Как да се предпазим от и да излекуваме херпес

Нанесете няколко капки от маслото върху памучен тампон и наложете върху херпеса. Това средство успокоява и намалява дискомфорта.
Как да се предпазим от и да излекуваме херпес

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Първо започвате да усещате онова характерно изтръпване или сърбеж върху устната. Поглеждате в огледалото, но не виждате нищо. След само няколко дни сърбежът вече е по-силен и осъзнавате, че сте се сдобили с херпес.

Херпесният вирус, който лесно се разпространява, но трудно се лекува, може да бъде избегнат. Въпросът е, че щом се заразите с него, трябва да положите усилия, за да му попречите да се развие до херпес. Открийте как в следващите редове.

Ключът е в силната имунна система

Херпесите се появяват в резултат от херпесни вируси по 2 начина:

  • Уста в уста (чрез целувка)
  • Употреба на замърсени предмети (четки за зъби, стъклени изделия, грим)

Щом сте се заразили веднъж, вирусът ще остане в тялото завинаги. Но не се притеснявайте! Той може да остане латентен и никога да не се прояви като херпес. За целта трябва да се погрижите имунната система да е силна.

Ако сте се заразили с вируса, вероятно за това е допринесла вече отслабената имунна система. Вирусът е успял да постъпи в тялото и ще остане в него.

Ако искате да избегнете дискомфорта от нов херпес, трябва да започнете да се грижите по-ефикасно за имунната система. Как? Като спазвате здравословна диета и тренирате редовно.

Сред причините за появата на херпеси са:

  • Стрес
  • Излагане на слънчева светлина
  • Недоспиване

Лечение за предпазване от херпес

Не съществуват много домашни средства за третиране на херпеси, тъй като по принцип знаем съвсем малко за същността на вируса. Въпреки това много хора са успели да кажат “сбогом” на херпесите благодарение на използването на натурални средства. Готови ли сте да научите повече за тях и как можете да ги приложите?

Лед

Това натурално средство е едно от най-популярните за лечение на херпес. От вас се изисква да вземете едно парче лед и да го наложите върху херпеса.

Задръжте така 10 минути или докато кубчето лед не се стопи напълно. Повторете процедурата след 2 часа.

Ледът ще тушира възпалението и ще облекчи болката. Това средство действа при херпеси, които са все още затворени. Ако раната е отворена, трябва да знаете, че това е най-активният период, в който вирусът се разпространява лесно.

Горещи компреси

В случай на херпес използвайте горещи компреси

Използвайте това средство по време на втория етап от развитието на херпеса – когато вече е отворен. Задължително избягвайте контакт с друг човек – партньор, роднина или дете – по време на този етап. Рискът да заразите околните е висок.

Препоръчваме добре да държите далеч личните си продукти за здраве и козметиката от други хора. Опитайте се да използвате следните горещи компреси върху засегнатата устна:

  • Току-що изгладена хавлия
  • Кърпа, напоена с гореща вода

Чаени торбички

Това е още едно натурално средство, което можете да използвате, когато херпесът започне да се отваря. Необходима е вече употребена торбичка чай – например, след като сте приготвили любимия си чай, просто запазете торбичката. Оставете я добре да се отцеди. Отделете 1 минута, за да се охлади (нали не искате да изгорите кожата си).

Наложете чаената торбичка върху херпеса. Приложете лек натиск. Махнете торбичката, когато усетите, че вече е студена. След 2 часа повторете процедурата.

Етерични масла

Етерични масла срещу херпес

Можете да изберете между мента и лимон – това са най-ефикасните етерични масла при херпес. Добрата новина е, че всякакво етерично масло, с което разполагате у дома, ще свърши работа.

Нанесете няколко капки от маслото върху памучен тампон и наложете върху херпеса. Това средство успокоява и намалява дискомфорта.

Захар

Трябва да знаете, че това средство може да предизвиква бодежи, но все пак е твърде ефикасно, за да се отказвате от него. Сложете няколко зърна захар върху херпеса. Те ще го изсушат и ще редуцират болката; също така ще елиминират бактериите.

Билки

При херпес - наложите го с билки

Разполагате с 2 варианта: вътрешна и външна употреба. В първия случай можете да приготвите билков чай, а във втория – да наложите билките директно върху херпеса. Най-ефикасните билки са:

Консумацията на чай, приготвен от тези билки, ще засили имунната система и ще се бори с вируса, правейки тялото по-издръжливо срещу микроорганизмите, които провокират заболяването.

Ако решите да използвате билките външно, пригответе билков чай, както обикновено правите. След това потопете памучен тампон в него и наложете върху херпеса. Това средство ще го изсуши по-бързо от всяко друго.

Морска сол

Морска сол срещу херпес

Това е най-мощната процедура от всички изброени дотук. Ако вече сте я прилагали, тогава знаете за какво говорим. Трябва обаче да сте доста издръжливи…

Усилията си заслужават. Пред вас има 3 опции:

Сол и вода

Смесете 1 супена лъжица морска сол с няколко капки вода. Трябва да оформите паста. Нанесете я върху херпеса с помощта на памучен тампон. Оставете пастата да действа възможно най-дълго време. Изплакнете с топла вода. Повтаряйте тази процедура 3 пъти дневно.

Сол и паста за зъби

Вместо да смесите морската сол с вода, сложете малко от нея в пастата за зъби. След това нанесете малко от получената смес върху херпеса и оставете да действа цяла нощ. Изплакнете на сутринта.

Сол и лимон

Необходимо ви е малко парче лимон. Поръсете го със сол. След това наложете лимона върху херпеса, като използвате лек натиск. Задръжте така. Ще почувствате болка. Повтаряйте тази процедура 2 пъти дневно.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dadwal, S. S., & Ito, J. I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition. https://doi.org/10.1002/9781118416426.ch88

  • Chi, C. C., Wang, S. H., Delamere, F. M., Wojnarowska, F., Peters, M. C., & Kanjirath, P. P. (2015). Interventions for prevention of herpes simplex labialis (cold sores on the lips). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010095.pub2

  • Bodsworth, N. (2008). Cold sores. Pharmacy News.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.