Какви са симптомите на лептоспирозата?

Зоонозните болести са тези, които се предават от животните на хората. Сред тях лептоспирозата е най-разпространена по света. Какво представлява това заболяване? Какви са симптомите на лептоспирозата? Научете днес!
Какви са симптомите на лептоспирозата?

Последна актуализация: 08 декември, 2020

Зоонозните болести са тези, които се предават от животните на хората. Сред тях лептоспирозата е най-разпространена по света.

Какво представлява това заболяване? Какви са симптомите на лептоспирозата?

Ще дадем отговор на тези въпроси в тази статия.

Малко информация за лептоспирозата

Лептоспирозата е зоонозно заболяване, развиващо се поради инфекция с бактерията leptospira. Според информация публикувана от Панамериканската здравна организация (ПЗО), всяка година се регистрират около 500000 случая по света.

Предаването на бактерията от един човек на друг е рядко. Най-често хората се инфектират при контакт с урина от заразени животни или със заразената им среда.

Ако искате да научите повече за произхода и симптомите на лептоспирозата, продължете с четенето.

Информация за патогена причиняващ лептоспирозата

На първо място е важно да знаете повече за микроорганизма причинител на това заболяване. Става въпрос за бактерията leptospira interrogans, принадлежаща към вида Spirochaetes.

Заради дългата й, извита форма с флагелум с форма на кукичка в двата края, тази бактерия лесно може да бъде объркана с червей, когато се разглежда под микроскоп. Тези бактерии са прокариотни организми или казано с други думи те имат само една клетка. Затова казваме, че строежът им е по-прост от този на червеите.

Лептоспирозата е зоонозно заболяване.

Бактерията leptospira interrogans е причина за лептоспирозата.

Сложен биологичен цикъл

Дивите бозайници като бобри, лисици и миещи мечки са основните преносители на бактерията leptospira. Предаването на заболяването е лесно и става при контакт на рана или лигавица с урина от заразеното животно.

Този вид контакт може да ви се струва необичаен. Но в тропичните страни плъховете и мишките могат да заразят домашните животни, а те от своя страна да предадат заразата на хората.

Така хората се превръщат в случайни гостоприемници на тази паразитна бактерия. С други думи микроорганизмът не може да продължи развитието си в човека-гостоприемник, но може да го разболее.

Произход на лептоспирозата

Както вече споменахме, шансовете за заразяване с лептоспироза в инфектираните области са доста високи. Причината за това е, че болестта се разпространява чрез урината и може да остане активна във водата или почвата повече от четири седмици.

Според информация публикувана в U.S. National Library of Medicine, хората могат да се заразят с това заболяване, ако имат контакт с вода или почва, съдържащи заразена урина. Същевременно съществува и риска от директен контакт със заразени животни.

След като бактерията влезе в организма ни през лигавиците или повърхностни рани, тя се размножава в различни части на тялото. Накрая се загнездва в черния дроб и бъбреците.

Клинично протичане и симптоми на лептоспирозата

Инкубационният период на това заболяване е между седем до дванадесет дена. По време на този първи етап симптомите на лептоспирозата са сходни с тези на познатата ни настинка. В зависимост от сериозността на инфекцията и серотипа на бактерията, заболяването може да се прояви във времето с по-тежки симптоми.

По-тежките симптоми на лептоспирозата могат да бъдат:

Болестта може да продължи от няколко дена до няколко седмици в зависимост от сериозността на всеки един случай. За да ви успокоим искаме да ви кажем, че повечето болни с тази диагноза не преминават споменатия първи стадий.

В тези случаи симптомите на лептоспироза са леки. А някои болни дори не проявяват симптоми.

Хората със слаба имунна система, възрастните и тези с придружаващи заболявания, могат да развият по-тежки симптоми. Причината за това е, че бактерията има повече свобода, за да се размножава, което затруднява унищожаването й.

Рискови фактори

Вероятно вече си задавате въпроса кои групи са най-изложени на заразяване с тази болест. Отговорът на въпроса ви е хората от бедните страни, които имат достъп до инфектирани води. При тях рискът от заразяване е най-висок.

  • Ако едно заразено животно уринира в източник на вода, това вече е достатъчна причина за разпространение на лептоспирозата. Често големият брой на заразени са съсредоточени в един и същ малък географски район.
  • Наводненията също спомагат разпространението на тази бактерия, тъй като при тях се смесват води от различни източници.
    Лептоспирозата е вид зооноза.

По време на първата фаза на тази инфекция, симптомите на лептоспирозата са сходни с тези на познатата настинка.

Препоръчваме ви да прочетете и: Заразяване с коронавирус: как да го избегнете при пазаруване

Трябва ли да се тревожите, ако имате симптоми на лептоспироза?

По принцип не трябва да се тревожите за лептоспирозата. Вярно е, че тази зоонозна болест е широко разпространена и засяга развиващите се както и развитите страни. Но заболяването се среща най-често в тропическите райони, където контролът над водоизточниците е слаб.

На индивидуално ниво, на по-висок риск са изложени хората отглеждащи диви животни, фермерите и т.н. Но взимайки редица предпазни мерки, тези хора могат да се защитят срещу инфектиране. Бактерията не може да навлезе в организма, без да има контакт на замърсени ръце с лигавиците ни. Можем да се разболеем и ако пием заразена вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.