Как да се преборите с целулита, като ядете здравословна диета

Увеличете консумацията на джинджифил и пикантните храни. Те повишават телесната температура и ускоряват метаболизма.
Как да се преборите с целулита, като ядете здравословна диета

Последна актуализация: 01 декември, 2018

Борбата с целулита е целта и кошмара на всяка жена, независимо от нейната възраст, тегло или фигура.

Докато някои мислят, че само хората с наднормено тегло страдат от него, истината е, че това е проблем, който засяга и слабите жени.

Тук ще ви кажем защо е важно да се храните здравословно, ако искате да намалите или елиминирате изцяло целулита.

Съвети за борба с целулита чрез вашата диета

Вашата диета и здрава кожа вървят ръка за ръка.

Ако сте забелязали първите признаци на целулит или искате да направите тези малки гънки, които са се образували върху бедрата или задните части по-малко забележими, е важно да следвате този съвет:

  • Пийте 8 чаши вода на ден.
  • Яжте храни с високо съдържание на фибри, калий и витамин С.
  • Правете прочистване за една седмица.
  • Яжте диета, богата на протеини и ниско съдържание на въглехидрати и мазнини.
  • Правете физически упражнения няколко пъти седмично.
  • Яжте сурови плодове и зеленчуци.
  • Ограничете консумацията на сол, сода, алкохол и кафе.

Пробвайте антицелулитна диета

Преборете се с целулита с антицелулитна диета

Планът за хранене за борба с целулита има и други цели, като контролиране на въглехидратите, мазнините и захарта, които се натрупват в съединителната тъкан.

Тази антицелулитна диета ограничава храните, които са вредни за вас и може да ви помогне да загубите около 10 килограма за два месеца без риск за вашето здраве.

Типичен ден с тази диета включва следните храни:

  • Закуска: 1 чаша (250 мл.) билков чай, две филийки пълнозърнест хляб с нискомаслено кремообразно сирене и 200 мл. портокалов сок.
  • В средата на сутринта: ябълка или кисело мляко.
  • Обяд: салата от риба тон с домат, целина, маруля, моркови и лук.
  • Лека закуска: чаша чай (250 мл.) с оризови крекери, покрити с нискомаслено кремообразно сирене.
  • Вечеря: две филета от риба треска със зелен фасул и печен картоф.

Храни, които се борят с целулита

По принцип трябва да добавим четири групи храни към нашата диета, ако искаме да се борим с целулита, като в същото време подобряваме общото ни здравословно състояние:

1. Храни, които стимулират лимфната система

Храни, които се борят с целулита

Това са храни с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий. Те помагат на тялото ви да елиминира излишните течности и токсини чрез урината и потта.

Няколко примера:

  • Брюкселско зеле
  • Пъпеш
  • Картофи
  • Моркови
  • Банани

2. Нискокалорични храни

Тези храни са подходящи за отслабване, защото съдържат минимални калории. Те обаче осигуряват на организма изобилие от витамини, минерали и други хранителни вещества, от които се нуждае, за да е пълно с енергия.

Няколко примера:

  • Зеленчуци
  • Плодове
  • Бобови растения

3. Натурални слабителни

ядките се борят с целулита

Храните, които предотвратяват запек са много полезни в борбата с целулита. Те помагат да се отървете от натрупаните токсини и да се чувствате сити поради съдържанието на фибри.

Няколко примера:

  • Овес
  • Круши
  • Кайсии
  • Семена
  • Ядки

4. Детоксикатори за черния дроб

Те отговарят за прочистването на черния дроб и за подпомагането на функционирането му: филтрация и детоксикация на тялото ви.

Ако този орган не работи правилно, мазнините лесно се натрупват в определени части на тялото.

Няколко примера:

  • Чесън
  • Лук
  • Ябълки
  • Артишок

Храни, които ще ви помогнат да кажете сбогом на целулита

Диетата несъмнено е от съществено значение, за да се отървем от целулита. Затова препоръчваме да ядете следните храни за ефективно намаляване на целулита и да изглеждате чудесно.

1. Слънчогледови семена

слънчогледови семки за борба с целулита

Те съдържат големи количества хранителни вещества като витамини В6 и Е, селен, цинк и калий. Всички те подсилват и възстановяват съединителната тъкан, като същевременно действат като естествен диуретик.

Препоръчваме да ги ядете умерено, тъй като докато са засищащи, в същото време са с високо съдържание на калории.

2. Джинджифил

Едно от свойствата на този корен е, че повишава телесната температура (процес, известен като термогенеза).

Джинджифилът също ускорява метаболизма, допринася за отслабването, подобрява храносмилането и потиска апетита.

3. Лют пипер

Лютият червен пипер е ефективен инструмент за борба с целулита.

Пикантните храни като чили и лют червен пипер са ефективен инструмент за борба с целулита.

Подобно на джинджифила, те повишават температурата на тялото и му помагат да изгаря мазнините, включително тези, натрупани в задните части.

4. Яйца

По-точно казано, белтъка на яйцето. Този отличен източник на протеини не съдържа почти никакви мазнини или калории.

Жълтъкът може да е с високо съдържание на калории, но съдържа минерали като цинк и желязо.

С други думи можете да консумирате цяло твърдо сварено яйце два или три пъти седмично.

5. Ечемик

преборете се с целулита чрез консумация на ечемик

Това зърно е идеално за отслабване и загуба на целулита, тъй като е с ниско съдържание на калории и също с по-нисък гликемичен индекс, отколкото всяко друго зърно.

Ечемикът помага за безпокойството, което ще ви предпази да ядете, когато не сте гладни и дава на тялото ви добър енергиен заряд.

6. Розмарин

Тази билка, която придава на вашата храна специален вкус, също е полезна за тялото ви:

Стимулира кръвообращението.

Подобрява храносмилането на мазнините.

Пречи на токсините да се натрупват под тъканите.

Всичко това се дължи на растителен полифенол, наречен розмаринова киселина. Това е вещество, което ви предпазва от свободните радикали. И ако това не е достатъчно, розмаринът също така помага на синтеза на еластин и колаген.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alissa EM, Ferns GA. Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1950-1962.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.
  • Chmielewski J, Carmody JB. Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens (Greenwich). 2017 Sep;19(9):904-909

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.