Меган Фокс страда от дисморфично разстройство на тялото

Меган Фокс се противопоставя на стандартите за красота, разкривайки битката си с телесното дисморфично разстройство. Разберете всичко за това състояние.
Меган Фокс страда от дисморфично разстройство на тялото
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 19 юни, 2023

Меган Фокс е наистина красива и една от най-зашеметяващите жени на планетата. Тя обаче крие тихата си борба. По време на откровено интервю американската актриса призна, че страда от дисморфично разстройство на тялото.

Трудно е да се разбере как такъв секс символ може да преживее това състояние. Нейното откровение обаче ни напомня, че дори тези, които изглежда, че имат всичко, могат да се борят вътрешно.

“Никога през целия си живот не съм обичала тялото си, никога.”

~ Megan Fox ~

Какво е дисморфично разстройство на тялото?

Според специалистите от Mayo Clinic дисморфичното разстройство на тялото е психично заболяване, характеризиращо се с постоянна мания за един или повече възприемани недостатъци във външния вид на човек. Страдащите могат да прекарват дълги часове пред огледалото в търсене на „успокоение“.

Те се занимават с аспекти на физиката си, които смятат за най-големите си недостатъци, въпреки че другите не ги забелязват. Това изкривено възприемане на образа на тялото може да ги накара да се възприемат като по-дебели, отколкото са в действителност.

Хората често прибягват до козметични процедури, за да повишат самочувствието си и да се чувстват удовлетворени от външния си вид. Обратното обаче се случва в края на процеса. В допълнение, дисморфичното разстройство на тялото може да доведе до избягване на социални ситуации, поради смущението и безпокойството, които причинява.

В случая на Фокс манията по нейния образ започва още в детството. Въпреки че е израснала в религиозна среда, където коментарите за външния вид на другите не са на място, тя в крайна сметка се оказва най-лошият съдник, критикувайки се сериозно, като постоянно се сравнява с другите.

Имам телесна дисморфия: никога не се виждам така, както ме виждат другите хора. Никога в живота ми не е имало момент, в който да обичам тялото си, никога, никога. Когато бях малка, това беше една мания, която имах. И защо имах такова съзнание толкова млада, не съм сигурна и определено не беше обичайно, защото израснах в много религиозна среда.

~ Megan Fox ~

Меган Фокс – симптоми на дисморфично разстройство на тялото

Публикация на Phillips и Stein съобщава, че това състояние обикновено възниква по време на юношеството; по-често се среща при жените.

Признаците и симптомите могат да се появят постепенно или внезапно. Сред най-често срещаните са следните:

  • Поставяне на грим или използване на прекомерни козметични процедури, за да се опитате да прикриете възприеманите дефекти.
  • Вярвате, че другите обръщат специално негативно внимание на външния вид.
  • Убедени сте, че притежавате недостатък, който ви прави грозни.
  • Многократно гледане в огледалото, подстригване или разчесване на кожата.
  • Постоянно сравняване на собствения външен вид с този на другите.
  • Прекомерно оформяне на косата.
  • Изскубване на косата.

Лице с дисморфично разстройство на тялото може да се фокусира прекомерно върху една или повече части от тялото си, като лицето (форма на носа, тен, бръчки, акне), коса, размер на гърдите или размер на мускулите.

Лечение

Въпреки че точните причини за телесното дисморфично разстройство са неизвестни, фактори като фамилна история, негативни преживявания и изкривени мисловни модели могат да повлияят на развитието му. Поради тази причина е важно да се подхожда с цялостен и персонализиран подход.

Специалистите по психично здраве са разработили терапевтични подходи, за да помогнат на хората с разстройството да преодолеят прекомерните притеснения и да изградят по-здравословна връзка с външния си вид:

  • Когнитивно-поведенческа терапия: Тази форма на психотерапия предлага възможност на хората да разпознаят своите ограничаващи вярвания, да ги поставят под въпрос или да ги предизвикат, ако създават дискомфорт. Освен това те научават, че е възможно да променят гледната си точка към тялото си.
  • Медикаменти: Медикаментите, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), се използват за лечение на телесна дисморфия. Тези лекарства помагат за регулиране на функцията на серотонин в мозъка, което може да намали дистреса.

Това, което най-много искам хората да знаят е, че съм истинска душа, която се надява наистина да принадлежи към нещо, а не винаги да трябва да живея като неразбран изгнаник.

~ Megan Fox ~

Меган Фокс – ранната диагностика е от ключово значение за преодоляване на телесното дисморфично разстройство

Меган Фокс се противопостави на стереотипите, като разкри борбата си с телесното дисморфично разстройство. Нейната история ни напомня, че външният вид не гарантира положителна представа за себе си.

Въпреки това, обръщането на внимание още в юношеска възраст може да промени всичко. В случай на идентифициране на това състояние, навременното лечение подобрява качеството на живот.

Споделяйки, актрисата мотивира хората, страдащи от телесна дисморфия, да търсят приемане и любов към себе си. Това е призив да се преборите с настоящите приети стандарти за красота.

Основното изображение е от REUTERS/Mario Anzuoni.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.