Как да съхранявате чушки, лук и домати по-дълго в хладилника
Съхраняването на храна в хладилника у дома е идеален начин да я запазите в добро състояние. Ето защо има различни начини за съхранение на чушки, лук и домати, които са три от най-често използваните продукти в кухнята.
Те добавят вкус, цвят и хранителни вещества към нашите ястия, но също така могат да се развалят, ако не се съхраняват правилно. Ако търсите съвети как да ги съхранявате, цели или нарязани, в хладилника или във фризера, попаднахте на правилната статия. научете всичко по темата в следващите редове!
Как да запазим вкуса и свежестта на чушките в хладилника
Чушките са добър източник на витамин С, антиоксиданти и фибри. Ако скоро ще ги консумираме, може да ги съхраняваме цели в чекмеджето за зеленчуци на хладилника, без да ги почистваме или режем. Така ще запазят свежестта си за една-две седмици.
Ако имаме рязани или печени чушки, можем да ги съхраняваме в съд с капак или в затварящ се найлонов плик. Така ще издържат до пет дни в хладилника.
Друг вариант е да замразите чушките, независимо дали са сурови или печени. Трябва да ги измием, подсушим, почистим от семките и нарежем на парчета. След това ги нареждаме в съд и ги прибираме във фризера за няколко часа. Когато замръзнат, ги прехвърлете в торба или контейнер и ги съхранявайте до 12 месеца.
Според изследване цели чушки, съхранявани в хладилник при 7 °C в продължение на 21 дни, запазват съдържанието на витамин С, каротеноиди и фенолни съединения, осигуряващи им антиоксидантния потенциал, почти непокътнати.
Следвайте тези съвети, за да не се провалите при консервирането на чушки:
- Избягвайте да съхранявате чушки близо до плодове, които произвеждат етилен, като ябълки или банани, тъй като този газ ускорява узряването и развалянето на зеленчуците.
- Ако искате да консервирате чушки в оцет, можете да следвате следната рецепта: измийте и подсушете чушките, нарежете ги на ивици и ги сложете в стерилизиран стъклен буркан. Добавете смес от оцет, вода, сол, захар, чесън и подправки на вкус. Покрийте буркана и го оставете да престои на хладно и тъмно място поне един месец преди консумация.
- Ако искате да приготвите сушени чушки, можете да използвате електрически дехидратор, фурна или слънце. Измийте и подсушете чушките, почистете ги от семките и ги нарежете на ситно. Разстелете ги в тава и ги подсушете по избрания от вас метод, докато станат хрупкави.
По-добре ли е чушките да се съхраняват цели или нарязани в хладилника?
Зависи колко дълго ще ги използвате. Ако ще ги използвате след няколко дни, по-добре ги оставете цели, за да не загубят влагата или вкуса си. Ако ще отнеме повече време или ако имате нужда само от част от чушката, можете да я нарежете и съхранявате в херметически затворен контейнер или затваряща се торбичка.
Какво да направите, ако чушките омекнат или се набръчкат?
Меките или набръчкани чушки показват, че са загубили вода и свежест. Най-добре е да ги консумирате възможно най-бързо или да ги използвате, за да приготвите рецепта, например за пържени чушки със сос или сметана.
Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: 9 съвета как да съхраняваме хранителните продукти свежи за по-дълго
Какво да направите, за да запазите лука свеж и в най-добро състояние
Лукът е основна съставка в много рецепти, тъй като осигурява вкус, аромат и хранителни вещества. Въпреки това, за да го запазите най-добре и да не се развали, трябва да имаме предвид следното:
- Изборът на лука е първата стъпка към поддържането му в добро състояние. Най-добре е главите да са сухи, твърди и без кълнове или признаци на влажност или разваляне. Лукът с черни петна или плесен трябва да се изхвърли.
- Ако няма да използваме лука известно време, можем да го съхраняваме цял на хладно, сухо и тъмно място, като шкаф или килер. Не е препоръчително да го слагате в хладилник, защото от влагата главите ще загният или ще покълнат.
- Ако имаме нарязан лук, можем да го съхраняваме в хладилник, но винаги в съд с капак или в найлонов плик, който може да се затвори.
- Можем да замразим лука, да го обелим, измием, изсушим и нарежем на парчета. След това го поставете в поднос във фризера за няколко часа. Когато замръзне, прехвърлете парченцата в подходяща за фризер торбичка или контейнер и ги съхранявайте до 12 месеца.
Какво да направите, ако лукът започне да пониква?
Ако лукът започне да пониква, това означава, че навлиза в репродуктивния си цикъл и губи качествата си. Най-добре е да го консумирате възможно най-скоро или да го засадите в саксия с пръст, за да произведете пресен лук.
Може ли лукът да се консервира в оцет?
Да, лукът може да се консервира в оцет, стига да се спазва подходящ процес на стерилизация и опаковане. Оцетът действа като естествен консервант, който предотвратява развитието на микроорганизми и поддържа вкуса и текстурата на лука.
Съвети за консервиране на домати в хладилника и удължаване на срока им на годност
Тези зеленчуци са отличен източник на ликопен, антиоксидант, който защитава кожата. За да запазим доматите в добро състояние, трябва да избираме твърди, без натъртвания и петна зеленчуци.
Ако скоро ще ги консумираме, можем да ги съхраняваме цели на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина и други плодове, които отделят етилен, като банани или ябълки.
Нарязаните или настъргани домати могат да се съхраняват в съд с капак или в найлонов плик, който може да се затваря. Трябва да премахнете въздуха и да изсушите доматите добре, преди да ги консервирате.
Можете също да ги замразите, сурови или варени. За целта трябва да ги измиете, подсушите и да отстраните стъблото. След това ги поставете цели или нарязани в подходяща за фризер торба или контейнер и ги съхранявайте до 12 месеца.
Могат ли доматите да се замразяват с кората им?
Доматите могат да се замразяват с кората им, при условие че са внимателно измити преди консумация. При размразяване кожата ще се отлепи лесно, ако се потопят в гореща вода за няколко секунди.
Не пропускайте и тази статия: Три различни начина за мариноване на месо
Лесно е нали?
Следвайки тези съвети, можем да запазим чушките, лука и доматите по-дълго в хладилника. Така ще се възползваме максимално от техните питателни и вкусни компоненти.
Има прости начини да запазите храната за по-дълго време. Не забравяйте да ги проверявате редовно и да ги консумирате, преди да са се развалили.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Arjona, H., Escalona, V., & Artés, F. (2004). Efecto del almacenamiento refrigerado sobre la calidad de pimientos (Capsicum annuum L.). 10(1), 19–26. 1. http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100006
- Ayala-Zavala, J., González-Aguilar, G., & Alvarez-Parrilla, E. (2005). Efecto del tipo de corte y el envasado al vacío sobre la vida útil de cebolla (Allium cepa L.) mínimamente procesada. Revista Fitotecnia Mexicana, 28(4), 283–291. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1750-3841.2008.00705.x
- Martínez-Hernández, G., Artés-Hernández, F., Gómez, P., & Artés, F. (2006). Efecto del tratamiento térmico y del congelado sobre la calidad de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.). 4(3), 159–166. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0012-73532010000200008&lng=e&nrm=iso&tlng=es