в половин чаша вода. В идеалния случай изчакайте, докато ефервесценцията изчезне, преди да изпиете течността. Все пак винаги е препоръчително да се консултирате със специалист, дори и да не сте бременна.
Прочетете също: 4 натурални лека със сода за хляб
Ползи и предимства от използването й
Според изследване, публикувано в Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine, приемането на сода за хляб по време на раждане увеличава шансовете за вагинално раждане. Това е във връзка с възможността за завършване с непланирано цезарово сечение по хронични или спешни акушерски причини.
Проучването е проведено при 300 жени и 200 от тях са получили окситоцин за ускоряване на контракциите. Останалите 100 са получили окситоцин и натриев бикарбонат.
Последните са показали 17% по-голяма вероятност да родят нормално. Това е така, защото бикарбонатът може да контролира киселинността на матката, улеснявайки естественото раждане. Вътрешните механизми на този процес не са ясни.
Препоръчват ли професионалистите сода за хляб по време на бременност?
Въпреки горното, специалистите не препоръчват приема на сода за хляб по време на бременност или кърмене. Причината е, че няма достатъчно научни доказателства, които да изключат възможните рискове за здравето на майката и бебето.
Това включва консумацията на антиациди, съдържащи бикарбонат, тъй като те могат да причинят натрупване на течности и да повишат кръвното налягане поради високото си съдържание на натрий. Нека помним, че хипертонията, свързана с бременността, е сериозна и може да предизвика прееклампсия, състояние, което излага на риск живота на плода.
От своя страна проучване, публикувано в списание Best Practice and Research Clinical Gastroenterology, посочва, че натриевият бикарбонат не трябва да се използва като лекарство по време на бременност. Това се дължи на възможните тератогенни ефекти, които има, така че може да причини малформации на плода.
Недостатъци при употребата на веществото по време на бременност
Както видяхме, натриевият бикарбонат не е препоръчителна опция по време на бременност. Всъщност има редица недостатъци или странични ефекти, които могат да бъдат изброени по-долу:
- Повишава кръвното налягане и насърчава задържането на течности: Содата за хляб съдържа сол, която може да повиши кръвното налягане и да причини редица здравословни проблеми на бебето и майката. Солта, наред с други неща, може да причини задържане на течности в краката и ръцете. Това са отоци, способни да забавят кръвообращението и да намалят снабдяването на тъканите с кислород.
- Стомашен дискомфорт: Известно е също, че това съединение причинява стомашен дискомфорт като болка, газове и спазми. Може също да причини повишено усещане за жажда. Освен това може да причини рефлукс, повишавайки киселинността.
- Лекарствени взаимодействия: Содата за хляб може да бъде вредна, ако се приема с определени лекарства. Такъв е случаят с противогъбичните лекарства, калциевите препарати и литиевите соли. Трябва също така да се има предвид, че намаляването на стомашната киселинност, ако не се контролира, води до по-слабо включване на определени активни съставки и хранителни вещества по време на храносмилането.
- Системна алкалоза: Продължителният и прекомерен прием на натриев бикарбонат може да повиши pH на тялото и да генерира алкалоза. Това е системна промяна, която може да доведе до полиорганна недостатъчност и дори смърт.
Научете повече тук: 5 начина за използване на сода за хляб и лимон за почистване на домакинствата
Какво трябва да запомните относно приема на сода за хляб по време на бременност?
Въпреки че содата за хляб е често използвано съединение, трябва да я ограничите по време на бременност и кърмене. Експертите твърдят, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на консумацията й. И изключват рисковете като повишено кръвно налягане, стомашен дискомфорт и взаимодействие с редица важни лекарства.
Едно проучване обаче свързва консумацията й с повишен шанс за вагинално раждане. Въпреки това, приемът винаги трябва да се контролира от професионалист. По същия начин, ако искате да използвате лекарства, съдържащи алгинат, натриев бикарбонат, калциев карбонат.
Тази опция се използва като лечение на рефлукс, за намаляване на оплакванията и за предотвратяване навлизането на стомашна киселина в хранопровода. Ако вашият лекар разреши, все пак е препоръчително да внимавате и да не я приемате продължително време.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Al-Abri, S. A. & Olson, K. R. (2013). Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of Medical Toxicology, 9(3), 255-258. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s13181-013-0300-4
- Mahadevan, U. (2007). Gastrointestinal medications in pregnancy. Best practice & research Clinical gastroenterology, 21(5), 849-877. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17889812/
- Wiberg-Itzel, E., Wray, S. & Åkerud, H. (2018). A randomized controlled trial of a new treatment for labor dystocia. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, 31(17), 2237-2244. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587493/