Как да намалим или премахнем торбичките под очите

Сварете лайка и добавете кисело мляко, нанесете пастата за около 10 минути, след което изплакнете със студена вода
Как да намалим или премахнем торбичките под очите

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Човешкото тяло е специалист по отразяване на физическото състояние и настроение, особено лицето, тъй като е много чувствително. То лесно индикира прекалена или липса на грижи. Затова днес ще говорим за торбичките под очите, които понякога могат да изглеждат възпалени или да имат кафяв или зелен цвят, което показва, че нещо нередно се случва в организма.

Като цяло, торбичките под очите могат да бъдат причинени от липсата на сън, стрес или притеснения. Те също могат да са знак за дехидратация, задържане на течности, застой на кръвта, хормонални промени и т.н.

Домашни лечения за елиминиране на торбичките под очите

Краставица и моркови

с резен краставица можете да се спасите от торбичките под очите

Можете да се отървете от изморения вид, като нарежете краставица и морков на парченца и ги поставяте върху клепачите за 15 минути всяка вечер. Съхранявайте ги в хладилника, така че да са много студени, и те ще помогнат на клепачите да бъдат по-спокойни. Изплакнете ги с много студена вода.

Лавандула

Лавандулата е чудесно противовъзпалително средство. Не препоръчваме използването на лавандулово масло върху кожата, но можете да излеете 1 капка етерично масло във вода. Внимателно разтрийте тази смес върху торбичките под очите с памучен тампон. Не е нужно да изплаквате, защото количеството е много малко.

Ако имате много чувствителна кожа, пригответе отвара от вода и лавандула и вдишвайте парите.

Лед

Както вече знаем, ледът е съюзник при възпаленията в организма. Поставете няколко кубчета лед в кърпа и сложете върху очите за 15 минути.

Мента

листа от мента срещу торбичките под очите

Смесете няколко листа от мента с малко зехтин. Поставете ги върху памучен тампон и нанесете върху долния клепач, преди да си легнете. Сложете съвсем малко и оставете да престои през нощта.

Млечни компреси

Уверете се, че млякото е колкото е възможно по-студено. Изсипете го в чаша с памучни ленти. Извадете ги и ги поставете върху клепачите. Оставете да постоят в продължение на 20 минути и отстранете с обилно количество вода.

Картофени компреси

Това е една от рецептите, които можете да приготвите много бързо. Обелете и нарежете 1 картоф, поставете го в марля и след това – върху очите си. Оставете да престои толкова дълго, колкото можете и повтаряйте процедурата ден след ден, така че ползите от нея да се ускорят.

Лайка

Лайката притежава успокоителни и противовъзпалителни свойства. Пригответе отвара от лайка и добавете малко кисело мляко, докато постигнете кремообразна текстура. Нанесете в областта около очите и оставете за 10 минути. Изплакнете с много студена вода.

Компреси от роза

Издърпайте венчелистчета от роза и пригответе отвара с тях. Оставете да врят в продължение на около 2 часа, така че всички хранителни вещества от венчелистчетата да се освободят. Прецедете отварата и изчакайте да се охлади малко.

Накиснете памучен тампон в нея и поставете върху очите за няколко минути, след което изплакнете със студена вода.

Пийте много вода

Както споменахме по-горе, дехидратацията също е причина за торбичките под очите. Ето защо е важно да се пие достатъчно вода, най-малко 8 чаши на ден.

Компреси с чай

отървете се от торбичките под очите с чаени компреси

Чаят е полезен за намаляване на възпалението и релаксация на тялото. Сварете 2 торбички за 10 минути, след което поставете по една върху всяко око за кратко време. Можете да повтаряте процедурата по няколко пъти на ден.

Ягода

Ягодата е чудесно противовъзпалително. Можете да приготвите пюре с пулпата й и да я приложите върху клепача. Оставете да престои в продължение на ½ час и изплакнете обилно с вода.

Лимон

Тази рецепта е чудесна за изсветляване на цвета на торбичките под очите благодарение на витамин С. Използвайте памучен тампон и го сложете в чаша с лимонов сок. Поставете го около очите си, като се уверите, че течността не влиза в тях. Оставете да престои известно време и измийте с топла вода. Правете процедурата 2 или 3 пъти седмично.

Надяваме се, че тези домашни рецепти са помогнали за намаляване и премахване на торбичките под очите. Ако нищо от тях не ви помогне, най-добре е да отидете на лекар, защото случващото се може да е знак за по-сериозен проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.