Как да укротим непослушната коса с естествени средства

Смесете 1 чаша кисело мляко с пасираната вътрешност на 1 голяма краставица, нанесете и оставете да действа около час и половина
Как да укротим непослушната коса с естествени средства

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Хората с непослушна коса знаят от опит, какво изпитание е да се справят с нея – особено когато навън е влажно и мокро. Разбира се, в магазинната мрежа можете да откриете безброй продукти за укротяване на непослушната коса, но какво налага да прибягвате до такъв тип продукти?

Можете да се доверите и да извлечете ползи от 100% натурални продукти и рецепти, които с лекота можете да приготвите у дома. Ще откриете няколко такива рецепти в следващите редове.

Косата се начупва поради няколко причини. Най-често “непослушността” е резултат от прекалена сухота или дефицит на хидратация. Сред останалите причини срещаме термален стрес – особено през горещините, прекомерната употреба на бои или пък, чисто и просто, косата ви по принцип е суха.

Домашни средства за справяне с непослушната коса

 • Намачкайте 1 зрял банан и добавете към него 1 супена лъжица лимонов сок и 1 супена лъжица слънчогледово олио

Смесете добре, след което нанесете върху косата. Оставете маската да подейства час и половина. След това изплакнете добре, като пропуснете употребата на сешоар. Оставете косата да се изсуши от температурата на въздуха в стаята.

 • Смесете 1/4 чаша зехтин с едно сурово яйце

Нанесете получената смес по косата си, като предварително сте я измили. Оставете сместа да действа 1/2 час, след което отново измийте, както обичайно.

Зехтинът представляват отличен натурален продукт, който хидратира косата, а яйцата, на свой ред, съдържат лецитин – аминокиселина, използвана за възстановяване на увредената коса и стимулирането на образуването на нови клетки.

укротете непослушната коса със зехтин и яйце
 • Намачкайте 1 зрял банан

Същото направете и с вътрешността на едно авокадо. Смесете пюретата. Получената паста нанесете върху предварително навлажнена коса. Оставете да действа 20-30 минути, след това изплакнете.

Бананите съдържат много антиоксиданти, които възстановяват косата. Авокадото, на свой ред, съдържа мастни киселини, които снабдяват косата с ценни хранителни вещества.

 • Смесете 1 чаша майонеза (купешка или домашно приготвена) с 1/2 авокадо

Нанасете получената маска върху косата си я оставете да действа поне час и половина. Увийте главата си в навлажнена кърпа, като отгоре допълнително сложите найлонова торба или шапка. След това измийте косата си, както обикновено.

 • Ако искате да укротите непослушната коса, втрийте едно сурово яйце в нея

Масажирайте внимателно скалпа и всички зони, където тя се държи неконтролируемо. Оставете яйцето да подейства 15 минути, преди да измийте с шампоан и балсам.

укротете непослушната коса със сурово яйце
 • Смесете 1 и 1/2 чаша ябълков оцет с 1 л. вода

Раздрусайте добре. Нанесете получената смес върху суха коса. Оставете да подейства известно време, след което измийте, както обичайно. Това натурално средство не само ще укроти непослушната коса, но и ще я дари с блясък.

 • Използвайте обикновено или етерично масло по избор, например кокосово или бадемово

Те снабдяват косата с ценни хранителни вещества, като едновременно с това я даряват с приятен аромат. Измийте косата си, както обичайно правите. След това, докато е полумокра, капнете няколко капки масло върху нея и скалпа.

Зехтинът е друг продукт, който идва на помощ. Напълно възможно е този съюзник в укротяването на непослушната коса да ви е чакал на рафта, а вие да не сте знаели за свойствата му. Това, което го отличава от етеричните масла, е, че няма да придаде на косата ви приятен аромат.

 • Използвайте 1 супена лъжица чист пчелен мед

Добре го затоплете в ръцете си и намажете цялата си коса. Пчелният мед представлява страхотен натурален балсам и освен това мирише апетитно. Можете да го смесите с етерично масло и да го нанесете върху косата си. Оставете да подейства 10 минути. В края на процедурата изплакнете косата си със студена вода и измийте, както обичайно.

 • Знаехте ли, че газираната вода може да укроти косата ви?

След като измиете добре косата си, изплакнете я с топла газирана вода.

укротете непослушната коса с газирана вода
 • Смесете 1 чаша кисело мляко с пасираната вътрешност на 1 голяма краставица

Нанесете получената смес върху косата си. Оставете я да действа около час и половина. Изплакнете с топла вода, като внимателно прокарвате пръсти през косата си.

 • Смесете 1 чаша кокосово мляко, 2 супени лъжици мед и 1 супена лъжица зехтин

Добавете намачканата вътрешност на едно авокадо. Тази маска е изключително подранваща косата – щом я нанесете, оставете я да действа 1/2 час, преди да я отмиете добре. След това изкъпете косата, както обичайно правите.

 • Смесете консерва кокосово мляко с 4 супени лъжици лимонов сок

Косата ви трябва да е суха и чиста. Нанесете маската и увийте главата си с шапка за къпане. Постойте така поне 1 час, за да позволите на активните съставки да окажат благотворния си ефект.

Докато маската действа, чувствайте се свободни да отхвърлите някоя домакинска работа. След това измийте косата си с обикновен шампоан и балсам. Повтаряйте процедурата 2 пъти седмично.

 • Добавете 1 супена лъжица зехтин към 1 супена лъжица от любимия си балсам

Можете да повтаряте тази процедура всеки път, когато миете косата си.

укротете непослушната коса със зехтин и балсам

Как да се предпазим от непослушната коса – съвети

 • Избийте висококачествени продукти за коса – не пестете пари, когато става дума за качество. Някои продукти на пазара са специално създадени за чуплива коса. Съветваме ви да избягвате тези от тях, които съдържат алкохол.
 • Винаги измийте косата си с топла или студена коса – никога с гореща, тъй като тя провокира изсушаване.
 • След измиване се уверете, че добре сте подсушили косата си с кърпа. Нанесете овлажняващ крем, преди да се срешете. След това й позволете да изсъхне.
 • Препоръчително е да ограничите употребата на аксесоари като шноли и ластици, тъй като те увреждат косата и я накъсват. Освен това е желателно да не я стилизирате твърде усърдно. Винаги спете с пусната коса.
 • Най-добре е да използвате дървен гребен, тъй като пластмасовите и металните създават статично електричество.
 • Избягвайте използването на накъдрящи маши или сешоари. Ако се налага употребата на сешоар, използвайте го пестеливо и винаги на достатъчно разстояние от скалпа си.
 • Опитайте се да не миете косата си всеки ден, тъй като по този начин отваряте порите и предизвиквате начупване. Разбира се, препоръчително е да миете тялото си всеки ден, но ви съветваме да устоявате на изкушението да измиете и косата си. Стремете се да я миете на всеки 2 дни.

Надяваме се, че сме ви били от полза. Вярваме, че натуралните средства за укротяване на непослушната коса ще се окажат добре дошли в ежедневните ви практики и ще направят грижата за нея по-лесна и приятна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sinclair, R. D. (2007). Healthy hair: What is it? In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/sj.jidsymp.5650046
 • The Hallstar Company. (2016). Frizz ­ Off Conditioner. Formulation.
 • Ozgirgin, S. (2014). New Approach for Quantification of Hair Frizz. Dow Corning Beauty Care Business.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.