Лечебни средства с розмарин за кръвообращението
Растението розмарин представлява прекрасна билка с многобройни ползи за здравето: за храносмилането, кръвообращението, като мощно антиоксидантно средство и с цел зареждане с енергия.
В днешната статия ще обърнем внимание на ценните свойства на розмарина, както и на няколко начина, по които можете да го приготвяте и консумирате – под формата на чайове, есенциални масла, розмаринов мед, като подправка и др.
Свойствата на розмарина
Розмаринът (Rosmarinus officinalis) притежава следните свойства, когато става дума за здравето на човека:
- Стимулира кръвообращението.
- Представлява мощен антиоксидант.
- Подобрява храносмилането и се бори с подуването, газовете и излишната секреция на стомашни киселини.
- Редуцира мускулните спазми, както и съпровождащите ги симптоми (мигрена, задържане на течности и др.).
- Подпомага функцията на черния дроб и жлъчката. Това го прави отлично средство при жълтеница (пожълтяване на кожата).
- Лекува анемия, тъй като съдържа много желязо.
- Понижава нивото на лошия холестерол.
- Забавя развитието на дегенеративните заболявания.
- Помага при случаи на хранително отравяне.
Чай от розмарин
Чаят от листа розмарин е един от най-лесните и евтини начини да подобрите здравето си, извличайки ценните свойства на билката.
Препоръчително е да консумирате чая от розмарин след хранене, с цел подобряване на храносмилането.
Начин на приготовление:
- Кипнете 200 мл. вода. Добавете 1 чаена лъжица сушени листа розмарин. Варете в продължение на 3 минути.
- Изключете котлона. Покрийте съда и оставете чая да се запари за още 5 минути.
- Прецедете течността. Можете да консумирате чая.
Алкохол с розмарин
Алкохолът с розмарин е древно натурално средство, което може да бъде използвано за охлаждащ масаж с цел облекчаване на възпаление, провокиращо спазми или скованост, като едновременно с това се стимулира оптималното кръвообращение (разширени вени, тежест в краката, целулит и др.)
Начин на приготовление:
- Необходим е стъклен съд, който се затваря добре.
- Напълнете го със стръкчета розмарин, за предпочитане току-що откъснати. Най-доброто време за приготвяне на алкохола с розмарин е, когато билката цъфти.
- Напълнете съда с алкохол за разтривки 96% (можете да го закупите в аптеките).
- Затворете съда. Оставете сместа да престои така 15 дни на хладно и тъмно място.
- Раздрусвайте го за кратко веднъж дневно.
- След като 15 дни минат, прецедете течността и я съхранявайте в добре затварящ се тъмен стъклен съд на хладно и тъмно място.
Етерично масло от розмарин за коса
Етеричните масла представляват евтин начин да разполагате винаги с розмарин под ръка.
Етеричното масло от розмарин е полезно за косата, тъй като подобрява кръвообращението на скалпа и я предпазва от падане.
За да използвате маслото, необходими са няколко капки – добавете ги към обичайния шампоан, който използвате, след това измийте косата.
Ако пожелаете, можете да смесите малко кокосово масло с няколко капки етерично масло от розмарин. Използвайте сместа, като я втриете в скалпа с масажни движения. Оставете да действа 30 минути. Измийте косата, както обикновено.
Прочетете и: 5 рецепти с розмарин за красива коса
Розмаринов мед
Розмариновият мед се произвежда, когато пчелите опрашат цветовете на билката.
Суровият, непреработен мед е най-добър за консумация от хората. Той обикновено има гъста текстура, а цветът му е чист, без следи от мътност.
Розмариновият мед комбинира лечебните свойства на двата продукта. Това го прави изключително ефикасно натурално средство за:
- Извеждане на секрети
- Подпомагане на храносмилането
- Обновяване на тялото
- Успокояване на симптомите на ревматоидния артрит
- Регулиране на нервната система
- Справяне с респираторни заболявания
- Стимулиране на имунната система
- Отпускане на ума
Употреба в кухнята
Розмаринът е често използвана подправка в Средиземноморската кухня. Той представлява отлично допълнение към вдъхновените от Италия ястия. Придава на храната специфичен аромат и вкус. Идеален е за хлябове, фокачи и др.
Един начин винаги да имате на разположение розмарин е като смесите стръкове от свежата билка със зехтин. Можете да добавите чесън и други подправки по желание. Съхранявайте получената смес в добре затворен съд. Така ароматите ще се запазят по-дълго време.
Розмаринът има доста интензивен аромат, затова е препоръчително да го използвате в малки количества.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ghozlan, Safaa & El-Far, Ali & Sadek, Kadry & Abourawash, Abdelrahman & Abdel-Latif, Mervat. (2017). Effect of Rosemary (Rosmarinus Officinalis) Dietary Supplementation in Broiler Chickens Concerning immunity, Antioxidant Status, and Performance. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 55. 152. 10.5455/ajvs.275350.
- Abdul-Rahim Al-Jamal y Taha Alqadi. Effects of Rosemary (Rosmarinus officinalis) on Lipid Profile of Diabetic Rats. Jordan Journal of Biological Sciences. 4, (4): 199 – 204. [Online] Avaiable at: https://pdfs.semanticscholar.org/bb12/ce239eb7472934a36fc9e35600d76547263a.pdf
-
Abdulrahim Al Jamal. (2014). Effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) on lipid profiles and blood glucose in human diabetic patients (type-2). African Journal of Biochemistry Research. 8, (8): 147-150. [Online] Avaiable at: https://academicjournals.org/article/article1414772985_Abdulrahim.pdf