Какво представлява дефицитът на DAO и какви са неговите последици?

Ензимът DAO играе важна роля в организма. Недостигът му може да причини определени симптоми. Ще ви разкажем повече по темата в тази статия.
Какво представлява дефицитът на DAO и какви са неговите последици?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Случвало ли ви се е да ядете нещо и след това на следващия ден да имате главоболие, гадене или сърбеж? Това вероятно се дължи на дефицит на DAO, ензимът, известен като диаминоксидаза. Той отговаря за разграждането на хистамин, активно съединение, което в определени количества може да навреди на тялото.

Недостигът на DAO или химическото блокиране на действието му от лекарства или алкохол може да предотврати разграждането на хистамина. Излишъкът от този амин в кръвта идва от определени храни или от някои клетки, където се съхранява.

Какво представлява дефицитът на DAO?

Преди да обясним какво представлява дефицитът на DAO, трябва да се посочи, че храносмилателните ензими са отговорни за разграждането на хранителните вещества и подготовката им за чревна абсорбция. Един от тях е DAO, или диаминоксидаза, отговорен за метаболизма на хистамин.

Дефицитът на DAO е липса на ензима диаминоксидаза в червата. Когато DAO не присъства, възниква дисбаланс между погълнатия и освободения хистамин. Така аминът се натрупва в плазмата и се появяват неблагоприятните ефекти.

Появата на симптомите не се проявява веднага след поглъщане на храни, богати на хистамин. Те се появяват по-късно, след продължително натрупване на тази молекула в кръвта.

Какво е хистамин?

Хистаминът е непротеинова азотна молекула, класифицирана в групата на биогенните амини. Тези съединения се получават от трансформацията на някои свободни аминокиселини, като хистидин.

Амините играят важна роля в защитата на организма срещу външни агенти. В конкретния случай хистаминът е медиатор на алергични заболявания, така че консумацията на храни, съдържащи го, може да предизвика симптоми, подобни на алергичните процеси. Въпреки че често се бъркат, те не са еднакви.

Когато производството на DAO е в дефицит, хистаминът не се разгражда и преминава директно в кръвта. Повишаването на концентрацията му може да причини диария, уртикария и мигрена.

Откъде произлиза хистаминът?

Като цяло, наличието на биогенни амини в храната се приписва на някои бактерии, които разграждат протеините на суровината. Според Instituto de Productos Lácteos de Asturias тези микроорганизми може да са млечнокиселите бактерии, използвани за получаване на ферментирали храни.

Въпреки това, биогенни амини могат да се образуват и в замърсени храни. Някои автори описват реакцията на сирене и скомброидното отравяне катопроцеси в рибите с тъмно месо, например.

Мартучели и други експерти обясняват, че по време на ферментацията протеините се разграждат, за да се освободят аминокиселините. Оттук някои се декарбоксилират, за да образуват биогенни амини.

Хистаминът се съхранява в някои клетки като базофили и мастоцити. В присъствието на антиген той се освобождава в кръвта.

Причини за дефицит на DAO

Има няколко причини, които могат да причинят дефицит на ензима диаминоксидаза:

 • Генетична промяна: Това се счита за най-честият фактор за дефицит на DAO.
 • Фармакологични: Някои често срещани лекарства, като аналгетици, антихистамини, антидепресанти, антихипертензивни средства, диуретици и антибиотици блокират активността на ензима.
 • Прекомерен прием на алкохол: Етанолът е мощен инхибитор на окислителната активност на ензима DAO.
 • Възпалителни заболявания на червата: Те включват болест на Crohn, улцерозен колит или цьолиакия.
Дефицит на DAO.
Генетичната предразположеност е основната причина за ензимния дефицит при хората.

Храни, които съдържат хистамин и които могат да причинят симптоми

Сред всички храни, които са източници на хистамин, откриваме ферментирали храни, в които участват млечнокисели бактерии:

 • Отлежали сирена: като Гауда, Бри, Камамбер, Пармезан и Рокфор, наред с други. Те съдържат между 80 и 4500 милиграма на килограм сирене.
 • Ферментирали зеленчуци: Тук можем да споменем киселото зеле.
 • Колбаси и други месни производни: Те могат да съдържат до 300 милиграма на килограм храна.
 • Прясна, осолена и консервирана риба: Те съдържат между 500 до 5000 милиграма на килограм.
 • Вино и сайдер: Съдържат от 5 до 130 милиграма на 100 милилитра.
 • Бира: 2,8 до 13 милиграма на 100 милилитра.

Според FDA храните, които отделят хистамини от мастоцитите, са цитрусови плодове, ягоди, ананас, киви, морски дарове, шоколад и доматен сос. Консумацията на свинско месо, белтъци и гъби също стимулира това освобождаване.

Някои добавки, като сулфити, нитрити, мононатриев глутамат, бензоат и багрила в жълтата гама са тригери за клетките да отделят хистамин.

Последици от дефицит на DAO

Последиците от дефицита на DAO ще зависят от натрупания хистамин. В списанието Food Chemistry се посочва, че хистаминът и тираминът предизвикват интоксикация в различни органи:

 • Централна нервна система: мигрена, главоболие и световъртеж.
 • Сърдечно-съдова система: Разширяване на кръвоносните съдове, ниско кръвно налягане, главоболие и зачервяване на лицето.
 • Кожа : екзема, дерматит, уртикария.
 • Храносмилателна система: раздразнено дебело черво, диария, запек, гадене, повръщане.
 • Мускули: остра болка.
 • Костна тъкан: остеопатични болки.
 • Дихателна система: астма.

Какъв е рискът от интоксикация?

Както се посочва в литературата, все още няма консенсус относно минималната доза хистамин, която може да предизвика токсични ефекти в населението като цяло. При отравяне с хистамин нивата, съдържащи се в храната, трябва да са много високи, с повече от 600 милиграма на килограм.

Въпреки това, при хора с непоносимост или тези с дефицит на DAO, много по-ниско количество може да предизвика симптоми. Тези прагови стойности варират от 50 микрограма (125-милилитрова порция вино) до 75 милиграма.

Наличието на други амини в храната или напитките може да увеличи хистаминовата токсичност. Въпреки че все още не е ясно, се подозира, че това се дължи на конкуренцията на рецепторите в червата.

Чаша вино.
Алкохолът във виното, например, увеличава ефектите на хистамин при хора с дефицит на DAO.

Каква трябва да бъде диетата при дефицит на DAO?

Диетите за лечение на дефицит на DAO не трябва да се основават само на ниско съдържание на хистамин, но също така трябва да се коригира комбинацията от определени храни. Предложените насоки са добре документирани.

Някои препоръчват да се елиминират храни, съдържащи повече от 20 милиграма хистамин на килограм продукт. Докато други са по-строги и обмислят използването на храни с максимум 1 милиграм на килограм.

Диетата трябва да изключва ферментирали храни. Те включват наденица, салам, чоризо, отлежали сирена, рибни консерви или прясна риба с тъмно месо. Някои зеленчуци, като кисело зеле и ферментирала соя, също трябва да се избягват.

Ферментиралите или дестилирани алкохолни напитки трябва да бъдат извадени от диетата. Дори се препоръчва да не се комбинират определени храни с тези напитки поради тяхната инхибираща сила на DAO.

Въпреки че се отчитат минимални количества хистамин в манголда, доматите, маслините, бобовите растения и зърнените храни, тези храни не трябва да се елиминират от диетата, но внимавайте с консумацията им. Спанакът също трябва да се избягва.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Veciana Nogués MT, Vidal Carou MC. Dieta baja en histamina. En: Salas-Salvadó J, Bonada Sanjaume A, Trallero Casaña R, Saló Solà M, Burgos Peláez R, editores. Nutrición y dietética clínica. 2.ª ed. Barcelona: Ediciones Elsevier España; 2008. p. 443-8.
 • Ruiz-Capillas, C., Jiménez-Colmenero, F. Biogenic amine content in Spanish retail market meat products treated with protective atmosphere and high pressure. Eur Food Res Technol 218, 237–241 (2004). https://doi.org/10.1007/s00217-003-0848-3
 • Claudia Ruiz-Capillas Pérez y Francisco Jiménez-Colmenero. AMINAS BIÓGENAS: IMPORTANCIA TOXICOLÓGICA. Electron J Biomed 2010;3:58, Disponible en: https://biomed.uninet.edu/2010/n3/ruiz-capillas.pdf
 • MARÍA FERNÁNDEZ Y MIGUEL A. ÁLVAREZ. INSTITUTO DE PRODUCTOS LÁCTEOS DE ASTURIAS (CSIC). CARRETERA DE INFIESTO, S/N. 33.300 VILLAVICIOSA. ASTURIAS. Las aminas biógenas en los alimentos. Disponible en: https://digital.csic.es/bitstream/10261/5771/1/IPLA_AGROCSIC_2.pdf?
 • Martuscelli, M.; Esposito, L.; Mastrocola, D. Biogenic Amines’ Content in Safe and Quality Food. Foods 2021, 10, 100. https://doi.org/ 10.3390/foods10010100
 • Beatriz del Rio, Begoña Redruello, Daniel M. Linares, Victor Ladero, Maria Fernandez, Maria Cruz Martin, Patricia Ruas-Madiedo, Miguel A. Alvarez,
 • The dietary biogenic amines tyramine and histamine show synergistic toxicity towards intestinal cells in culture, Food Chemistry, Volume 218, 2017, Pages 249-255, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.046.
 • KAROVIČOVÁ and Z. KOHAJDOVÁ. Biogenic Amines in Food. Chem. Pap. 59 (1) 70—79 (2005). Disponible en: https://www.chempap.org/file_access.php?file=591a70.pdf
 • Stratta, Paolo & Badino, Guido. (2012). Scombroid poisoning. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne. 184. 674. 10.1503/cmaj.111031.
 • Ortolani C, Pastorello EA. Food allergies and food intolerances. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2006;20:467-83. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16782524/
 • Jee Hee Son, Bo Young Chung, Hye One Kim, Chun Wook Park. A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria. Annals of Dermatology 2018; 30(2): 164-172.
 • Esposito, F.; Montuori, P.; Schettino, M.; Velotto, S.; Stasi, T.; Romano, R.; Cirillo, T. Level of Biogenic Amines in Red and White Wines, Dietary Exposure, and Histamine-Mediated Symptoms upon Wine Ingestion. Molecules 2019, 24, 3629.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.