Какво представлява плодът кумкуат и как се използва в кухнята?

Кумкуатът осигурява множество микроелементи, които са полезни за здравето. Освен това е универсален продукт от кулинарна гледна точка.
Какво представлява плодът кумкуат и как се използва в кухнята?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 29 септември, 2022

Въпросният кумкуат е много малък цитрусов плодо, който наподобява мандарина. Той е екзотичен по природа и има много полезни за организма свойства. Първоначално тези плодове са били култивирани в Китай и се открояват, защото целият плод е годен за консумация, дори кожата.

Тук ще обсъдим всички ползи от консумацията на тази храна. Въведени в контекста на балансирана диета, те имат много предимства. Те обаче не са лесни за набавяне, тъй като са редки плодове в западните страни.

Хранителни свойства на плода кумкуат

Когато говорим за хранителната стойност на кумкуата, трябва да подчертаем неговия нисък калориен прием от само 71 килокалории на 100 грама (4 унции). Това е така, защото 80% от кумкуата се състои от вода. Сред макронутриентите се откроява наличието на въглехидрати, по-специално прости захари, с 15,9 грама на 100 грама плод. В този случай протеините и мазнините са практически остатъчни.

Ситуацията обаче се променя, когато става дума за микроелементи. Съдържа значителни количества витамин С, до 43 милиграма. В същото време има фитонутриенти с антиоксидантен капацитет, които неутрализират производството на свободни радикали. Също така съдържа фибри, които позволяват по-постепенно усвояване на захарите, които осигурява.

Ползи на плода кумкуат

Малко кумкуат.
Поради състава си с високо съдържание на микроелементи и антиоксиданти, кумкуатът може да осигури много ползи за здравето.

Ще ви разкажем за всички ползи, които можем да имаме от консумацията на кумкуат и какво казва науката за това.

1. По-малък риск от разболяване

Витамин С е едно от хранителните вещества, участващи в правилното функциониране на имунната система. Това се доказва от проучване, публикувано в списание Nutrients. По този начин редовната му консумация гарантира намаляване на случаите на настинки и други инфекциозни патологии.

2. Намалява запека

Със сигурност вече сте чували, че приемът на фибри е ключът към борбата със запека. Доказано е, че това вещество може да увеличи обема на фекалния болус, стимулирайки механорецепторите на червата и генерирайки по-мощна чревна перисталтика. По този начин изпражненията преминават по-ефективно през храносмилателния тракт.

В същото време същите тези фибри могат да създадат усещане за ситост, което намалява риска от похапване на нездравословни продукти между храненията. По този начин хипокалоричната диета е по-лесна за планиране.

3. Плодът кумкуат е ефективен срещу анемия

Съдържанието на витамин С в кумкуата спомага за максимално усвояване на желязото на чревно ниво, според изследване, публикувано в Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition . По този начин намалява риска от развитие на анемия, патология, която причинява силна отпадналост и умора, която възниква в резултат на неефективен прием на гореспоменатия минерал.

Как да ядем тези плодове?

Кумкуатът може да се консумира естествено, включително кожата, която му придава сладък вкус, или чрез приготвяне на продукти като конфитюри или желета, в които можете да се възползвате от горчивината на пулпата. С тази храна е възможно да се приготвят и месни сосове. Може дори да се използва в смутита, за да се увеличи максимално тяхната хранителна стойност.

Съхраняват се добре. Могат да издържат до 4 дни на стайна температура и могат да останат непроменени до 2 седмици, когато се съхраняват в хладилник. Друг вариант е да ги замразите и да направите смути с тях.

Използване на кумкуат в кухнята

Кумкуат в кухнята.
За щастие има няколко рецепти за включване на кумкуат.

Както казахме по-рано, има 2 типични кулинарни приложения на кумкуат, приготвяне на конфитюри или приготвяне на сосове.

Конфитюри

В този случай можете да приготвите плодовете по начин, подобен на конфитюрите от всеки друг плод. Плодовете се сваряват с достатъчно количество захар до образуването на гъста консистенция и след това се разбиват. Друг вариант е да добавите малко кумкуат, когато приготвяте портокалов мармалад.

Сосове

За сосовете е най-добре да приготвите майонезена основа и след това да я подправите, за да подобрите органолептичните й характеристики. В този смисъл кумкуатът може да се добави заедно с кулинарни подправки, за да се получи идеален продукт, който се комбинира добре с меса.

Кумкуат – сравнително непознат плод

Кумкуатите са рядкост в западните страни, но съдържат много важни хранителни вещества. Те се отличават със съдържанието на витамин С и антиоксиданти, които помагат да се предотврати развитието на сложни патологии.

Друга основна характеристика е, че целият плод е годен за консумация, включително кората. Освен това лесно се добавя към различни кулинарни рецепти, което значително подобрява вкуса им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Pauline M, Verghese ST, Srinivasu BY, Bose B, Thomas T, Mandal AK, Thankachan P, Kurpad AV. Effect of ascorbic acid rich, micro-nutrient fortified supplement on the iron bioavailability of ferric pyrophosphate from a milk based beverage in Indian school children. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(4):792-796.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.