Кажете „Не“ на стомашните киселини

· 21.03.2016
Спрете да консумирате мляко и млечни продукти, захарни, пържени, рафинирани храни, алкохол, кафе и канела, карамфил, джинджифил и пипер

В наши дни съществуват много начини, по които да се преборите със стомашните киселини. Не е изненада – те представляват често срещано оплакване и могат да предизвикват сериозен дискомфорт, а и повишената киселинност след време провокира други болежки. В тази статия ще обясним кои са възможните причини за появата на стомашните киселини и защо е разумно да не прекалявате с употребата на антиациди. Освен това сме подготвили няколко страхотни натурални средства, които по естествен път се справят с неприятните киселини.

Възможни причини за стомашните киселини

Най-често срещаните причини за стомашните киселини са:

  • Лоша диета или изобилно хранене с кисели храни.
  • Редовен прием на лекарства – като например аспирин, ибупрофен и орални контрацептиви.
  • Лоши навици.
  • Стрес.
  • Влошено храносмилане.

Да поговорим за антиацидите

Можете да се сдобиете с антиациди от аптеките. Много хора използат и сода бикарбонат като средство за облекчаване на киселини. Трябва да знаете, че тези средства само временно решават проблема, но не го лекуват. В същото време, ако използвате антиациди прекомерно и твърде често, след време можете да провокирате влошаване на състоянието си. Стимулирането на производството на стомашни киселини в прекомерна доза може да доведе до развитие на други заболявания.

Вредни храни

Препоръчително е максимално да избягвате, особено в случаи на криза, следните храни:

  • Мляко и млечни продукти
  • Захарни храни
  • Пържени храни
  • Рафинирани храни
  • Купешки готвени храни
  • Алкохол
  • Кафе
  • Мате
  • Подправки като канела, карамфил, джинджифил и пипер
  • Цигари

Полезни храни

Съществуват определени храни обаче, които притежават способността да алкализират. Те стимулират храносмилането и действат като естествени антиациди – например:

  • Лимон: независимо че е цитрусов плод и кисел на вкус, лимонът притежава неутрализиращ киселините ефект от момента, в който попадне в стомаха. Поради тази причина ще го видите сред препоръчителните храни за съчетание с различни ястия и в рецепти за сокове. Често експерти съветват да слагаме малко лимон във водата, която пием.
  • Картофи: картофът е отличен естествен антиацид. Неговият сок действа идеално при стомашни киселини.
  • Просо: просото е единственото алкализиращо зърно, затова ви препоръчваме да го консумирате по-често, отколкото другите зърнени култури, сред които са оризът, пшеницата и др.
  • Ананас: ананасът стимулира работата на храносмилателната система благодарение на съдържащите се в него протеолитични ензими. Не ви съветваме обаче да го съчетавате с въглехидрати (хляб, паста, сладкиши, ориз и др.). Ананасът представлява отличен десерт за преди и след консумиране на зеленчуци, салати или ястия с месо и риба.
  • Зеле: то помага за лечението на язви, но има много хора, чийто организъм не успява да го преработи добре, когато е сурово. В такива случаи го преработвайте, като добавите малко кимион.
  • Чушки: те са зеленчуци, които действат като добър тоник за стомаха.
  • Грозде: един от най-алкализиращите плодове, но заради риска от наличието на пестициди е желателно да го консумирате, само когако е органично отгледано.
  • Целина: тя е отличен тоник и алкализиращ зеленчук. Добавяйте я в супи и задушени ястия. Можете да я ядете и сурова, като част от салата.

Въпреки че тези храни са специално препоръчвани, някои хора не могат да ги понасят добре. Ако смятате, че някоя от тези храни може да предизвика киселини, трябва да ги премахнете от хранителното си меню.
grozde-chepka

Лекарство от картофи, зеле и моркови

Това средство за облекчаване на киселини и в моменти на криза се състои само от 3 зеленчука.Препоръчително е да го консумирате в продължение на 3 дни. Съставките са вече обявени: картофи, зеле и моркови. По ваше желание и според сезона можете да добавите още някой зеленчук, който ви е любим. Позволена е консумацията на ябълки в различна форма: варени, печени, сурови или пасирани.

zelenchuci

Сок от картофи и зехтин

В миналото е била прилагана практиката в продължение на 90 дни да се пие сок, приготвен от 1/4 голям суров картоф, добре измит и обелен (с размери около 1/4 или 1/3 водна чаша) и 2 супени лъжици екстра върджин зехтин. Тази напитка притежава противовъзпалително свойства и алкализира тялото. Ще забележите положителния й ефект след само 9 дни.

Можете да си приготвите сок от суров картоф сами. Когато сте навън, можете да намерите такава напитка в магазините за природна медицина.

sok-portokal

Вода с глина

Бялата глина представлява друг естествен антиацид, който можете да приемате, без да увредите тялото си. Продава се в диетичните магазини и тези за природна медицина. Смесете 1 чаена лъжица глина с вода. Добре разбъркайте с дървена лъжица. Оставете да отлежи и след 10 минути отново разбъркайте. Изпийте я.

Вода със сода бикарбонат

Един много добър начин за отстраняване на киселините от тялото ви изисква да си направите напитка със сода бикарбонат или пък да се потопите във вана, пълна с термална вода, съдържаща сода. Можете да проучите къде близо до вас има термални извори, в които водата съдържа сода бикарбонат, и да организирате оздравителни процедури. Морската вода също притежава свойството да алкализира.

Снимки: tribp, Breville USA, Wally Hartshorn.