Какво е епендимом и как се лекува?

Епендимомът е тумор на централната нервна система, който засяга повече деца, отколкото възрастни. Тук ще ви обясним всичко, което трябва да знаете.
Какво е епендимом и как се лекува?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 29 юни, 2023

Разглежданият епендимом е вид тумор, който се образува в централната нервна система. Може да се развие както в главния, така и в гръбначния мозък. Наблюдава се по-често при малки деца, отколкото при възрастни; въпреки това може да възникне на всяка възраст. Присъствието му води до блокиране на циркулацията на цереброспиналната течност.

Проблемът е, че много хора могат да бъдат асимптоматични дълго време или да проявяват много неспецифични симптоми. Следователно диагнозата често се забавя. За щастие, сега има няколко налични терапии за справяне с проблема. Ще ви разкажем всички подробности в следващите редове.

Какво е епендимом?

Епендимомът е първичен тумор, който може да започне в мозъка или гръбначния мозък (централната нервна система). Не произхожда от друга част на тялото. Статия, споделена от Националния център за биотехнологична информация, обяснява, че се развива от глиални клетки.

За да бъдем по-точни, възниква в епендимални клетки, тези, които покриват вентрикулите на мозъка и епендималния канал на гръбначния мозък. Заболяването представлява около 5% от интракраниалните глиоми при възрастни и до 10% от детските тумори на централната нервна система.

Епендимните клетки са отговорни за производството на цереброспинална течност на нивото на мозъчните вентрикули. В останалата част от централната нервна система те улесняват движението на тази течност. Сама по себе си тя играе важна роля в защитата на тази система.

Епендимомът възниква, когато тези клетки пролиферират неконтролируемо, което води до тумор. Обикновено е мек, сив или червеникав на цвят. И макар да е рядко, може да засегне хора от всяка възраст. Основната разлика между децата и възрастните е местоположението.

  • При децата този рак обикновено засяга долната половина на мозъка.
  • Междувременно при възрастни е по-често да се засяга гръбначният мозък.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Билкови чайове, подобряващи функционирането на нервната система

Видове и степени на епендимома

Епендимомът може да бъде класифициран в различни типове и степени. Типовете се различават един от друг според местоположението им в мозъка или в гръбначния стълб. От друга страна, оценките съответстват на атипията на клетките.

Тоест раковите клетки, които се различават леко от нормалните клетки, представляват тумор с нисък клас. Въпреки това, тези, които са образувани от клетки, които имат много малко сходство със здрави клетки, ще бъдат висококачествени.

Епендимом от I степен

Епендимомите от степен I са тези, образувани от клетки, които растат бавно. В рамките на тази група откриваме видовете субепендимом и миксопапиларен епендимом. И двата вида са по-чести при възрастни, отколкото при деца.

  • Субепендимомите са тези, които се развиват близо до мозъчните вентрикули.
  • Миксопапиларните епендимоми се срещат в гръбначния мозък. Всъщност обикновено засягат долната част на гръбначния мозък.

Тумори II степен

Туморите от II степен са по-чести от предишните. Те растат по-бързо и включват множество подтипове. Например,  папиларни и клетъчни епендимоми.

Епендимоми степен III

Епендимомите III степен са най-агресивни. Клетките са много нетипични и имат много бърз растеж. Наричан още „анапластичен епендимом “. По-често се развиват вътре в черепа, или в мозъка, или в мозъчния ствол.

Те имат по-голяма способност за разпространение, тъй като могат да се разпространяват през цереброспиналната течност. Следователно е възможно други туморни огнища да се появят в мозъка или гръбначния мозък. Въпреки това, обикновено не метастазират в други органи.

Какви са симптомите?

Епендимомът се среща в различни части на централната нервна система. Освен това може да засегне хора от всяка възраст. Всички тези фактори правят симптоматиката много променлива. Всъщност, както посочихме във въведението, някои хора почти нямат никакви симптоми.

Един от най-честите признаци е главоболието. Туморът може да причини повишаване на вътречерепното налягане, така че гаденето, повръщането и неразположението също са чести. Някои пациенти изпитват замъглено зрение или загуба на зрение.

Може също да се появи загуба на равновесие, затруднено ходене и гърчове. Когато епендимомът засяга медулата, често се наблюдават слабост и изтръпване в крайниците. Може да има и болка във врата.

Причини и рискови фактори

Както при всеки друг тумор, епендимомът се появява, защото клетките започват да се размножават по неконтролиран начин. Причината е мутация в ДНК на тези клетки. Не е известно обаче защо това се случва.

Доказано е обаче, че хората с неврофиброматоза тип 2 са по-застрашени от това заболяване. Това е генетично заболяване, което благоприятства образуването на тумори в нервната система.

Как се диагностицира епендимом?

Диагнозата на епендимома е сложна и изисква определени допълнителни изследвания. Често неврологът извършва пълен неврологичен преглед, за да оцени сетивата, координацията, рефлексите и черепните нерви на пациента.

Чрез този преглед и познаване на симптомите може да се установи наличието или отсъствието на тумора и неговото местоположение. По това време обикновено се извършват образни изследвания, като ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.

Както обясняват специалистите от Mayo Clinic, тези тестове са необходими за наблюдение на тумора. В някои случаи се извършва и лумбална пункция. Това е тест, който се състои в извличане на гръбначно-мозъчна течност чрез пробиване на пространство между прешлените.

Течността се анализира в лабораторията, за да се установи дали има туморни клетки или промени, които показват тяхното присъствие. Самият тумор също обикновено се анализира, за да се види какви са клетките, които го изграждат.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: 6 трика за укрепване на нервната система

Налични лечения

За щастие има различни начини за лечение на това заболяване. Всъщност, както е обяснено в публикация на детската изследователска болница St. Jude, процентът на оцеляване е доста висок. Счита се, че петгодишната преживяемост е между 70 и 85%.

Първата терапевтична възможност е операцията. Целта е да се отстрани целият тумор или да се намали максимално размера му. Проблемът е, че обикновено се намира в деликатни зони, които са трудни за операция. Следователно не винаги е възможно да се отстрани целият тумор.

Поради това много пациенти се нуждаят от други лечения за елиминиране на остатъчните ракови клетки. Едно от тях е лъчетерапията. Има различни модалности, като интензивно модулирана или протонна терапия.

Това са техники, които имат за цел да фокусират лъчението върху туморната област и да намалят увреждането на здравите тъкани. Лъчевата терапия може да бъде полезна за предотвратяване на рецидив на епендимома. Използва се и радиохирургия, която се състои в концентриране на радиацията върху определени точки на тумора.

Химиотерапията е друго звено в лечението. Тя обаче не е много ефективна. Тази опция обикновено е запазена за случаи, при които и операцията, и лъчетерапията са неуспешни.

Какво да имате предвид

Епендимомът е тумор, който се развива от определени глиални клетки. Тези клетки се намират както в мозъка, така и в гръбначния мозък. Следователно е възможно този тумор да се появи навсякъде и в двете области.

Въпреки че се счита за рядък вид рак, важно е да сте наясно с възможните му симптоми, за да го идентифицирате. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-вероятно е лечението да бъде ефективно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.