Какво е мускулна активация и защо е важна?

Мускулната активация или MAT е модалност на лечение, която не съществува от дълго време. Ще ви разкажем всичко по темата в тази статия.
Какво е мускулна активация и защо е важна?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 04 юли, 2023

Въпросната мускулна активация е концепция, която също може да се намери в интернет под предложението за серия от техники за подобряване на стойката и успокояване на болката. Всъщност има дори курсове за обучение и международно сертифициране за тези, които искат да се обучават в тази модалност.

Само по себе си мускулното активиране е процесът, при който мускулът се свива, тоест той върши своята работа, волно или неволно. Активираме седалището и корема, за да направим планк, например, така че да задържим позата за определеното време.

Но също така имаме MAT или техники за активиране на мускулите. Това е форма на лечение на невромускулни разстройства, които причиняват болка, слабост и дисбаланс.

Какво е MAT или мускулна активация?

В началото на 2000 г. Грег Роскопф, магистър по здраве и фитнес, предложи теория, която да обясни защо много хора имат мускулен дискомфорт, който не се разрешава с обичайните физиотерапевтични техники. За него ефективният начин бе да търси дисбаланси, които да обяснят болката от друга гледна точка.

Така той предположи, че някои пациенти страдат от болка от едната страна на тялото, например, защото не активират противоположната страна достатъчно точно. И това може да се проследи до лоша връзка между невроните и мускулната тъкан или до инхибиране на комуникацията на нервната система с мускула.

Той разработи специфични техники за решаване на това, което определи като проблем. Тези техники започват с диагностика, направена от специалист по МАТ, чрез която успява да идентифицира неактивираните зони.

След това лечението има за цел мускулното активиране на тези области, забравени от нервната система. С различни подходи се стимулира съкращението и напрежението в областите, които могат да подобрят качеството на живот на пациента.

Неврони
Невроните носят информация към миоцита, който е мускулната клетка. По този начин показват свиване или отпускане на влакната.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Разходката на фермера: Техника, ползи и натоварени мускули

Причините за проблема според МАТ

И така, обобщавайки теорията за активиране на мускулите, бихме казали, че има 3 начина, по които може да се генерира нервно-мускулна болка, която може да бъде решена с техники на МАТ:

  • Инхибиране: мозъкът би могъл да инхибира предаването на нервните импулси на определени неврони, които отговарят за активирането на мускулите. Защо би го направил? Като цяло за защита на тялото или защото засича, че не се използват. Тоест, защото има нараняване или повтарящо се движение, което би причинило увреждане, или защото заседналият начин на живот предупреждава нервната система, че тази част не се използва.
  • Слабост: възможно е да имате слаби мускули. Това би означавало, че те не са в състояние да изпълняват конкретната функция, която им съответства. Те не се свиват с необходимата сила в анатомичния контекст, в който са поставени, или не изпълняват движението, което искаме от тях в упражнение или спорт. Тази слабост ще накара мозъка да активира други близки или далечни мускули, за да изпълни действието. Това благоприятства нараняванията, тъй като другите активирани тъкани не са обучени за тази нова функция.
  • Дисбаланс: мускулният дисбаланс би бил следствие от предишните два проблема. Едната част на тялото се развива много повече от другата. Следователно има мускули с добър тонус и сила, които засенчват останалите и не им позволяват да се активират. Сякаш по-слабата част влиза в хроничен енергоспестяващ режим.

Техники за мускулна активация

MAТ техниките се изпълняват от хора, обучени в тази област. В зависимост от държавата и действащото здравно законодателство, понякога от специалиста ще се изисква да бъде физиотерапевт, докато на някои места това не е задължително.

Следователно може да бъде специалност в рамките на кинезиологията или алтернативното лечение. И в двата варианта техникът или практикуващият извършва предварителна диагностика, за да идентифицира инхибирани, отслабени или небалансирани зони. След това прилага техниките MAT.

Но има и някои упражнения за активиране на мускулите, които е полезно да изпълнявате у дома. Преди да преминете към по-интензивна рутина, тези алтернативи служат като загрявка.

1. Изометрични движения

Изометричните движения са в състояние да активират мускулатурата, избягвайки някои от недостатъците на концентричните упражнения. Последните са тези, които скъсяват мускулните влакна срещу съпротивление, както се случва при повдигане на дъмбел към рамото ни.

Проблемът с концентричните упражнения е, че ако се повтарят твърде често, те укрепват някои влакна, като оставят други извън неактивни. В резултат на това една част от тялото става по-силна, но другата отслабва.

Изометричните упражнения не променят дължината на мускулните влакна. Тоест човекът остава в статично свиване и няма забележимо разместване. Това подобрява нервно-мускулния баланс и може да се изпълни с лекота, ако правим изометричен планк или статичен клек.

2. Техники за мускулна активация – повдигане на колене без удар

Преди да се отправят към сесия за бягане, бегачите могат да направят някои загряващи движения, които активират цялата долна част на тялото. Един от тях е повдигане на коленете над нивото на бедрата, но без да бягат на място и връщане на стъпалото в изходна позиция без удар.

Тайната на това мускулно активиране е спокойствието да завършите дъгата на ставата и да не спускате крака с твърде много сила. Гледаме да стимулираме мускулната тъкан, а не да започнем да тичаме. След това, в сесията на бягане, ще се използват обичайните мускули.

Подскачане без активиране на мускулите
Подскачането е различно, тъй като се състои от бягане на място, с удар и повдигане на коленете. Следователно, това не е MAT.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: 4 упражнения, за да имате гръдните мускули на Алекс Гонсалес

3. Палпация

С палпация стимулираме мускулни тъкани, които могат да бъдат инхибирани. Самото докосване на неактивни мускулни маси изпраща сигнал до мозъка за известно свиване.

Трудно е да определим кои зони да докоснем, ако не сме обучени в MAТ. Все пак добра идея е да палпираме тези области, които знаем, че използваме по-рядко.

Ако винаги правим силови упражнения във фитнеса, концентрираме се върху горната част на тялото и никога не тичаме, можем да прекараме минути в палпиране на глутеусите, квадрицепсите и прасците. Това е начин да предупредите мозъка да не изключва тези по-малко използвани мускули.

MAT все още има накъде да се развива

Техниката за мускулно активиране не се приема от всички здравни специалисти. Предстои още дълъг път и са необходими повече научни изследвания, за да се установи истинският й обхват.

Засега знаем, че при децата не е същото като при възрастните. В педиатричната възраст няма същите пороци като при стареенето, точно както обикновено няма място във фитнес залата, което ограничава случаите на инхибиране или спортни травми.

За по-възрастните хора е интересно активирането на коремните мускули, което намалява болката в гърба. Има обаче изследвания, които изясняват, че не всеки има полза от тази практика и че трябва да се подхожда персонализирано.

За момента се консултирайте с доверен здравен специалист. Започнете с физиотерапевт или лекар-травматолог, който може да ви напътства, да ви диагностицира и да препоръча MAТ сесия или не.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dotan, Raffy, et al. “Child—adult differences in muscle activation—a review.” Pediatric exercise science 24.1 (2012): 2-21.
  • Arnold, Pauline, and Ivan Bautmans. “The influence of strength training on muscle activation in elderly persons: a systematic review and meta-analysis.” Experimental gerontology 58 (2014): 58-68.
  • Stokes, Ian AF, Mack G. Gardner-Morse, and Sharon M. Henry. “Abdominal muscle activation increases lumbar spinal stability: analysis of contributions of different muscle groups.” Clinical biomechanics 26.8 (2011): 797-803.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.