Лучена супа за бъбреците
Знаете ли, че можете да пречистите бъбреците си с лучена супа?
Лукът е една от най- полезните за здравето храни. Със силното си пречистващо, антисептично и диуретично действие, той е идеалното средство за борба срещу заболяванията на бъбреците като инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците, задържане на течности и т.н.
В тази статия ще ви обясним как най-лесно да се погрижите за бъбреците си като се подложите на 9-дневно пречистване с лучена супа. Веднага ще забележите разликата, а бъбреците ще ви благодарят за това.
Полезните качества на лука
Лукът е богат на минерали като калций, магнезий, хлор, мед, желязо, фосфор, йод, силиций, сяра и др. Съдържа и витамини A, B, C и E. Благодарение на тези вещества този зеленчук притежава следните полезни качества:
- Той е диуретик, затова помага при задържане на течности, подути клепачи, отоци и т.н.
- Бори се срещу възпаленията
- Притежава мощно антиоксидантно действие
- Лукът е антисептично, антимикробно и противогъбично средство: помага в борбата срещу инфекциите, причинени от бактерии, микроби и гъбички
- Подобрява дишането
- Предпазва от сърдечно-съдови заболявания
Приготвяне на пречистващата бъбреците лучена супа
За да приготвите лучена та супа трябва да сварите една глава лук на всеки литър вода. По желание можете да добавите магданоз, който също спомага дълбокото пречистване на бъбреците.
Всеки ден трябва да приемате супа приготвена с два литра вода и две глави лук. Можете да направите по-голямо количество и да го съхранявате в хладилника за не повече от два-три дена.
Прием
През целия ден, но не докато се храните, отпивайте малки глътки от супата, която е добре да бъде със стайна температура. Ако искате можете да добавите и малко лимонов сок.
Изключително полезно е да се консумират поне две чаши лучена супа на празен стомах, най-малко половин час преди закуска.
Опитайте се да приемате супата преди обяд, за да избегнете ходенето до тоалетна през нощта.
9 дневно лечение
Това пречистване на бъбреците се прави в продължение на девет дена.
Приемайте супата както ви описахме и с пазвайте следните съвети:
- Избягвайте приема на сол и солени храни. Овкусявайте храната си с малко солена вода (продава се като натурален продукт в някои магазини и супермаркети).
- Намалете консумацията на животински протеини (особено на месо, мляко и млечни продукти) и заложете на растителните протеини. Едно изключително полезно растение за бъбреците е бобът „Адзуки“, който неслучайно е с бъбрековидна форма. Други източници на растителни протеини, освен бобовите култури, са сушените плодове и гъбите. Можете да хапвате и яйца и малко риба, въпреки че съдържат животински протеини.
- Избягвайте рафинираната захар и сладкишите. Използвайте мед или стевия за подслаждане.
- Бъбреците, както и черният дроб, са най-важните органи, които лесно настиват, а това причинява влошаване на бъбречните заболявания, липса на енергия и умора, болки в кръста и др. За да избегнете тези проблеми пазете средната и долната част на гърба си. През нощта можете да слагате на гърба си една торба с гореща вода или да използвате електрическа възглавница за затопляне.
- Ако извършвате някаква физическа дейност и се изпотите ще спомогнете работата на бъбреците. По този начин ще улесните изхвърлянето на задържаните в организма ви течности.
Прочетете и това: Навиците, които увреждат бъбреците ви
Примерно дневно здравословно меню
Ето как можете да се храните здравословно през деня:
На гладно: две или три чаши супа
Закуска: препечена филийка пълнозърнест хляб и омлет
До обяд: няколко чаши супа
Предиобедна закуска: сушени плодове
Обяд: супа от леща и ориз, мешана салата и ябълков конфитюр подсладен с мед
До вечеря: няколко чаши супа
Следобедна закуска: шейк от банан и боровинки
Вечеря: зеле с картофи с чесън и филе от риба
Забележка
Някои хора имат храносмилателни проблеми, когато ядат суров лук, но когато го приемат сготвен не е така. Препоръчваме ви да опитате тази рецепта с повишено внимание. Ако забележите симптоми на нарушено храносмилане, спрете с пречистването.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Roldán, E., Sánchez-Moreno, C., de Ancos, B., & Cano, M. P. (2008). Characterisation of onion (Allium cepa L.) by-products as food ingredients with antioxidant and antibrowning properties. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.11.058
- Griffiths, G., Trueman, L., Crowther, T., Thomas, B., & Smith, B. (2002). Onions – A global benefit to health. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1222
- Lanzotti, V. (2006). The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2005.12.016