Какви са ползите от кивито за кожата?

Ползите от кивито за кожата са свързани с предотвратяването на стареенето и петната. Въпреки че има проучвания, които подкрепят тези свойства, все още няма достатъчно изследвания по темата.
Какви са ползите от кивито за кожата?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ползите от кивито са безброй и някои от тях са свързани със здравето на кожата. Този плод съдържа голямо количество витамини, минерали и други вещества с отлични свойства за поддържане на здравия тен.

Голяма част от ползите от кивито произтичат от богатото му съдържание на витамин С. Това обаче не е всичко. Освен това този плод притежава противовъзпалителни и антиоксидантни компоненти.

Най-хубавото е, че този плод има много приятен вкус. В допълнение, това е една от храните, които оглавяват класациите за плътност на хранителните вещества. Това означава, че съдържа голямо количество хранителни вещества на грам.

Свойствата на кивито

Кивито е екзотичен плод от Северен Китай. Известно е още като китайско цариградско грозде.

Има кафява обвивка с малки власинки, а отвътре е наситено зелен цвят. Ароматът и вкусът му са много приятни.

Преди да говорим за ползите от кивито за кожата, нека разгледаме някои от многото му други ползи за здравето:

 • Осигурява витамин К.
 • Засилва имунната система.
 • Допринася за доброто храносмилане.
 • Помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.
 • Допълва диетата по време на бременност, поради високото си съдържание на фолиева киселина.

Ползите от кивито за кожата

Кивито има много ползи. Проучване, проведено през 2013 г., показа, че този плод съдържа антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Следователно спомага здравето на кожата и предотвратява стареенето.

Освен това съдържа някои от най-важните хранителни вещества за здрава кожа:

 • Витамин С: Ограничава увреждането на кожата, причинено от слънчевите лъчи. Той също така насърчава образуването на колаген и предотвратява появата на петна по кожата.
 • Витамин Е: Намалява увреждането от слънцето и се бори с оксидативния стрес, както е посочено от проучване от 2018 г.
 • Полифеноли: Кивито съдържа епигалокатехин галат (EGCG), полифенол, който предпазва от оксидативен стрес и би бил ефективен за предотвратяване на рак на кожата.
 • Лутеин и зеаксантин: Това са две антиоксидантни вещества, които помагат за предотвратяване появата на петна по кожата. Те предпазват от негативното въздействие на слънчевата светлина.
Киви за грижа за кожата.
Кивито е вкусен плод, който лесно става част от диетата ви.

Ползите от кивито за кожата – специфични ползи

В допълнение към горното, изследвания, проведени през 2009 г., показват, че друга полза от кивито за кожата е да помогне за лечение на симптомите на екзема. Това състояние причинява червени петна и сърбеж.

Други предимства включват следното:

 • Помага за намаляване на акнето: Това се дължи на високото съдържание на витамин С.
 • Предотвратява и се бори с бръчките: Кивито е пълно с антиоксиданти, които помагат за противодействие на свободните радикали.
 • Изсветляване на кожата: Друго предимство на кивито е, че предпазва кожата от слънчевите лъчи.
 • Възстановяване на тъканите: Този плод помага за възстановяване на тъканите след нараняване, благодарение на високото си съдържание на калий.
 • Растеж на косата: Високото съдържание на витамин Е е идеално за насърчаване на растежа на косата. Освен това укрепва скалпа и предотвратява косопада.

Възможни рискове

Единственият известен риск за кивито е възможността за алергична реакция. Някои хора са алергични към ензима, съдържащ се в този плод, известен като актидин. Среща се и в ананаса и папаята.

Най-често човек, алергичен към киви, ще развие обриви и копривна треска след контакт с плода. В тежки случаи може да настъпи анафилаксия. Ето защо, ако някой забележи някаква странна реакция при консумация на плода, трябва незабавно да спре да го яде.

Кивито не се препоръчва за хора с камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност, поради високото му съдържание на калий. Всяка нежелана реакция трябва да се консултира с лекар.

Бъбречната функция.
Този плод не се препоръчва за пациенти с бъбречни проблеми.

Последни съвети и препоръки

Има малко или никакви доказателства, че ползите от кивито могат да бъдат получени чрез нанасяне на плода директно върху кожата.

Този плод обаче е част от редица маски за лице. Комбинира се с натурално кисело мляко и овесени ядки за получаването на паста и се нанася върху лицето. Обикновено сместа се държи за 10 минути, за да се възползвате от предимствата на плода.

На теория кивито придава по-голяма еластичност на кожата и стимулира производството на колаген. Може да се прилага и върху скалпа.

Смята се, че най-големите ползи от кивито за кожата се получават от директната консумация на плода, като част от балансирана диета. Възможно е някои козметични продукти, направени от киви, също да са ефективни, но няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.
 • Souyoul SA, Saussy KP, Lupo MP. Nutraceuticals: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2018 Mar;8(1):5-16. doi: 10.1007/s13555-018-0221-x. Epub 2018 Feb 6. PMID: 29411317; PMCID: PMC5825326.
 • Díaz Flores, J. (2009). Optimización de extracción y análisis de la capacidad antioxidante de la piel de kiwi.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.