Справяне с мазолите по естествен път

Смесете 1 супена лъжица ябълков оцет с 1/8 чаша олио, втрийте получената смес и завършете с масаж с бадемово масло
Справяне с мазолите по естествен път

Последна актуализация: 06 декември, 2018

Мазолите са болезнени и често създават неудобство в най-неудачния момент, понякога дори да пречат на извършването на елементарни ежедневни задачи. В тази статия открийте природни методи за справяне с мазолите. В повечето случаи те се дължат на липсата на адекватна грижа за стъпалата. В следващите редове ще ви дадем няколко полезни съвета за грижа за стъпалата и за справяне с мазолите по естествен път.

Мазолите: Какво трябва да знаем за тях

Защо се появяват мазолите? Като естествен отговор на натиск или повторящо се триене в съответната зона от стъпалото. Най-често причина за появата на мазол са неудобните обувки.

Мазолите обаче могат да се появят и по ръцете, ако използвате продължително време някакъв инструмент. И все пак, сред най-неприятните са тези, които се появяват по стъпалата – те предизвикват болка и пречат да стъпваме и ходим нормално.

мазолите, какво трябва да знаем за тях

Обикновено мазолите са големи, като могат да достигнат дължина от 2,5 см. Представляват удебелен слой мъртва кожа и се появяват отстрани на палеца на крака или под стъпалото.

Добрата новина е, че какъвто и да е случаят, за него има решение. Как? С помощта на изпитани във времето домашни средства, за справяне с мазолите по естествен път.

Домашни средства срещу за справяне с мазолите:

 • Лук

Нежно почистете с пемза стъпалата си, след като предварително сте омекотили кожата си по време на душ. Кожата задължително трябва да е чиста и подсушена. Използвайте лукова глава, разрязана на две. Обтрийте мазолите с лука. Накрая втрийте няколко капки масло от арника.

 • Смесете добре намачкана скилидка чесън със зехтин.

Получената смес нанесете върху мазола. Така ще направите кожата си мека, а самият мазол ще стане по-малък. Покрийте го с кърпа и оставете така за цялата нощ.

 • Направете паста от 5-6 хапчета аспирин и по 1 супена лъжица лимонов сок и вода.

Получената смес втрийте в мазола и покрийте с гореща кърпа за 10 минути. Топлината ще позволи на пастата да проникне в дълбочината на кожата и ще го омекоти. След това използвайте пемза, за да се отървете от мъртвата кожа по-лесно.

борба с мазолите
 • Накиснете няколко листа от праз в малко винен оцет за 24 часа.

Наложете ги върху мазола. Оставете ги да действат 20 минути. Следващата стъпка изисква с помощта на подходящ инструмент да почистите мъртвата кожа. Дезифенкцирайте с алкохол.

 • Справяне с мазолите чрез невен

Нанесете паста от листа от невен. Повтаряйте тази процедура няколко пъти на ден. Ще забележите, че мазолът ще стане мек. Невенът притежава свойството да въздейства и противовъзпалително.

 • Справяне с мазолите чрез масло от лайка

Накиснете краката си за 10 минути в отвара, приготвена от 4 капки масло от лайка и 1 литър вода. Уверете се, че водата е топла и дръжте стъпалата си потопени, докато вече не е. След това нанесете слой вазелин върху мазола и обуйте памучни чорапи.

 • Накиснете хлебни трохи в ябълков оцет.

Оставете ги да престоят така 2 дни. Използвайте носна кърпа, за да направите бандаж около мазола. В продължение на 3 вечери подред правете компреси. Преди това ви съветваме да накиснете краката си в легенче с топла вода. Така ще омекотите мазола и ще го направите по-лесен за отстраняване.

ябълков оцет срещу мазолите
 • Необходима ви е прясна смокиня.

Разрежете я и извадете пулпата. Сложете пулпата върху мазола преди заспиване. Прикрепете вътрешността на плода с помощта на памучна материя. Премахнете компреса с топла до гореща вода чак на сутринта. Изчакайте половин час и премахнете мъртвата кожа с пемза.

 • Измийте и смелете 40 гр. листа от спанак.

Направете компрес и наложете спаначената смес върху засегнатата зона. Оставете да подейства 20 минути, след което премахнете. Повтаряйте процедурата няколко пъти в продължение на дни (максимум 1 седмица). Целта е да почувствате мазола все по-мек.

 • Направете на паста шепа листа от праз.

Добавете към тях 1 супена лъжица ябълков оцет. Нанесете получената смес върху мазола или върху суха кожа. Оставете да изсъхне, след което използвайте пемза за отстраняването на мъртвата кожа.

 • Накиснете стъпалата си в топла вода за 10 минути (докато водата се охлади).

Наложете върху проблемната зона паста от 1 супена лъжица сода за хляб и вода. Натискайте, докато втривате пастата. Накрая отново третирайте мъртвата кожа с пемза.

 • Обелете един ананас.

Наложете резен от кожата на плода върху мазола с меката част, насочена към кожата. Закрепете го на мястото с помощта на бандаж и оставете да действа цяла нощ. На сутринта потопете краката си във вода за 10 минути. Повторете процедурата няколко пъти, докато мазолът стане лесен за отстраняване. Ще са ви нужни поне 4 процедури, преди успешно да премахнете мъртвата кожа.

 • Смесете 1 супена лъжица ябълков оцет с 1/8 чаша олио.

Силно втрийте получената смес в мазола. След това с помощта на пемза остранете мъртвата кожа. Завършете процедурата с масаж с бадемово масло.

 • Втривайте рициново масло в мазола всеки ден в продължение на 2 седмици.

Третирайте още с кора от лимон и 1 резен пресен домат, които налагате върху мазола. Покрийте с бандаж. Соковете на лимона и домата ще омекотят втвърдената кожа.

 • Стрийте скилидка чесън и смесете с 1 супена лъжица бръшлян, докато получите сок.

Потопете марля в него, която след това наложете върху мазола. Покрийте с подходяща памучна кърпа и оставете да действа за през нощта. Повтаряйте процедурата всеки ден, докато кожата напълно възвърне предишната си мекота.

 • Вземете няколко стебла и цветове от мента.

Измийте ги добре. Стрийте ги, докато не получите паста, и втривайте редовно в мазола. За по-лесно можете да използвате пасатор. Друг вариант на същата процедура използва за основа невен.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.