Какво трябва да знаем за оланзапин?

Оланзапин може значително да подобри както положителните, така и отрицателните симптоми на шизофрения, поради високия си афинитет към серотониновите и допаминовите рецептори.
Какво трябва да знаем за оланзапин?
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Оланзапин е лекарство, което принадлежи към семейството на атипичните антипсихотици. Лекарите го предписват за лечение на шизофрения, както и за лечение на депресивни кризи, свързани с биполярно разстройство и манийни епизоди.

Фармацевтичната компания Eli Lilly and Company е отговорна за производството и разпространението на съставите на оланзапин. Патентът им за това лекарство обаче изтече през 2011 г. По този начин той вече е достъпен за компании от целия свят.

Оланзапин и шизофренията

Шизофренията е хронично психиатрично разстройство, характеризиращо се с изкривени мисли, халюцинации и дори заблуди. Тези три симптома са клинично известни като „положителни“ симптоми. Пациентът обаче може да страда и от това, което лекарите наричат ​​„негативни“ симптоми. Между тях:

 • Социална изолация
 • Апатия
 • Намалена емоционална реакция
Социалната изолация и шизофренията

Що се отнася до причините, които предизвикват шизофрения, някои хора са предразположени към нея поради редица фактори. Някои от основните са:

 • Биохимични промени в мозъка. Хората с това заболяване обикновено имат променени нива на допамин и серотонин в мозъка.
 • Генетични фактори. Наличието на това заболяване при родител или друг близък роднина увеличава вероятността му то да се появи при детето.
 • Проблеми по време на бременност. Някои усложнения като аноксия, заедно с някои инфекции и травми през този период могат да засегнат бебето. За съжаление, това често води до появата на това психично заболяване и други проблеми.

Структура и механизъм: Как действа това лекарство?

Този антипсихотик има химическа структура, свързана с бензодиазепините. По-конкретно, структурно е свързано с кветиапин и клозапин. Неговата антипсихотична активност се дължи на взаимодействието му със серотониновите рецептори. По-точно, той блокира серотониновите рецептори в 5-НТ2 частта на мозъка.

В допълнение, той взаимодейства и с допаминовите D1 и D2 рецептори, макар и умерено. Също така, той има афинитет към мускариновите холинергични рецептори, алфа-адренергичните и хистаминовите H1.

Поради всички тези взаимодействия може да предизвика някои неблагоприятни ефекти. Ще ги обсъдим по-подробно по-долу. Оланзапин може значително да подобри както положителните, така и отрицателните симптоми на шизофрения, поради високия си афинитет към тези рецептори.

Накрая, заслужава да се спомене, че има също и продължително действие формулирано в медикамента.

Фармакокинетика – как тялото обработва оланзапин?

Фармакокинетиката включва процесите на абсорбция, разпределение, метаболизъм и елиминиране, които лекарството претърпява след като бъде прието. В този смисъл, оланзапин се абсорбира бързо след перорален прием.

След като се абсорбира, той достига максимална концентрация в плазмата след 6 часа. Трябва да имате предвид, че наличието на храна не влияе върху усвояването, а това не се наблюдава при всички лекарства.

Рисковете от приема на някои лекарства - оланзапин

Бионаличността на това лекарство, максималната концентрация на лекарството в кръвта, налична по време на упражняване на действието, не е много висока.

Причината за това е силен метаболизъм на първо преминаване в черния дроб. По този начин само 40% от приложената доза достига системна циркулация.

Метаболизмът, който представлява съвкупността от химични реакции, които лекарството претърпява в тялото, за да стане по-лесно усвоимо и по този начин се улеснява неговото елиминиране, се случва в черния дроб.

Веднъж метаболизирани, получените вещества, известни като метаболити, могат или не да предизвикат ефект върху тялото. В този случай метаболитите, получени в резултат на химичните реакции, подложени на оланзапин, нямат фармакологична активност.

След метаболизирането както метаболитите, така и полученото лекарство напускат тялото – 30% с урината и приблизително 55% с изпражненията.

Нежелани реакции от оланзапин

И накрая, най-честите нежелани реакции на това лекарство са:

 • Качване на тегло
 • Сънливост
 • Повишаване на нивата на пролактин
 • Повишаване на нивата на С холестерол, глюкоза и триглицериди
 • Замайване
 • Ортостатична хипотония
 • Запек
 • Акатизия и дискинезия

Заключение

Оланзапин е широко използвано лекарство за лечение на шизофрения. Поради мощните си ефекти върху тялото, то се предлага само с лекарско предписание. Ето защо не трябва да го използвате, освен ако не е предписано от вашия лекар. Винаги спазвайте инструкциите и задавайте всички въпроси, които може да възникнат у вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • De Matos E Souza, F. G. (2005). Tratamento do transtorno bipolar – Eutimia. Revista de Psiquiatria Clinica.
 • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. (2016). Olanzapina: MedlinePlus medicinas.
 • AEMPS. (2017). Olanzapina. Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad.
 • Nagai, N., & Watanabe, K. (2013). [Olanzapine]. Nihon Rinsho. Japanese Journal of Clinical Medicine. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)63186-8
 • Duggan, L., Fenton, M., Rathbone, J., Dardennes, R., El-Dosoky, A., & Indran, S. (2009). Olanzapine for schizophrenia. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001359.pub2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.