Лаврови листа - 7 ползи от тях, за които не знаете
Лаврови листа (наричани още дафинови листа), често се използват за подправка към различни ястия. Освен за подправка, те могат да се използват с други цели. Ако не знаете за тях, прочетете по-нататък и ще откриете какво могат да направят лавровите листа за вашето здраве!
Ще ви се иска да ги използвате всеки ден!
1. Лавровите листа намаляват усещането за тревожност и безпокойство
Ако запалите лаврово листо у дома, ще се уверите, че димът му има релаксиращ ефект, отпуска тялото и успокоява ума.
Бъдете внимателни, защото интензивното, директно вдишване на дим от лавров лист може да предизвика халюцинации.
Ако сте внимателни с употребата им, те ще ви помогнат да се отпуснете приятно и ще облекчат умората ви.
Искате ли да научите повече?: Атаки на тревожност. Ключови моменти на успокоението.
2. Те успокояват възпаленията
Лавровите листа съдържат еугенол, вещество, което действа като противовъзпалително средство.
С лаврови листа може да редуцирате възпалението в цялото тяло, особено в ставите.
3. Те укрепват имунната система
За да функцонира правилно, тялото ви се нуждае от витамини и минерали. Еугенолът в лавровите листа действа и като антиоксидант.
Димът от лавровите листа е релаксиращ, но те имат още много достойнства. Използвайте ги по-често в кулинарията, това е особено препоръчително, ако страдате от настинка.
4. Лавровите листа помагат при диабет
Според резултатите от специални изследвания, направени в Съединените щати, консумирането на 1 до 3 грама лаврови листа дневно може да помогне на хора страдащи от Захарен диабет тип 2.
Искате да научите повече? Канела: Домашно средство за контрол на диабета
5. Те поддържат правилното функциониране на дихателната система
Лавровите листа отварят дихателните пътища.
За отхрачване – направите си инхалация с масло от лаврови листа и кажете сбогом на храчките!
Как да си приготвите масло от лаврови листа в домашни условия?
Необходими съставки:
⦁ 1 чаена лъжичка сушени лаврови (дафинови) листа (5 грама)
⦁ 1 чаша бадемово масло (200 грама)
Необходим съд:
⦁ 1 стъклен буркан с херметична капачка, с 200-милилитрова вместимост
Начин на приготвяне:
⦁ Измийте добре стъкления буркан.
⦁ Уверете се, че лавровите листа са чисти, след което ги изсипете в буркана
⦁ Добавете бадемовото масло.
⦁ Затворете бурканa плътно с херметичната капачка и оставете сместта да престои 40 дни.
Ползите от лавровото масло
То е изключително полезно за кожата
Богато на витамини, минерали и антиоксиданти, лавровото масло е отлично средство в грижата ви за кожата.
Притежава противовъзпалителни и антимикробни свойства. Ето защо, това масло е перфектно средство, ако искате да поддържате кожата си чиста. Като допълнение, лавровото масло противодейства на стареенето и увреждащото действие на свободните радикали.
Маслото от лаврови листа понижава температурата
Ако страдате от силна настинка или грип, инхалациите с лаврово масло са добро решение. Можете също така да приложите влажни компреси с масло от лаврови листа на гърдите си. По този начин ще си помогнете сами, ще предотвратите различни вирусни инфекции и настинки.
⦁ Лавровото масло помага за регулиране на телесната температура, като стимулира изпотяването, използвайте го, ако имате треска с повишена температура.
Лавровото масло стимулира мускулната релаксация
Тъй като има вазоконстрикторен ефект, то спомага за регулиране на мускулните съкращения и успокояване на нервните импулси.
Лавровото масло е чудесно, ако искате да регулирате кръвообращението си.
Възползвайте се него, ако имате главоболие или мигрена, както и болки във врата или гърба.
При някои от изброените състояния, масажът с лаврово масло е идеален способ за облекчение и релаксация.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Algabri, S. O., Doro, B. M., Abadi, A. M., Shiba, M. A., & Salem, A. H. (2018). Bay Leaves have Antimicrobial and Antioxidant Activities. Journal of Pathogen Research, 1(1), 1-5. https://www.imedpub.com/abstract/bay-leaves-have-antimicrobial-and-antioxidant-activities-23114.html
- Anzano, A., de Falco, B., Grauso, L., Motti, R., & Lanzotti, V. (2022). Laurel, Laurus nobilis L.: a review of its botany, traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Phytochemistry Reviews, 21, 1-51. https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-021-09791-z
- Barboza, J. N., da Silva Maia Bezerra Filho, C., Silva, R. O., Medeiros, J. V. R. & de Sousa, D. P. (2018). An overview on the anti-inflammatory potential and antioxidant profile of eugenol. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 1-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6217746/
- Batool, S., Khera, R. A., Hanif, M. A. & Ayub, M. A. (2020). Bay Leaf. In M, Hanif., H, Nawas., M, Khan, & H, Byrne (Ed.). Medicinal plants of South Asia, 63-74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/
- Bennett, L., Abeywardena, M., Burnard, S., Forsyth, S., Head, R., King, K., … & Lockett, T. (2013). Molecular size fractions of bay leaf (Laurus nobilis) exhibit differentiated regulation of colorectal cancer cell growth in vitro. Nutrition and Cancer, 65(5), 746-764.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2013.796999
- Berendika, M., Domjanić Drozdek, S., Odeh, D., Oršolić, N., Dragičević, P., Sokolović, M., Garofulić, I. E., Đikić, D., & Jurčević, I. L. (2022). Beneficial Effects of Laurel (Laurus nobilis L.) and Myrtle (Myrtus communis L.) Extract on Rat Health. Molecules, 27(2), 1-22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778765/
- Bilen, S., & Bulut, M. (2010). Effects of laurel (Laurus nobilis) on the non-specific immune responses of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum). Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(8), 1275-1279. https://www.medwelljournals.com/abstract/?doi=javaa.2010.1275.1279
- Buana, D. C., Sudiana, I. K., & Nugraha, J. (2019). The potency of bay leaves extract (Syzygiumpolyanthum) as anti-inflammation in Rattus norvegicus induced with Complete Freund’ s Adjuvant. Jurnal Teknologi Laboratorium, 8(2), 64-69. https://www.teknolabjournal.com/index.php/Jtl/article/view/177
- Jaksevicius, A., Carew, M., Mistry, C., Modjtahedi, H., & Opara, E. I. (2017). Inhibitory effects of culinary herbs and spices on the growth of HCA-7 colorectal cancer cells and their COX-2 expression. Nutrients, 9(10), 1-22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28934138/
- Kaurinovic, B., Popovic, M., & Vlaisavljevic, S. (2010). In vitro and in vivo effects of Laurus nobilis L. leaf extracts. Molecules, 15(5), 3378-3390. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6263372/
- Khan, I., Shah, S., Ahmad, J., Abdullah, A., & Johnson, S. K. (2017). Effect of Incorporating Bay Leaves in Cookies on Postprandial Glycemia, Appetite, Palatability, and Gastrointestinal Well-Being. Journal of the American College of Nutrition, 36(7), 514-519. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28853992/
- Mohammed, R. R., Omer, A. K., Yener, Z., Uyar, A., & Ahmed, A. K. (2020). Biomedical effects of Laurus nobilis L. leaf extract on vital organs in streptozotocin-induced diabetic rats: Experimental research. Annals of Medicine and Surgery, 61, 188-197. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7817776/
- Ozcan, B., Esen, M., Sangun, M. K., Coleri, A. & Caliskan, M. (2010). Effective antibacterial and antioxidant properties of methanolic extract of Laurus nobilis seed oil. Journal of Environmental Biology, 31(5), 637-641. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21387914/
- Pacifico, S., Gallicchio, M., Lorenz, P., Duckstein, S. M., Potenza, N., Galasso, S., Marciano, S., Fiorentino, A., Stintzing, F. C., & Monaco, P. (2014). Neuroprotective potential of Laurus nobilis antioxidant polyphenol-enriched leaf extracts. Chemical research in toxicology, 27(4), 611-626. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24547959/
- Parlow, L., Humme, D., Ghoreschi, F. C., Oestmann, E., & Worm, M. (2022). Persistent contact dermatitis following use of laurel oil. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 20, 338-342. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35060293/
- Singletary, K. (2021). Bay Leaf: Potential Health Benefits. Nutrition Today, 56(4), 202-208. https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2021/07000/Bay_Leaf__Potential_Health_Benefits.8.aspx
- Speroni, E., Cervellati, R., Dall’Acqua, S., Guerra, M. C., Greco, E., Govoni, P., & Innocenti, G. (2011). Gastroprotective effect and antioxidant properties of different Laurus nobilis L. leaf extracts. Journal of Medicinal Food, 14(5), 499-504. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21314364/
- United States Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Spices, bay leaf. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170917/nutrients
- Yilmaz, E. S., Timur, M., & Aslim, B. (2013). Antimicrobial, antioxidant activity of the essential oil of Bay Laurel from Hatay, Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 16(1), 108-116. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0972060X.2013.764158