Как да се отървете от слепите пъпки

Въпреки че са познати като слепи пъпки, в действителност това са подкожни или вътрешни пъпки. В следващите редове ще ви разкажем повече за тях и как да ги лекувате.
Как да се отървете от слепите пъпки
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 19 февруари, 2023

Слепите пъпки причиняват възпаление на кожата и следователно зачервяване и дискомфорт. Това са възпалени пори, които за разлика от нормалните пъпки се премахват по-трудно.

Първото нещо, което трябва да направите, когато имате една или повече слепи пъпки, е да не стискате областта; това действие може да бъде изключително контрапродуктивно, тъй като може да направи пъпките още по-възпалени, а инфекцията по-сериозна.

Лечение на слепите пъпки

1. Измийте лицето си

За да започнете да лекувате слепите пъпки, е важно първо да измиете лицето си с вода и добър антибактериален сапун. Това ще премахне всички видове външни замърсявания от кожата като пот, излишна мазнина и дори определени бактерии.

2. Използвайте пара за справяне със слепите пъпки

За да помогнете на порите да се отворят и да образуват глава на пъпката, най-добре е да използвате парата от гореща вода. Просто поставете тенджера с вода да заври и след това придвижете лицето си към нея на разумно разстояние, като поставите кърпа върху главата си, за да увеличите ефекта на „сауна“.

Можете също така да помогнете на порите да се отворят с помощта на изпарител. Много естетични и дерматологични центрове предлагат, като част от услугата си за почистване, това устройство, което изпуска гореща пара върху лицето за фиксиран период от време.

Друг начин да помогнете за образуването на връх на пъпка е да приложите горещ компрес върху кожата. Трябва да се отбележи, че не трябва да бързате, за да получите добри резултати.

За предпочитане е постепенно да прилагате кратки сесии на топлина и пара, вместо да се опитвате да ускорите процеса и в крайна сметка да навредите на кожата.

3. Ексфолиация

След като главата на пъпката е добре оформена, не я стискайте, за да излезе гнойта. С помощта на пара, тя трябва да излезе сама. Разбира се, почистването на остатъците трябва да се направи веднага щом се появи гнойта, тъй като това ще предотврати повторното й запушване.

След като порите са почистени, можете да продължите с нежно ексфолиране. Това ще помогне за премахване на замърсяванията и мъртвите кожни клетки.

4. Нанесете сода за хляб за справяне със слепите пъпки

Знаете ли, че содата за хляб е едно от най-ефективните средства за премахване на слепите пъпки? Това съединение абсорбира излишната мазнина и помага за премахване на замърсяванията от кожата.

Всичко, което трябва да направите, е да направите паста от равни части сода за хляб и вода и след това да я нанесете върху засегнатата област. След като се нанесе, оставете я там за около 20 минути и след това я отстранете с топла вода.

5. Нанесете компрес с лед

След като слепите пъпки бъдат премахнати, нанесете компрес с лед, за да помогнете в борбата с възпалението. Не забравяйте да увиете компреса в кърпа, за да избегнете изгаряне на кожата при контакт.

Препоръчително е да приложите компреса с лед за около 10 минути, след това да си починете за около 20 минути, преди да го приложите отново върху слепите пъпки. По този начин ще избегнете прекомерното излагане на зоната на студ.

Маска за слепите пъпки

Следната маска е много ефективна за освежаване, почистване и овлажняване на кожата в дълбочина. Съдържаща масло от чаено дърво, мощно антибактериално средство, тази маска помага в борбата с излишното омазняване и следователно със замърсяванията. За да я приготвите ще ви трябва следното:

Съставки

  • ½ краставица
  • ¼ чаша нарязан кориандър
  • 2 супени лъжици масло от чаено дърво
  • Прясна вода (достатъчно количество)

Процедура

  • Измийте и нарежете половин краставица.
  • След това поставете резените краставица в блендера заедно с малко прясна вода. Добавете също 2 супени лъжици масло от чаено дърво и кориандър.
  • Блендирайте всичко за няколко минути, докато получите нещо като гладка паста, без бучки.
  • Изсипете пастата в бурканче и я приберете в хладилника за около час.
  • Нанесете върху кожата и оставете да действа 20 минути.
  • Изплакнете с антибактериален сапун и студена вода.

Отидете при вашия дерматолог

Ако имате една или повече слепи пъпки, които не изчезват с това лечение, препоръчително е да отидете при вашия дерматолог за по-задълбочен преглед и лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.