Как ефикасно да отстраним мазолите

Смесете 1 чаена лъжица суха лайка със сока на 1 лимон и 1 скилидка счукан чесън, нанесете върху засегнатата област, оставете да престои в продължение на 20 минути и изплакнете с топла вода
Как ефикасно да отстраним мазолите

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мазолите са твърди петна, които обикновено се появяват на пръстите и други части на краката. Този проблем възниква, когато се упражнява твърде много триене или натиск върху краката или ръцетe. Триенето инициира защитен механизъм, при който кожата се опитва да се предпази от образуването на мехури или рани, можещи да се инфектират. Въпреки че в началото мазолите не причиняват болка или дразнене, с течение на времето те могат да станат болезнени и да направят ходенето и другите ежедневни дейности много трудни. Днес ще поговорим за това, как да отстраним мазолите по естествен път.

В опит да намалят грозния вид на сухата, дебела кожа много хора правят грешката да откъснат или цепнат мазола. Това може да бъде много болезнено, да отвори кожата за инфекции и – съответно – да влоши проблема. Именно поради тази причина трябва да търсим други алтернативи да отстраним мазолите и да сме много търпеливи по време на този процес.

Въпреки че съществува голямо разнообразие от домашни лечебни средства, които могат да помогнат да отстраним мазолите естествено, в случая на хора с диабет или други заболявания, потискащи кръвообращението, се препоръчва консултация с лекар.

За тези от вас, които не страдат от никакви проблеми с използването на домашни лечения – не пропускайте следните съвети и лечебни средства за премахване на мазоли.

Как да предотвратим и отстраним мазолите естествено – съвети:

предотвратете мазолите
  • Сменете всички обувки, които дразнят краката ви. Това е първото нещо, което може да направите, за да предотвратите мазолите. Често това са прекалено тесни обувки, особено в областта на петата, което кара този вид увреждане да се появи. Ако не се сменят, ще бъде трудно да отстраните мазолите изцяло. Доколкото е възможно, трябва да се носят обувки, които са удобни и оставят въздушния поток свободен. Трябва и да се опитате да носите чорапи, когато носите обувки със затворени пръсти.
  • Пазете кожата на краката чиста и суха през цялото време. Ако сте човек, който страда от потни крака, не забравяйте да използвате антиперспирант и чорапи.
  • След труден ден пригответе баня за краката с малко топла вода и течен сапун. Оставете краката да киснат в продължение на 10 минути и ще почувствате облекчение.

Натурални методи, чрез които да отстраним мазолите

Пемза

За да започнете това лечение, трябва да накиснете краката в топла вода за 20 минути. След това използвайте пемза, за да изстържете мазолите чрез движение на камъка от едната страна към другата.

Изплаквайте камъка и краката периодично, за да отстраните малките остатъци. Те се натрупват по време на остъргването на мазолите. Продължавайте да стържете толкова дълго, колкото е необходимо. Трябва да стигнете повърхността на кожата.

Внимавайте да не засегнете слой здрава кожа. Когато краката станат розови и видите разлика в мазолите, може да спрете.

Лечение с чесън и лимон

лечение с чесън и лимон

Това лечение с чесън и лимон може да помогне да премахнете мъртвите клетки на кожата, които са се натрупали в мазолите. В същото време ще ги омекотите, за да улесните тяхното отстраняване.

Единственото, което трябва да направите, е да смесите 1 чаена лъжица суха лайка със сока на 1 лимон и 1 скилидка счукан чесън. Нанесете сместа върху засегнатата област. Оставете да престои в продължение на 20 минути и след това изплакнете с топла вода.

Натриев бикарбонат (сода за хляб)

Содата за хляб е евтин за закупуване продукт. Той с ъщо е идеален за премахването на тези дразнещи и болезнени мазоли.

Просто разтворете 3 супени лъжици сода за хляб в топла вода и накиснете краката в разтвора за 30 минути.

Лечение с лук, лимон и сол

лук против мазолите

Това лечение помага за премахване на бактериите и мъртвите кожни клетки. Те може да са се натрупали в мазола. Лимонът и лукът осигуряват дълбоко прочистване на кожата, за да я омекотят. Солта помага за натурално ексфолиране.

Вижте и: Домашно лечение с кисело мляко и оцет за премахване на мазолите по краката

Просто нарежете парче лук и го поставете върху мазола. След това добавете няколко капки лимонов сок и сол. Покрийте го с бинт или лепенка, за да го задържите върху мазола през нощта, а след това повтаряйте процедурата всяка вечер.

Лечение с домати

Друг начин да омекотите и премахнете мазолите естествено е чрез използването на свойствата на доматите. Те ще помогнат за омекотяване на твърдия мазол. От друга страна,  ще го направят по-лесен за отстраняване.

Трябва само да извлечете пулпата от домата и да я приложите директно върху засегнатото място. След това покрийте с превръзка и оставете да престои цяла нощ. Повтаряйте процедурата всеки ден, точно преди лягане.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.